Τα ενθέματα σιλικόνης της εταιρείας PIP είναι επικίνδυνα;

Τα ενθέματα σιλικόνης της εταιρείας PIP είναι επικίνδυνα;

Χρησιμοποιήθηκαν σε δεκάδες χιλιάδες επεμβάσεις αύξησης στήθους και στη χώρα μας αλλά τώρα κατηγορούνται για σοβαρά προβλήματα υγείας.
10 Ιανουαρίου 2012 Ευφραιμίδη Μαρίλη
Μόλις διαβάσαμε την είδηση νοιώσαμε ότι μας αφορά αφού τα γαλλικά ενθέματα χρησιμοποιούνται νομίμως και στην Ελλάδα. Απευθυνθήκαμε στον πλαστικό χειρουργό Παναγιώτη Μάνταλο, γενικό γραμματέα της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής για να μάθουμε πού τελειώνει η αλήθεια και αρχίζει η τρομολαγνεία. "Πριν από ενάμιση χρόνο ο Γαλλικός ΕΟΦ, σε έναν έλεγχο που πραγματοποίησε σε δείγμα ενθέματος μαστών της εταιρείας ΡΙΡ (Poly Implant Prothese) στην Seyne Sur Mer της Νότιας Γαλλίας, βρήκε, ότι, η χημική σύσταση της σιλικονούχου γέλης, δεν ήταν αυτή για την οποία είχε εκδώσει την αρχική άδεια, στην εταιρεία. Η εταιρεία, ήδη, κατασκεύαζε και εξήγαγε τα ενθέματα της, για περισσότερα από 10 χρόνια, νόμιμα, αφού είχε πιστοποίηση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση (CE), σε παγκόσμια κλίμακα. Αμέσως έγινε ανάκληση των ενθεμάτων (όπως γίνεται πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις) και άρχισε συστηματική παρακολούθηση των γυναικών που έφεραν τέτοια ενθέματα, ώστε να εξακριβωθεί πιθανός κίνδυνος από την εφαρμογή τους. Μέχρι σήμερα, το μόνο που έχει αποδειχθεί, είναι, η αυξημένη, συγκριτικά με άλλες εταιρείες, πιθανότητα ρήξης του ενθέματος. Στις σπάνιες περιπτώσεις ρήξης, θα πρέπει να αφαιρεθεί. Δεν έχει αποδειχθεί, μέχρι σήμερα, καμία συσχέτιση με καρκίνο ή άλλες παθολογικές καταστάσεις".
Στον Τύπο, ωσόσο, αναφέρθηκε αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου μαστού ή άλλων παθολογικών καταστάσεων (αναπλαστικό λέμφωμα μεγάλων κυττάρων κ.ά.) λόγω των συγκεκριμένων ενθεμάτων. "Δεν έχουν επιβεβαιωθεί ιατρικώς" επισημαίνει ο κ. Μάνταλος. "Φυσικά, πολλοί προσπαθούν να επωφεληθούν από την κρίση, συμπεριλαμβανομένων Γαλλικών Δικηγορικών Εταιρειών, ανταγωνιστικών εταιρειών, ιατρών, ασθενών, δημοσιογράφων, κυβερνητικών παραγόντων, επαυξάνοντας έτσι την ανησυχία των γυναικών, για το θέμα".
Σε πολύ σοβαρά και αξιόπιστα συστήματα υγείας, όπως της Μεγάλης Βρετανίας και της Αυστραλίας, δεν δόθηκαν οδηγίες για απομάκρυνση των ενθεμάτων. Στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΕΟΦ έδωσε σύσταση για παρακολούθηση και έλεγχο από τους πλαστικούς χειρουργούς. Αυτό που συνιστούν οι περισσότεροι ιατροί είναι συστηματική παρακολούθηση των ασθενών, με κλινική εξέταση από τον ιατρό τους. "Ούτως ή άλλως, όλες οι γυναίκες με ενθέματα μαστού, θα πρέπει να εξετάζονται προληπτικά από τον ιατρό τους, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, και μετά τα 40 να εξετάζονται και με μαστογραφία, όπως άλλωστε και οι υπόλοιπες γυναίκες".