Ο θησαυρός των φυτικών ινών σε ένα μπολ με βρώμη

Ο θησαυρός των φυτικών ινών σε ένα μπολ με βρώμη

Ο οργανισμός απογειώνεται με τη βρώμη, το πιο πλούσιο σε φυτικές ίνες δημητριακό.
26 Ιουλίου 2012 Ευφραιμίδη Μαρίλη
Η βρώμη ήταν ανέκαθεν γνωστή για τις πολλές και ξεχωριστές θρεπτικές ιδιότητές της.
Τα κύρια χαρακτηριστικά της θρεπτικής της σύνθεσης είναι τα εξής:

Υπάρχουν δύο είδη β - γλυκανών στις νιφάδες βρώμης: Οι αδιάλυτες και οι διαλυτές.
Ø Οι διαλυτές φυτικές ίνες συμβάλλουν υπό προϋποθέσεις στη μείωση της χοληστερόλης αλλά και στην ικανοποιητική διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στον οργανισμό
Ø Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες διευκολύνουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Μάλιστα η βρώμη υπερτερεί σε περιεκτικότητα σε β-γλυκάνες έναντι όλων των άλλων δημητριακών.


ΤΡΟΦΗ
ΠΟΣΟΤΗΤΑ
ΦΥΤΙΚΕΣ
ΙΝΕΣ (gr)
ΔΙΑΛΥΤΕΣ ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ (gr)
ΑΔΙΑΛΥΤΕΣ ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ (gr)
Νιφάδες Βρώμης
1 φλιτζάνι
8
4
4
Νιφάδες καλαμποκιού
1 φλιτζάνι
0,5
0,1
0,4
Νιφάδες σιταριού
1 φλιτζάνι
3
0,5
2,5
Δημητριακά Ρυζιού για πρωινό
1 φλιτζάνι
0,3
0,1
0,2
Ξερά δαμάσκηνα
3 μέτρια
1,7
1
0,7


Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μια μόλις μερίδα των 40 γρ. νιφάδων βρώμης, αρκεί για να καλύψει το 15% των ημερήσιων αναγκών μας σε φυτικές ίνες!

Όταν λοιπόν ετοιμάζουμε ένα πρωινό, με γάλα χαμηλών λιπαρών, κουάκερ, μέλι, κανέλα και κομματάκια μήλου, είναι σαφές ότι πέρα από ένα νοστιμότατο πρόγευμα, έχουμε την ευκαιρία να συνδυάσουμε τις μοναδικές φυτικές ίνες της βρώμης, τα αντιοξειδωτικά οφέλη της κανέλας και του μελιού, με τις ευεργετικές πρωτεΐνες του γάλακτος, προσδίδοντας μοναδικά οφέλη σε ολόκληρο τον οργανισμό μας.