Νέο: Ενέσεις νεότητας από τα δικά μας βλαστοκύτταρα

Νέο: Ενέσεις νεότητας από τα δικά μας βλαστοκύτταρα

Καινούργιο face lift χωρίς νυστέρι, σε μία επίσκεψη στο ιατρείο.
07 Ιουνίου 2012 Ευφραιμίδη Μαρίλη
Οι θεραπείες που χρησιμοποιούν κύτταρα από το δικό μας αίμα είναι η καινούργια τάση στα ιατρεία των δερματολόγων και των πλαστικών χειρουργών. Τα εντυπωσιακά αποτελέσματά, με σύσφιγξη που γίνεται εμφανής από τα πρώτα λεπτά μετά τη θεραπεία, οι ειδικοί της αισθητικής ιατρικής στην Ελλάδα προσφέρουν εφαρμογές κυτταροθεραπείας μέσα από μία απλή σχετικά διαδικασία.

«Το δέρμα είναι ένα ζωντανό όργανο» μας λέει η δερματολόγος Πηνελόπη Τυμπανίδου, που εφαρμόζει τη θεραπεία αυτή στο Λονδίνο και στην Αθήνα. «Έχει την ικανότητα ν' απαντάει στα ερεθίσματα που δέχεται και να προσαρμόζεται. Αν οι ουσίες με τις οποίες το τροφοδοτούμε έχουν κάποια βιολογική ομοιότητα μαζί του, τότε η αφομοίωσή τους θα είναι ακόμη καλύτερη. Το πιο λογικό είναι να προσπαθήσουμε να διεγείρουμε τις λειτουργίες του χρησιμοποιώντας ουσίες που συγγενεύουν όσο το δυνατόν περισσότερο με τη σύσταση των ιστών του δέρματος». Στην προσπάθεια αυτή επιστρατεύθηκαν κατά καιρούς το κολλαγόνο, τα αμινοξέα και άλλα ζωικά παράγωγα που στη συνέχεια ενοχοποιήθηκαν για την προέλευσή τους και για σοβαρά ζητήματα όπως η νόσος των τρελών αγελάδων.

Η λύση βρίσκεται στην αυτόλογη κυτταροθεραπεία. Με λήψεις από τον ίδιο τον οργανισμό και με την κατάλληλη επεξεργασία οι ειδικοί παρασκευάζουν ένα υλικό που στη συνέχεια εγχύεται στο δέρμα για να βελτιώσει τις λειτουργίες του. Τα κύτταρα αυτά, που λειτουργούν σαν βλαστοκύτταρα, έχουν την ικανότητα να μετατρέπονται σε δερματικά κύτταρα κι έτσι να αναζωογονούν με τη λειτουργία τους την επιδερμίδα. Η διαδικασία γίνεται στη διάρκεια μίας απλής επίσκεψης στο ιατρείο.

Τα κύτταρα λαμβάνονται από τον οργανισμό είτε με μία αιμοληψία είτε με μία μικρή αναρρόφηση λίπους. Στη συνέχεια το υλικό υποβάλλεται σε ειδική καλλιέργεια ώστε να δώσει τα «σούπερ» κύτταρα που θα καταφέρουν να διορθώσουν συνολικά τις λειτουργίες του δέρματος και θα το κάνουν να δείχνει πιο νεανικό.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα είδος μεσοθεραπείας στο οποίο όμως, αντί για βιταμίνες και αμινοξέα, χρησιμοποιούνται ζωντανά κύτταρα από το ίδιο μας το αίμα. «Πρόκειται για μία μέθοδο ενέσιμης βιοδιέγερσης που αξιοποιεί τα ενεργά αιμοπετάλια και τα λευκά αιμοσφαίρια του πλάσματος, με σκοπό την πρόληψη αλλά και την επιδιόρθωση της γήρανσης του δέρματος σε πρόσωπο, λαιμό, ντεκολτέ, χέρια και σώμα» εξηγεί η δερματολόγος Πηνελόπη Τυμπανίδου. «Η θεραπεία απελευθερώνει αυξητικούς παράγοντες που ρυθμίζουν την λειτουργία των ιστών και συμβάλλουν στην αναγέννηση του δέρματος».

Η θεραπεία: «Η διαδικασία ξεκινά με την αιμοληψία (περίπου 20 ml) και το αίμα υποβάλλεται σε μια ειδική επεξεργασία με την οποία διαχωρίζουμε το πλάσμα που θα χρησιμοποιηθεί. Το τελικό υλικό εγχύεται με την τεχνική της μεσοθεραπειας (πολλαπλές μικρές ενέσεις) ενδοδερμικά και υποδερμικά και λειτουργεί ως δεξαμενή απελευθέρωσης αυξητικών παραγόντων. Το πλούσιο σε κύτταρα πλάσμα διεγείρει την αναπαραγωγή και τη διαφοροποίηση των ινοβλαστών και συμβάλει στο σχηματισμό ενός τρισδιάστατου δικτύου ελαστικών ινών εξασφαλίζοντας σύσφιξη, ελαστικότητα, ενυδάτωση και λάμψη που διαρκούν στο χρόνο».

Η τεχνική εφαρμόζεται στο πρόσωπο, το λαιμό και το μπούστο για την αναγέννηση του δέρματος αλλά και για το γέμισμα των λεπτών ρυτίδων. Η διαδικασία διαρκεί 40-60 λεπτά και γίνεται σε 2 επισκέψεις, σε απόσταση 6 μηνών μεταξύ τους. Οι τιμές κυμαίνονται γύρω στα €400 για κάθε επίσκεψη.