Με τόση ηλεκτρονική αλληλογραφία στη δουλειά, πολλά από τα μηνύματα που ανταλλάσουμε με τους συναδέλφους είναι φιλικά και πολύ εγκάρδια. Πολλοί από μας βάζουμε emojis (εικονίδια με χαμόγελα, θλιμμένες φάτσες , καρδούλες κλπ) στις απαντήσεις μας. Άραγε σκέφτηκε κανένας μας πως αυτά τα μικρά εικονίδια είναι μέρος του καθημερινού μας λεξιλογίου και μέχρι που μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε; Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Social Psychological and Personality Science έδειξε πως θα πρέπει να κόψουμε “μαχαίρι” τα emoji στην επαγγελματική μας αλληλογραφία. Και αυτό γιατί αν κάθε τρεις και λίγο απαντάμε αντί για ένα “εντάξει”με μια “φατσούλα” ή κάτι παρόμοιο τέλος πάντων δείχνουνε σημάδια ανικανότητας στους συναδέλφους μας.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να διαβάσουν ηλεκτρονικά μηνύματα από αγνώστους και να τα αξιολογίσουν. Όταν οι συμμετέχοντες αντίκρισαν αλληλογραφία με emojis δεν την ελάμβαναν ως οικειότητα, αλλά ως έλλειψη ικανότητας. Οι ερευνητές σχολίασαν τα αποτελέσματα της έρευνας λέγοντας “ Οι άνθρωποι τείνουν να συμπεραίνουν πως το “χαμόγελο” που στέλνουν έχει την ίδια δυναμική με την έκφραση που θα παίρναμε αν ήμασταν στον ίδιο χώρο.  

Τα ευρήματα της παρούσας έρευνας δείχνουν πως σε αυτή την περίπτωση είναι λάθος-τουλάχιστον στην αρχή.  Και εξηγούν “Για τώρα, τουλάχιστον, ένα εικονικό χαμόγελο μπορεί να αντικαταστήσει ένα πραγματικό χαμόγελο σε περίπτωση που ξέρεις τον άνθρωπο με τον οποίο αλληλογραφείς.” 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below