Τα πόδια της Gisele χωρίς γυμναστική

Τα πόδια της Gisele χωρίς γυμναστική

Θέλουμε όχι μόνο να της μοιάσουμε, αλλά και να το πετύχουμε χωρίς κόπο. Η αισθητική ιατρική έχει μερικές καλές ιδέες.
19 Μαρτίου 2012 Ευφραιμίδη Μαρίλη
Τίποτα δεν είναι τόσο επιζήμιο για την αυτοπεποίθηση όσο ένα ζευγάρι «δύσκολα» πόδια. Το καλό νέο είναι πως οι ειδικοί τώρα στρέφονται στις γάμπες για να τελειοποιήσουν ακόμη και την πιο μικρή λεπτομέρεια. Το τμήμα του σώματος που μέχρι πριν λίγο καιρό αποτελούσε ταμπού για την κοσμητική ιατρική, σήμερα είναι η καινούργια «Αμερική» για τους πρωτοπόρους της επιστήμης.


ΜΕ ΕΝΕΣΕΙΣ ΛΙΠΟΔΙΑΛΥΣΗΣ
Οι ενέσεις λιποδιάλυσης χρησιμοποιούνται για να κάνουν γλυπτική σε διάφορες περιοχές του προσώπου (σακούλες κάτω από τα μάτια, προγούλι) και του σώματος (γόνατα) για να διαλύσουν το τοπικό πάχος. Όταν ρωτήσαμε τον πλαστικό χειρουργό Κωνσταντίνο Φλώρο για τους αστραγάλους, μου είπε ότι «η φωσφατιδυλχολίνη είναι ιδανική για τη διάλυση κάθε λιποαποθήκης που έχει περιορισμένη έκταση. Όταν πρόκειται για εκτεταμένες περιοχές τοπικού πάχους, τότε η καλύτερη λύση είναι η λιποαναρρόφηση. Στους αστραγάλους, όμως, μπορούμε να κάνουμε γλυπτική στο ιατρείο με ενέσεις. Η φωσφατιδυλχολίνη καταστρέφει τα τοιχώματα των λιποκυττάρων κι έτσι απελευθερώνει το λίπος ώστε να μεταβολιστεί από τον οργανισμό.

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα: Ανάλογα με το πρόβλημα, απαιτούνται 2 έως 5 εφαρμογές σε απόσταση ενός δεκαπενθημέρου μεταξύ τους. Το φάρμακο συνεχίζει να δρα λιπουδιαλυτικά επί πολλές εβδομάδες μετά την εφαρμογή του. Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα.

Κόστος: Η τιμή για κάθε επίσκεψη είναι περίπου 200 ευρώ.


ΜΕ ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΟΥ ΔΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΠΡΗΞΙΜΟ
Όταν οι γάμπες είναι γεμάτες, δεν φταίει πάντα το λίπος. Μερικές φορές το πρόβλημα οφείλεται στην κατακράτηση υγρών. Ειδικά αν νιώθετε τις γάμπες πρησμένες τις μέρες πριν την περίοδο, αν τις παρατηρείτε να είναι περισσότερο πρησμένες το βράδυ ή αν ανακουφίζεστε όταν τις βάζετε ψηλά, τότε το πιθανότερο είναι να υποφέρουν από κάποια μορφή οιδήματος. «Το πρήξιμο στα κάτω άκρα είναι μία συχνή πάθηση» μας λέει η δερματολόγος Κατερίνα Λαμπρινοπούλου, μέλος της Αμερικάνικης Ακαδημίας Δερματολογίας. «Για να βεβαιωθούμε ότι πίσω από αυτήν δεν βρίσκεται κάποιο σοβαρό κυκλοφορικό πρόβλημα, συστήνουμε στις ασθενείς να κάνουν Triplex Αγγείων Κάτω Άκρων. Αν δεν διαγνωστεί κάποια πάθηση που να χρειάζεται αντιμετώπιση από τον αγγειολόγο, ασχολούμαστε με το αισθητικό κομμάτι του προβλήματος. Για να θεραπεύσουμε το οίδημα χρειάζεται ο συνδυασμός ενέσεων με ένα μηχάνημα που ασκεί αρνητική πίεση. Μία φορά την εβδομάδα κάνουμε συνεδρίες μεσοθεραπείας στις οποίες χρησιμοποιούμε ένα διάλυμα που περιέχει αποιδηματικούς παράγοντες όπως η καφεΐνη, η θεοφυλίνη, η μανιτόλη και η αμινοφυλίνη. Δύο φορές την εβδομάδα εφαρμόζουμε το μηχάνημα αρνητικής πίεσης, όπως το Endermologie ή το VelaSmooth, το οποίο κινητοποιεί τη λέμφο ώστε να απομακρύνει τα κατακρατημένα υγρά. H θεραπεία διαρκεί ένα μήνα».

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα: «Αν ο οργανισμός έχει τάση για κατακράτηση, τότε το πρόβλημα θα ξαναδημιουργηθεί μετά από λίγους μήνες. Ωστόσο, κάτι τέτοιο μπορούμε να το προλάβουμε. Για να συντηρηθούν τα αποτελέσματα της θεραπείας και να μην ξαναπρηστούν οι γάμπες, είναι απαραίτητο να επαναλαμβάνουμε τις συνεδρίες κάθε δεκαπέντε μέρες και να κάνουμε άλλοτε τις ενέσεις και άλλοτε το μηχάνημα».

Κόστος: Οι τιμές για τις συνεδρίες μεσοθεραπείας ξεκινούν από 150 ευρώ. Το μηχανικό μασάζ κοστίζει περίπου 70 ευρώ τη φορά.


ΜΕ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Ο λόγος που κάνει τα πόδια να πρήζονται μετά από πολλές ώρες ορθοστασίας ή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι η κακή λειτουργία του λεμφικού συστήματος. Σε μερικές από εμάς το πρόβλημα αυτό είναι μόνιμο και, όταν συνδυάζεται με την κακή κατανομή του λίπους, κάνει τους ειδικούς να μιλούν για «λιποίδημα». Οι σπεσιαλίστες στις διαταραχές του λεμφικού είναι οι γιατροί της Foeldiklinik στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας, εκεί όπου εφαρμόζεται και μία πρωτοποριακή μη επεμβατική μέθοδος αποκατάστασης του λιποιδήματος. Η φυσικοθεραπεύτρια Ευαγγελία Παπαργυροπούλου συνεργάτις του Physiopolis) εκπαιδεύτηκε σε αυτήν και την εφαρμόζει στην Ελλάδα: «Η θεραπεία γίνεται με ειδικές μαλάξεις που πετυχαίνουν τη λεμφική παροχέτευση έτσι ώστε να διορθώσουμε τη στάση της λέμφου και το οίδημα. Στη συνέχεια περιδένουμε με ελαστικούς επιδέσμους το άκρο και το αφήνουμε έτσι για την υπόλοιπη μέρα. Η ασθενής κάνει γυμναστική με την περίδεση και κοιμάται με αυτήν. Την επόμενη μέρα, όταν ξαναπάει στη φυσικοθεραπεία της βγάζει και μετά τη συνεδρία βάζει και πάλι την περίδεση. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ανάλογα με το πρόβλημα. Σύντομα ο ασθενής μαθαίνει να κάνει μόνος του τόσο την περίδεση όσο και τις ασκήσεις της γυμναστικής».

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα: Τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι μόνιμα. Οι μαλάξεις, η περίδεση και οι ασκήσεις χρειάζεται να επαναλαμβάνονται σε χρονικά διαστήματα που θα ορίσει ο φυσικοθεραπευτής.

Κόστος: Οι τιμές ξεκινούν από 50 ευρώ για κάθε επίσκεψη.