Θεραπεία: οι χοντροί αστράγαλοι αδυνατίζουν

Θεραπεία: οι χοντροί αστράγαλοι αδυνατίζουν

Τα crankles, οι γάμπες που δεν ξεχωρίζουν από τους αστραγάλους, τώρα μπορούν να σμιλευτούν.
06 Απριλίου 2015 Ευφραιμίδη Μαρίλη
Για μερικές γυναίκες τα παντελόνια, οι μακριές φούστες, τα μποτάκια και τα πέδιλα που καλύπτουν με λουριά το πόδι είναι μονόδρομος. Όπως η Μίσα Μπάρτον, η Μάιλι Σάιρους, η Αλίσια Κις, η Τζένιφερ Λαβ Χιούιτ, ακόμη και η Λέιτον Μέεστερ. Τις έχουμε συνηθίσει στο κόκκινο χαλί, εκεί όπου βρίσκουν τρόπους να το κρύψουν, όμως μία αρετουσάριστη φωτογραφία με μαγιό στην παραλία ή με σορτσάκι στο σούπερ-μάρκετ αποκαλύπτει το μυστικό τους: crankles που προέρχεται από τη συγχώνευση των λέξεων calves (γάμπες) και ankles (αστράγαλοι).

Το google είναι γεμάτο από υποσχέσεις του τύπου byebyecrankles ενώ οι πλαστικοί χειρουργοί ομολογούν ότι πρόκειται για μία από τις 3 διορθώσεις που ζητούν οι πελάτισσές τους στο σώμα (μαζί με το στήθος και τους γλουτούς). Και ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια οι θεραπείες ήταν επώδυνες και δεν είχαν θεαματικά αποτελέσματα, τώρα η επιστήμη εξελίσσεται. Οι ειδικοί προτείνουν λύσεις και εμείς επιλέγουμε.

Στο χειρουργείο: Χαιρόμαστε που η λιποαναρρόφηση έχει γίνει πλέον ρουτίνα αλλά είναι η ενδεδειγμένη λύση για τα crankles; «Όχι πάντα, αλλά στις κατάλληλες υποψήφιες τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά» μου απαντάει ο πλαστικός χειρουργός Αναστάσιος Τσεκούρας. «Για να πετύχει, χρειαζόμαστε επαρκείς ποσότητες λίπους. Με μία εξέταση στο ιατρείο μπορούμε να καταλάβουμε αν το πρόβλημα στους αστραγάλους είναι το τοπικό πάχος ή οι μυς που τους περιβάλλουν και τα μεγάλα χοντρά οστά. Αν το λίπος είναι αρκετό, τότε προχωράμε στη λιπογλυπτική, μία σχετικά απλή επέμβαση που χρησιμοποιεί πολύ λεπτές κάνουλες και γι' αυτό απαιτεί μόνο τοπική αναισθησία».

Όταν βγαίνουμε από το χειρουργείο τα πόδια είναι δεμένα με επίδεσμο και φοράμε χοντρές ελαστικές κάλτσες. Δεν κοιτάμε μέσα ούτε από περιέργεια. Το πιθανότερο είναι να τρομάξεις αφού οι αστράγαλοι όχι μόνο δεν έχουν αδυνατίσει αλλά είναι τόσο πρησμένοι όσο στο χειρότερό σου εφιάλτη. Φυσικό είναι αφού με τις βελόνες της λιποαναρρόφησης, οι ιστοί έχουν υποστεί τραύματα σε βάθος με αποτέλεσμα να μελανιάσουν και να πρηστούν.

«Χρειάζεται προσοχή στην ανάρρωση» μου εξηγεί ο γιατρός. «Επί δύο έως τρεις εβδομάδες φοράμε ειδικές κάλτσες και κρατάμε τα πόδια κυρίως ψηλά. Τον πρώτο μήνα αποφεύγουμε τα τακούνια. Οι εκχυμώσεις απορροφώνται μετά από δύο περίπου εβδομάδες ενώ το πρήξιμο διαρκεί περίπου ένα μήνα. Η περίμετρος των αστραγάλων μετά από αυτό το χρονικό διάστημα μπορεί να είναι μέχρι και κατά ενάμισι πόντο μικρότερη». Οι τιμές ξεκινούν από 1500 ευρώ.

Στο ιατρείο: Οι ενέσεις λιποδιάλυσης χρησιμοποιούνται για να κάνουν γλυπτική σε διάφορες περιοχές του προσώπου (σακούλες κάτω από τα μάτια, προγούλι) και του σώματος (γόνατα) για να διαλύσουν το τοπικό πάχος. Όταν ρώτησα τον πλαστικό χειρουργό Κωνσταντίνο Φλώρο για τους αστραγάλους, μου είπε ότι «η φωσφατιδυλχολίνη είναι ιδανική για τη διάλυση κάθε λιποαποθήκης που έχει περιορισμένη έκταση. Όταν πρόκειται για εκτεταμένες περιοχές τοπικού πάχους, τότε η καλύτερη λύση είναι η λιποαναρρόφηση. Στους αστραγάλους, όμως, μπορούμε να κάνουμε γλυπτική στο ιατρείο με ενέσεις.

Η φωσφατιδυλχολίνη καταστρέφει τα τοιχώματα των λιποκυττάρων κι έτσι απελευθερώνει το λίπος ώστε να μεταβολιστεί από τον οργανισμό. Ανάλογα με το πρόβλημα, απαιτούνται 2 έως 5 εφαρμογές σε απόσταση ενός δεκαπενθημέρου μεταξύ τους. Το φάρμακο συνεχίζει να δρα λιποδιαλυτικά επί πολλές εβδομάδες μετά την εφαρμογή του. Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα». Η τιμή για κάθε επίσκεψη είναι περίπου 200 ευρώ.

Στον φυσιοθεραπευτή: Ο λόγος που κάνει τα πόδια να πρήζονται μετά από πολλές ώρες ορθοστασίας ή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι η κακή λειτουργία του λεμφικού συστήματος. Σε μερικές από εμάς το πρόβλημα αυτό είναι μόνιμο και, όταν συνδυάζεται με την κακή κατανομή του λίπους, κάνει τους ειδικούς να μιλούν για «λιποίδημα».

Οι σπεσιαλίστες στις διαταραχές του λεμφικού είναι οι γιατροί της Foeldiklinik στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας, εκεί όπου εφαρμόζεται και μία πρωτοποριακή μη επεμβατική μέθοδος αποκατάστασης του λιποιδήματος. Η φυσιοθεραπεύτρια Ευαγγελία Παπαργυροπούλου συνεργάτης του Physiopolis) εκπαιδεύτηκε σε αυτήν και την εφαρμόζει στην Ελλάδα: «Η θεραπεία γίνεται με ειδικές μαλάξεις που πετυχαίνουν τη λεμφική παροχέτευση έτσι ώστε να διορθώσουμε τη στάση της λέμφου και το οίδημα. Στη συνέχεια περιδένουμε με ελαστικούς επιδέσμους το άκρο και το αφήνουμε έτσι για την υπόλοιπη μέρα.

Η ασθενής κάνει γυμναστική με την περίδεση και κοιμάται με αυτήν. Την επόμενη μέρα, όταν ξαναπάει στη φυσιοθεραπεία της βγάζει και μετά τη συνεδρία βάζει και πάλι την περίδεση. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ανάλογα με το πρόβλημα. Σύντομα ο ασθενής μαθαίνει να κάνει μόνος του τόσο την περίδεση όσο και τις ασκήσεις της γυμναστικής». Τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι εντυπωσιακά και μόνιμα. Οι μαλάξεις, η περίδεση και οι ασκήσεις χρειάζεται να επαναλαμβάνονται σε χρονικά διαστήματα που θα ορίσει ο φυσιοθεραπευτής. Οι τιμές ξεκινούν από 50 ευρώ για κάθε επίσκεψη.