Πότε μία γραμμή γίνεται ρυτίδα;

Πότε μία γραμμή γίνεται ρυτίδα;

Πότε έρχεται η κρίσιμη στιγμή και τι μπορούμε να κάνουμε για να την αναβάλουμε.
12 Δεκεμβρίου 2014 Ευφραιμίδη Μαρίλη


Την πρώτη φορά που πρόσεξα τη γραμμή στο μεσόφρυο ήταν το πρωί κάποιας Πρωτοχρονιάς, ύστερα από έναν κλασικό γύρο στα πάρτι και μια άυπνη, φυσικά, νύχτα. Δεν ήταν ωραίος τρόπος για να ξεκινήσω τη μέρα και πολύ περισσότερο το νέον έτος. Σκέφτηκα ότι ίσως φταίει το ξενύχτι και ότι δεν μπορεί, θα φύγει. Αλλά δεν έφυγε ποτέ. Ξέρω, δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου και στην ηλικία μου θα έπρεπε να έχω μάθει να ζω με τις λεπτές γραμμές και την προοπτική ότι κάποτε θα γίνουν ρυτίδες. Από την άλλη, σε μια εποχή όπου οι γυναίκες δείχνουν διαρκώς πιο όμορφες καθώς μεγαλώνουν, εγώ γιατί να συμβιβαστώ με τη μοίρα μου;

Τώρα πια γνωρίζουμε περισσότερα για την πορεία μιας γραμμής που γίνεται ρυτίδα και μπορούμε να την ανακόψουμε. Η δερματολόγος Κατερίνα Λαμπρινοπούλου εξηγεί: «Εκείνο που συμβαίνει στην επιδερμίδα καθώς μεγαλώνουμε είναι ότι μειώνεται η παραγωγή του "παράγοντα ανάπτυξης της επιδερμίδας", της ουσίας που δίνει τις οδηγίες για την παραγωγή και την ανάπτυξη καινούργιων κυττάρων. Μόνο τα υγιή νεανικά κύτταρα συνθέτουν αυτό τον παράγοντα σε επαρκείς ποσότητες. Όταν όμως κουράζονται και γερνούν δεν το καταφέρνουν. Αυτό σημαίνει ότι επιβραδύνεται η παραγωγή καινούργιων επιδερμικών κυττάρων. Καθώς τα υπάρχοντα γερνούν, η επιδερμίδα δεν μπορεί πια να κρατήσει τη συνοχή της. Τραβιέται, σπάει και δημιουργεί αρχικά γραμμές και στη συνέχεια ρυτίδες με τον ίδιο τρόπο που η αφυδατωμένη γη σχηματίζει αυλακώσεις».

Για να προλάβουμε μία γραμμή πριν γίνει ρυτίδα πρέπει να ενισχύσουμε την παραγωγή του «παράγοντα ανάπτυξης της επιδερμίδας». Αυτό σημαίνει ότι υποστηρίζουμε τα επιδερμικά κύτταρα ώστε να παραμείνουν υγιή και νεανικά για όσο περισσότερο χρόνο γίνεται. Επειδή το ζήτημα είναι σοβαρό, σκέφτηκα ότι η δρ Αντριέν Ντενίζι, ειδικός της αντιγηραντικής ιατρικής, θα έχει μεγάλη εμπειρία από το ιατρείο της στο Upper East Side του Μανχάταν. Στο βιβλίο της Dr. Denese's Secrets for Ageless Skin προτείνει ένα πρόγραμμα που στοχεύει στις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες και αναπτύσσεται στα εξής βήματα:

1. Καθημερινός καθαρισμός με άλφα (γλυκολικό οξύ) ή βήτα υδροξυοξέα (σαλικυλικό οξύ) που απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια.

2. Διέγερση του δέρματος με ένα σέρουμ που περιέχει θρεπτικά συστατικά και απλώνεται αμέσως μετά την απολέπιση.

3. Αναδόμηση του υδρολιπιδικού φραγμού ώστε να συγκρατείται το νερό στο εσωτερικό του δέρματος. Αναζητάμε προϊόντα που περιέχουν λιπίδια παρόμοια με αυτά του δέρματος, όπως τα κεραμίδια, τα ουσιώδη λιπαρά οξέα και το λινολεϊκό οξύ.

4. Στεγάνωση ώστε το δέρμα να συγκρατήσει μέσα του τα θρεπτικά συστατικά που του προσφέραμε. Σε αυτό το σημείο του προγράμματος φροντίδας επιλέγουμε μια κρέμα ημέρας που δίνει ωραία αίσθηση και δεν πέφτει «βαριά». Η δρ Ντενίζι συμβουλεύει: «Βρείτε την κρέμα εκείνη που ικανοποιεί τη "δίψα" του δέρματος και δεν το κάνει να γυαλίζει επί ώρες. Αν παραμένει γυαλιστερό σημαίνει ότι τα έλαια δεν διεισδύουν στο δέρμα και αργά ή γρήγορα θα μπλοκάρουν τους πόρους οδηγώντας σε προβλήματα. Δυστυχώς, από την πείρα μου γνωρίζω ότι πολλές γυναίκες το παρακάνουν με τις κρέμες και, επιπλέον, βάζουν προϊόντα νύχτας τα οποία είναι πολύ βαριά για το δέρμα τους».

5. Μόνιμη προστασία από τον ήλιο με δείκτη 15 για να προλάβουμε την οξείδωση που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία. «Συστήνω σε όλους τους πελάτες μου αντηλιακά για καθημερινή χρήση, ανεξάρτητα από την εποχή και το αν κινούνται σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους». Επιπλέον, όταν περιέχουν και αντιοξειδωτικές βιταμίνες, προλαμβάνουν τη δημιουργία ελευθέρων ριζών κι έτσι έχουν καλύτερη δράση κατά της πρόωρης γήρανσης.