Κυτταρίτιδα: βρήκαμε τη λύση

Κυτταρίτιδα: βρήκαμε τη λύση

Η ανάπλαση του δέρματος είναι ο καινούργιος τρόπος για να θεραπεύσουμε την κυτταρίτιδα.
03 Μαΐου 2012 Ευφραιμίδη Μαρίλη
Ανόρθωση
Για την ενίσχυση των ιστών στήριξης της επιδερμίδας Body Expertise Sculpt Up της L'Oreal Paris (€ 19,24 τα 200ml).
1
2
3
4
5
6
7
8
Φαίνεται πως οι θεραπείες που εφαρμόζαμε μέχρι τώρα δεν είχαν το σωστό στόχο. Τα καινούργια επιστημονικά στοιχεία δεν μιλούν πλέον για τη συσσώρευση του λίπους αλλά ενοχοποιούν το δέρμα για την εικόνα της κυτταρίτιδας. Οι έρευνες δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης για το εφέ της «φλούδας του πορτοκαλιού» φέρει ο κατεστραμμένος ιστός που καλύπτει τα λιποκύτταρα.

Όσο πιο χαλαρό είναι το δέρμα πάνω από τα λοβία του λίπους, τόσο πιο πιθανό είναι να γίνουν αυτά ορατά στις επιφάνεια. Αν, αντίθετα, το δέρμα είναι σφιχτό και ελαστικό, τότε τα λόβια της κυτταρίτιδας, ακόμη κι αν υπάρχουν, συγκρατούνται στη θέση τους και παραμένουν κρυφά. «Η κατάσταση του δέρματος ευθύνεται κατά 50% για την όψη της φλούδας πορτοκαλιού» μας λέει η δερματολόγος Πηνελόπη Τυμπανίδου, μέλος της British Academy of Dermatologists. «Βελτιώνοντας την ποιότητα των ινών του κολλαγόνου και της ελαστίνης μπορούμε να διορθώσουμε την εικόνα της κυτταρίτιδας τουλάχιστον κατά 50%».

Το πρόβλημα είναι ότι στο πέρασμα του χρόνου οι ίνες του κολλαγόνου και της ελαστίνης που συγκρατούν το δέρμα φθείρονται. «Το αποτέλεσμα αυτής της φθοράς στο πρόσωπο είναι οι ρυτίδες. Στους γλουτούς και τους μηρούς η συνέπεια είναι η απώλεια της ελαστικότητας. Οι ινώδεις ιμάντες που συγκρατούν τα λιποκύτταρα της κυτταρίτιδας κάτω από το δέρμα, χαλαρώνουν και αφήνουν τα βουναλάκια να φαίνονται στην επιφάνεια» εξηγεί η δερματολόγος - dermadoctor Όντρεϊ Κούνιν.

Συγχρόνως το δέρμα στους γλουτούς υφίσταται επιπλέον ταλαιπωρία. «Στις περιοχές αυτές το δέρμα καταπονείται ιδιαίτερα από τις κινήσεις του σώματος. Το γεγονός ότι σε όλη μας τη ζωή εναποθέτουμε το βάρος μας πάνω σε αυτές τις επιφάνειες, σημαίνει ότι το δέρμα καταπονείται και τεντώνεται περισσότερο ίσως απ' όσο αντέχει».

Αν, μάλιστα, έχουμε την τάση να παίρνουμε και να χάνουμε κιλά, τότε το δέρμα ταλαιπωρείται ακόμη περισσότερο. «Το γεγονός ότι έχει ξεχειλώσει, λόγω των κιλών που κουβαλούσε παλιότερα, το κάνει πιο λεπτό και διάφανο. Μέσα από ένα τόσο καταπονημένο δέρμα τα «άρρωστα» λιποκύτταρα της κυτταρίτιδας γίνονται περισσότερο εμφανή. Για την καλύτερη προσαρμογή του δέρματος μετά την απώλεια βάρους, είναι προτιμότερο να ακολουθήσει κανείς μία σταδιακή δίαιτα και όχι μία αυστηρή.

Πριν την ηλικία των 35 ή 40, η ελαστικότητα του δέρματος διατηρείται ακόμη και μία τέτοια επαναφορά είναι περισσότερο εφικτή. Οι ίνες του κολλαγόνου και της ελαστίνης μπορούν να συσταλούν και να προσαρμοστούν καλύτερα σε έναν μικρότερο όγκο (εξαιτίας της απώλειας λίπους) στα νεότερα κορίτσια». Αυτός είναι και ο λόγος που η λιποαναρρόφηση συστήνεται μόνο σε γυναίκες με σφιχτό δέρμα το οποίο μπορεί να επανέλθει μετά την αφαίρεση του λίπους που το υποστήριζε.

Η απάντηση βρίσκεται στην ενίσχυση του δέρματος των γλουτών με αναπλαστικά συστατικά όπως το υαλουρονικό οξύ, η μαντεκασοζίδη (ή centella asiatica), τα πλούσια φυτικά έλαια και μόρια που φροντίζουν για την παραγωγή κολλαγόνου.