Βρώμη: ένα δραστικό φάρμακο από τη φύση

Βρώμη: ένα δραστικό φάρμακο από τη φύση

Τα μοναδικά πλεονεκτήματά της κάνουν τη βρώμη σύμμαχό μας στην υγεία.
19 Ιουλίου 2012 Ευφραιμίδη Μαρίλη
Η βρώμη είναι ένα δημητριακό τόσο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, ώστε να λειτουργεί σαν φυσικό φάρμακο σε όλους τους τομείς του οργανισμού μας. Η δράση της αφορά σχεδόν σε όλους τους τομείς του οργανισμού μας.

- Καρδιά: Η κατανάλωση βρώμης είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία της καρδιάς, καθώς οι αντιοξειδωτικές της ουσίες βοηθούν τα αιμοφόρα αγγεία να μην συσσωρεύουν αθηρωματική πλάκα, με αποτέλεσμα να διατηρούνται υγιή και χωρίς στενώσεις. Παράλληλα, οι β - γλύκανες που περιέχονται στη βρώμη συνεισφέρουν αποδεδειγμένα στη μείωση της χοληστερόλης, καθώς συμβάλλουν στη δημιουργία ευεργετικών λιπαρών οξέων στο έντερο, τα οποία αναστέλλουν εν μέρει την παραγωγή χοληστερόλης από το ήπαρ.

- Πεπτικό σύστημα: Οι φυτικές αυτές ίνες που περιέχονται στη βρώμη έχουν μια ιδιαίτερα προστατευτική δράση για το πεπτικό σύστημα, καθώς έχουν την ικανότητα να δεσμεύουν τα χολικά οξέα, των οποίων η μεγάλη συγκέντρωση  στις εκκρίσεις οδηγεί σε αυξημένο ρίσκο καρκινογένεσης.

- Ανοσοποιητικό σύστημα: Μια άλλη θετική επίδραση των β - γλυκανών της βρώμης είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, καθώς προάγουν τη δράση σημαντικών κυττάρων της άμυνας, όπως τα μακροφάγα και τα ουδετερόφιλα έναντι βακτηρίων, ιών και παρασίτων.

- Έλεγχος επιπέδων σακχάρου: Οι β - γλύκανες που περιέχονται στη βρώμη διαδραματίζουν ευεργετικό ρόλο στο γλυκαιμικό έλεγχο, συμβάλλοντας στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου σε επιθυμητά πλαίσια.

- Έλεγχος σωματικού βάρους: Η κατανάλωση βρώμης συμβάλει επίσης σημαντικά  στον έλεγχο του βάρους μας. Το πλούσιο περιεχόμενο της βρώμης σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες ενισχύει την ικανοποίηση της όρεξης και του αισθήματος κορεσμού και με αυτό τον τρόπο βοηθά σημαντικά στην επίτευξη του επιθυμητού σωματικού βάρους.