Shopping: τα καλλυντικά S.O.S. για το δέρμα

Shopping: τα καλλυντικά S.O.S. για το δέρμα

Τα εγκλήματα που διαπράττουμε εναντίον της ομορφιάς και πως θα τα διορθώσουμε.
07 Ιουνίου 2012 Σκαλκώτου Ελένη
Κρέμα νύχτας Κώδικας Νεότητας Dermo-Expertise της L’Oreal Paris, € 19,95
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
Τα βασικά τα ξέρουμε: να αποφεύγουμε τον ήλιο, να τρώμε πέντε μερίδες φρούτα και λαχανικά τη μέρα, να μην κοιμόμαστε ποτέ με το μέικ-απ. Ωστόσο, η εικόνα που βλέπουμε κάθε πρωί στον καθρέφτη είναι μιας κοπέλας μεγαλύτερης από εμάς, με πιο δύσκολη ζωή, που δεν έχει περιποιηθεί ποτέ τον εαυτό της. Φαίνεται πως, χωρίς να το καταλάβουμε, έχουμε κάνει αρκετά λάθη.

Αυτά που καταστρέφουν το δέρμα:
Όχι άλλα ληγμένα: Προκειμένου να μην αλλοιωθεί η σύσταση και κατά συνέπεια η αποτελεσματικότητα ενός καλλυντικού είναι σημαντικό να καταναλώνεται μέσα σε διάστημα 6 μηνών από τη στιγμή που θα ανοιχτεί. Με το άνοιγμα της συσκευασίας, ο αέρας και το φως αλλοιώνουν τη σύστασή του. Έτσι η δράση του περιορίζεται. Για την απόλυτη ασφάλεια της επιδερμίδας ελέγχουμε τις οδηγίες από τον παρασκευαστή σχετικά με το διάστημα που πρέπει να καταναλωθεί και το περιβάλλον όπου πρέπει να φυλάσσεται. H σημαντική αλλοίωση όμως ενός προϊόντος (θα πρέπει να βρεθεί σε ακραίες συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας ή να ξεχαστεί ανοιχτή η συσκευασία κ.λπ.), η οποία φαίνεται με την αλλαγή στη μυρωδιά και στην υφή, μπορεί να προκαλέσει ακόμα και αλλεργίες. Για να αποφύγουμε τέτοια προβλήματα δεν χρησιμοποιούμε πολλά καλλυντικά παράλληλα και φυσικά δεν φοράμε ποτέ τα αντηλιακά της προηγούμενης σεζόν.

Αϋπνία: «Όλοι ξέρουμε ότι ο ύπνος είναι το καλύτερο αντιγηραντικό. Καθώς και ότι η χρόνια αϋπνία μακροπρόθεσμα οδηγεί το δέρμα σε προβλήματα. Η έλλειψη ύπνου είναι τόσο στρεσογόνα που προκαλεί τη δημιουργία ελευθέρων ριζών στο σώμα αλλά και στο δέρμα», επισημαίνει ο δρ Γκρος.

Ατμόλουτρα: Όλες αγαπάμε την αποτοξίνωση που μας προσφέρει το χαμάμ ή η σάουνα αλλά ο δρ Γκρος εξηγεί ότι θα πρέπει να περιορίσουμε την έκθεση σε αυτές τις απολαύσεις διότι η έντονη θερμότητα αποσυνθέτει την ελαστίνη και το κολλαγόνο.

Τα λάθος συστατικά: Τα συνθετικά αρώματα που περιέχονται στα καλλυντικά (συνήθως αναφέρονται ως «fragrance» ή «parfum») αποτελούν τη Νο 1 αιτία αλλεργικών αντιδράσεων. Εκτός από αυτά αποφεύγουμε επίσης τα προϊόντα που περιέχουν αλκοόλη διότι ξηραίνουν το δέρμα. Επιπλέον, τα mineral oils (ορυκτά έλαια), τα οποία συναντάμε συχνά σε συνθέσεις καλλυντικών που αφορούν πιο ώριμα δέρματα, είναι πιθανό να οξύνουν την ερυθρότητα.

Προσοχή στα μάτια: Αποφεύγουμε τις πολύ λιπαρές κρέμες ματιών γιατί συνήθως περιέχουν υψηλή συγκέντρωση ελαίων. Μια σύνθεση πλούσια σε έλαια είναι πιθανό να δημιουργήσει οίδημα. Επενδύουμε σε μια κρέμα ελαφριάς υφής ή σε μορφή τζελ.

Δεν είναι όλες οι επιδερμίδες ίδιες: Προσοχή στα προϊόντα για όλους τους τύπους δέρματος. Λίγα είναι πραγματικά κατάλληλα για κάθε ανάγκη. Για παράδειγμα, τα απολεπιστικά με λεπτούς κόκκους είναι ασφαλή για κάθε τύπο επιδερμίδας. Δεν ισχύει το ίδιο για τις μάσκες αργίλου οι οποίες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά στις λιπαρές επιδερμίδες.

Η σωστή φροντίδα:
Σωστή ενυδάτωση: Η ενυδάτωση αποτελεί αναμφισβήτητα το πρωταρχικό βήμα για τη φροντίδα της επιδερμίδας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε μια ενυδατική κρέμα με δείκτη προστασίας (SPF 15 τουλάχιστον). Τη νύχτα, που η επιδερμίδα περνάει από τη λειτουργία προστασίας στη λειτουργία επανόρθωσης και ανανέωσης, οι μηχανισμοί τίθενται σε λειτουργία για να επισκευάσουν τις βλάβες που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας οπότε το μόνο που χρειάζεται να της προσφέρουμε είναι απλά πλούσια ενυδάτωση

Επιτάχυνση της ανανέωσης: Δεδομένου ότι με το πέρασμα του χρόνου η διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων επιβραδύνεται, είναι σημαντικό να απολεπίζουμε συχνότερα την επιδερμίδα μας. Η απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων πρέπει να γίνεται με εξειδικευμένα προϊόντα, εμπλουτισμένα με απολεπιστικούς παράγοντες που δεν θα ερεθίσουν την επιδερμίδα, ιδίως αν αυτή είναι ξηρή ή ευαίσθητη.