Έχε τα μάτια σου δεκατέσσερα, να το προσέχεις σαν τα μάτια σου. Τόσο σημαντική είναι η όραση και τόση προσοχή χρειάζεται. Όταν όμως έχεις κάποια πάθηση στα μάτια και χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις φακούς, εκεί τα «μέτρα ασφαλείας» γίνονται ακόμα πιο σχολαστικά. Υπάρχουν μερικά λάθη που εν δυνάμει κάνουμε όλοι μας και μπορεί να κοστίσουν πολύ ακριβά στην υγεία των ματιών. Αυτά τα «εγκλήματα» έχουν ως εξής:

Κοιμάσαι φορώντας τους φακούς

Σκέψου ότι το οξυγόνο που περνάει από τη περιοχή που έχεις «δεσμεύσει» με τους φακούς μειώνειται δραματικά και φυσικά ο φακός στεγνώνει, μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα, ευαισθησία στο μάτι, μέχρι και πρήξιμο. Μπορεί να προκαλέσει γδάρσιμο στο μάτι και λόγων των φακών επαφής να αυξηθούν τα βακτήρια που μπορούν να βλάψουν τον κερατοειδή. Φλεγμονές με αιτία τους φακούς έχουν στείλει κοντά στους 60,000 ανθρώπους το χρόνο στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με μια μελέτη που έλαβε χώρα στην Αυστραλία μας πληροφορεί πως οι άνθρωποι που ροχαλίζουν έχουν 6.5 περισσότερες πιθανότητες να πάθουν μόλυνση σε σχέση με εκείνους που φοράνε φακούς κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η μείωση οξυγόνου κατά τη διάρκεια της νύχτας αυξάνει τον κίνδυνο για έλκος του κερατοειδούς πράγμα που μπορεί να προκαλέσει μέχρι και απώλεια της όρασης, σχολιάζει η Lisa Park καθηγήτρια οφθαλμολογίας του πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης.

Τους κάνεις μπάνιο 

Οι φακοί επαφής είναι σαν τα Gremlins, δεν πρέπει να τους βάζει στο νερό. Το νερό μπορεί να αλλάξει το σχήμα των φακών και να κολλήσουν στα μάτια σου, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να γδαρθεί εύκολα το μάτι και να προκληθούν μολύνσης που θα σε ταλαιπωρήσουν για καιρό. Το H2O  από το μπάνιο, την πισίνα, τη θάλασσα και γενικότερα η επαφή με το υγρό στοιχείο είναι δημιουργούν φιλικό περιβάλλον για τους μικροοργανισμούς που είναι βλαβεροί για τα μάγια. Έτσι, πρέπει να επενδύσεις σε πολλά ειδικά καθαριστικά υγρά για τους φακούς σου ώστε να τους καθαρίζεις ανά πάσα ώρα και στιγμή και να ξεφορτώνεσαι τα παράσιτα που μπορούν να κοστίσουν την υγεία του ματιού σου.

Καθαρά χέρια 100% αρχοντιά 

Αγγίζεις τους φακούς μόνο έχοντας πεντακάθαρα χέρια. Κάνε το σωστά. Φρεσκοπλυμένα χέρια, στεγνά, και βάζεις υγρό για τους φακούς ώστε να ξεφορτωθείς τα βακτήρια που αναπτύσσονται από την χρήση, καθαρίζοντας τους. Σιγουρέψου λοιπόν ότι τους απολυμαίνεις σωστά.

Ημερομηνίες 

Εξαντλείς τα περιθώρια και τους φοράς πιο πολλές μέρες από το προβλεπόμενο σκεπτόμενη ότι γλιτώνεις λίγα χρήματα. Φλερτάρεςι με τους μικροοργανισμούς που θέλουν απεγνωσμένα να κατασκηνώσουν στον κερατοειδή σου και να σε πονέσουν.

Παρατάς τη θήκη όπου να ΄ναι

Ξέρεις πως πρέπει ότι έρχεται σε επαφή με τα μάτια να το προσέχεις σαν τα μάτια σου ε; Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Λοιμώξεων. Άδειαζε συχνά πυκνά τη θήκη και απολύμανε τη με φρέσκο υγρό φακών, έπειτα στέγνωσε το με καθαρό στεγνό πανί και φυσικά ανανεώνουμε τη θήκη ανά τρεις μήνες και νωρίτερα σε περίπτωση που σπάσει ή ραγίσει.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below