Οταν έρχεται στα ιατρεία της ομορφιάς ένα καινούριο μηχάνημα που υπόσχεται το ακατόρθωτο, aka ανόρθωση χωρίς νυστέρι, δεν μπορώ παρά να το ερευνήσω. Η παρουσίαση θα γινόταν σε ένα συνέδριο στο Μέγαρο Μουσικής και φυσικά βρέθηκα εκεί για να δω τι είναι αυτή η νέα τεχνολογία. Την ίδια περιέργεια είχαν και οι δερματολόγοι που ήρθαν για να δοκιμάσουν αυτή τη μορφή ενέργειας στον εαυτό τους προτού την προτείνουν στις πελάτισσές τους. «Είναι ό,τι πιο καινούριο υπάρχει σήμερα στην αντιγήρανση», μου είπε η δερματολόγος Μάργκυ Καπελλάρη καθώς περίμενε τη σειρά της. «Ολη η προσπάθεια της σύγχρονης αισθητικής ιατρικής είναι πώς θα διεγείρει το δέρμα ώστε να παράγει περισσότερο και καλύτερης ποιότητας κολλαγόνο. Οσο μεγαλώνουμε ο ρυθμός σύνθεσης και η ποιότητά του μειώνονται, οπότε το δέρμα χαλαρώνει. Για να ξυπνήσουμε τους ινοβλάστες στο ιατρείο χρησιμοποιούμε λέιζερ, ραδιοσυχνότητες και υπέρηχους, όμως κάθε μέθοδος έχει τα υπέρ και τα κατά της. Θα δοκιμάσω και θα σας πω».

Η ερώτηση που θέλουμε όλοι να κάνουμε

Αρχικά έπρεπε να ξεπεράσω το σύνδρομο της αδιάβαστης μαθήτριας που με έπιανε στο άκουσμα της λέξης πλάσμα. Οι γιατροί στην παρουσίαση μιλούσαν με μια φυσικότητα γι’ αυτό λες και όλοι ξέραμε τι είναι, αλλά εγώ δεν είχα ιδέα. Οπότε μάζεψα το κουράγιο μου και ρώτησα. Το πλάσμα είναι λέει η τέταρτη κατάσταση της ύλης, αλλά αυτή η πληροφορία με έκανε να αισθανθώ ακόμη πιο χαζή γιατί θα ορκιζόμουν ότι η ύλη έχει μόνο τρεις καταστάσεις: τα στερεά, τα υγρά και τα αέρια. Ε, λοιπόν, έχει άλλη μία, μόνο που αυτή δεν υπάρχει σε ελεύθερη μορφή πάνω στη Γη. Για να έχουμε πλάσμα πρέπει να το παράγουμε υποβάλλοντας ένα ουδέτερο αέριο σε ένα δυνατό ηλεκτρομαγνητικό πεδίο μέχρι του σημείου που το αέριο ιονίζεται και γίνεται όλο και περισσότερο ηλεκτρικά αγώγιμο (που σημαίνει ότι μεταφέρει ενέργεια). Το ιονισμένο αέριο, δηλαδή το πλάσμα, έχει μοναδικές ιδιότητες και διαθέτει συμπεριφορές διαφορετικές από τις άλλες τρεις καταστάσεις της ύλης. Τα φώτα νέον ή ο κεραυνός είναι παραδείγματα μερικώς ιονισμένου πλάσματος ενώ το εσωτερικό του ήλιου είναι παράδειγμα πλήρως ιονισμένου πλάσματος.

Η θετική φόρτιση των ιόντων επιτυγχάνεται απομακρύνοντας τα ηλεκτρόνια από τα άτομα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα άτομα να γίνονται ιδιαίτερα επιθετικά για να ανακτήσουν τα χαμένα τους ηλεκτρόνια. Ο τρόπος που αντιδρά το αέριο στα δυνατά ηλεκτρομαγνητικά πεδία αξιοποιείται σε πολλές συσκευές τεχνολογίας, όπως οι τηλεοράσεις και τώρα τα μηχανήματα αναζωογόνησης. Το Nitrogen Evo, ας πούμε, χρησιμοποιεί αέριο άζωτο για να το φορτίσει θετικά, να το ιονίσει και να το μετατρέψει σε ένα δυνατό, ηλεκτρικά αγώγιμο, πλάσμα. Το μηχάνημα έχει μια κεφαλή με ένα μικρό στόμιο που εκτοξεύει το ιονισμένο αέριο στο δέρμα, όπως περίπου γίνεται με την κεφαλή του λέιζερ που διοχετεύει φωτεινή ενέργεια. Η διαφορά είναι ότι η ενέργεια του πλάσματος δεν απορροφάται από τα χρωμοφόρα (όπως το λέιζερ) και δεν εξαχνώνει το δέρμα. Η θερμική ενέργεια που μεταφέρουν τα ιονισμένα άτομα του αερίου βαθιά κάτω από την επιδερμίδα επιδρά με έναν μοναδικό τρόπο: πρώτα με άμεση συστολή του ιστού σαν αντίδραση του κολλαγόνου στο θερμικό σοκ. Σε δεύτερο επίπεδο, η θερμική ενέργεια διασπά την ηλιακή ελάστωση (την εξωτερική στοιβάδα του δέρματος που σκληραίνει και αλλοιώνεται εξαιτίας της έκθεσης στον ήλιο) ενώ διεγείρει έναν καταρράκτη επουλωτικών διαδικασιών ώστε να επιτευχθεί η νεοκολλαγονογένεση.

Και τι μπορεί να κάνει για το κολλαγόνο

«Πρέπει να το φανταστείτε σαν ένα δυνατό πίλινγκ ή ένα λέιζερ που κάνει resurfacing, με τη μόνη διαφορά ότι το πλάσμα δεν προκαλεί εξωτερικά τραύματα», εξήγησε ο εκπαιδευτής στο live demo. «Δεν καταστρέφει την επιδερμίδα, ούτε την εξαχνώνει, αλλά την ξηραίνει ώστε να λειτουργήσει σαν ένας φυσικός προστατευτικός μανδύας που επιταχύνει τη διαδικασία της ανάπλασης στο εσωτερικό του δέρματος». Ιστολογικές μελέτες που έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά δείχνουν ότι αμέσως μετά τη θεραπεία η επιδερμίδα φαίνεται ανέπαφη, ενώ το εσωτερικό της έχει υποστεί θερμικό σοκ. Δύο έως τέσσερις ημέρες μετά τη θεραπεία τα νεκρά κύτταρα αποπίπτουν ενώ ο σχηματισμός νέων είναι εμφανής. Στις πέντε έως δέκα ημέρες μετά την εφαρμογή μία πλήρως αναζωογονημένη επιδερμίδα γίνεται ορατή. Η ταχύτητα της ανάρρωσης και ο βαθμός της ανανέωσης εξαρτάται από το μέγεθος της ενέργειας που θα χρησιμοποιηθεί. Η θεραπεία μπορεί να γίνει είτε σε μία μόνο συνεδρία, όπου θα εφαρμοστεί η μεγαλύτερη ισχύς του μηχανήματος, είτε σε 3 έως 6 συνεδρίες, μία φορά το μήνα, όπου η συσκευή λειτουργεί σε χαμηλότερη ισχύ και η εμπειρία είναι λιγότερο επεμβατική και περισσότερο ανώδυνη. Το πρωτόκολλο που θα επιλεγεί εξαρτάται από τις ανάγκες της ενδιαφερόμενης και από την κατάσταση του δέρματος στην πάσχουσα περιοχή.

Οι μετρήσεις έχουν επιβεβαιώσει ότι έναν χρόνο μετά τη θεραπεία η παραγωγή του κολλαγόνου συνεχίζεται, η ηλιακή ελάστωση παραμένει μειωμένη και το δέρμα εξακολουθεί να αναζωογονείται προοδευτικά. Η τεχνολογία πλάσμα έχει ήδη την έγκριση του αμερικανικού FDA για τις ρυτίδες, τις δερματικές βλάβες, την ακτινική υπερκεράτωση, τα ιογενή κονδυλώματα και άλλα. Επίσης έχει ευεργετική δράση και σε προβλήματα ομορφιάς, όπως δυσχρωμίες, φωτογήρανση, χαλάρωση και ουλές ακμής, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε περιοχές όπως ο λαιμός, το ντεκολτέ και τα χέρια. Στο Journal of Cosmetic Dermatology σημειώνεται ότι αυτή η τεχνολογία έχει εξαιρετικό προφίλ ασφαλείας καθώς δεν προκαλεί κανενός είδους τραύμα. «Η διαφορά του πλάσματος», λένε οι κατασκευαστές, «είναι ότι ιονίζει τον αέρα και διοχετεύει τη θερμότητα στο εσωτερικό του δέρματος. Χωρίς αέρα στην επιφάνεια δεν μπορεί να γίνει καύση κι έτσι η επιδερμίδα δεν κάνει την κρούστα που βλέπουμε στα εγκαύματα. Επωφελείται όμως από την ανάπλαση που προκαλεί η θερμότητα, οπότε αναζωογονείται χωρίς να έχει τραυματιστεί». Η πρώτη γνωριμία με την τεχνολογία πλάσμα ήταν πριν από λίγα χρόνια με μία συσκευή που υπάρχει ήδη σε πολλά ιατρεία στην Ελλάδα και κάνει αναζωογόνηση των βλεφάρων με εξάχνωση του ιστού. Το πλάσμα αζώτου είναι η πιο πρόσφατη εξέλιξη καθώς δεν προκαλεί εξάχνωση και μπορεί να εφαρμοστεί σε εκτεταμένες επιφάνειες και σε δερματικές παθήσεις.

Test-drive

«Ζήτησα να δοκιμάσω το πλάσμα γύρω από τα μάτια γιατί είναι η πιο ευαίσθητη περιοχή του προσώπου, το δέρμα δεν έχει σμηγματογόνους αδένες για να λιπαίνεται και να επουλώνεται γρήγορα, οπότε μόνο έτσι θα καταλάβω τι ακριβώς κάνει», μου είπε η δερματολόγος Μάργκυ Καπελλάρη. «Η εφαρμογή ήταν σχεδόν ανώδυνη, έτσουζε λιγότερο από χημικό πίλινγκ και δεν χρειάστηκε ούτε αναισθητική αλοιφή». Λίγες μέρες μετά ξαναμιλήσαμε. «Τα πρώτα δύο εικοσιτετράωρα τα μάτια μου ήταν πρησμένα και αφυδατωμένα αλλά δεν έβαλα καμιά κρέμα γιατί ήθελα να κάνω ξηρή επούλωση ώστε να αποπέσουν τα νεκρά κύτταρα. Μετά έκανα υγρή επούλωση με αναπλαστικά προϊόντα που περιέχουν σιλικόνη. Στις πέντε ημέρες δεν είχα κανένα ίχνος από τη θεραπεία. Στις 15 ημέρες έγινε πλέον εμφανές ότι το άνω βλέφαρο είναι πιο σφιχτό, οι σακούλες στο κάτω βλέφαρο έχουν μικρύνει, οι ρυτίδες στο πόδι της χήνας έχουν απαλύνει. Το καλό με τις θεραπείες κολλαγονογένεσης είναι πώς ό,τι κερδίζεται, κερδίζεται. Η ανανέωση δηλαδή του δέρματος αφαιρεί χρόνια από την ηλικία του και αυτή είναι μια κατάκτηση που δεν αλλάζει».

Η δερματολόγος Τζένη Χείλαρη θέλησε επίσης να το δοκιμάσει στα μάτια για να αποφασίσει αν θα το προτείνει στις πελάτισσές της. «Στην περιοχή αυτή οι επιλογές είναι περιορισμένες. Στο ιατρείο μου χρησιμοποιώ fraxel λέιζερ για σύσφιξη, αλλά με αυτό δεν μπορείς να πας πολύ κοντά στα μάτια γιατί πρέπει να προστατεύσεις τον οφθαλμό εσωτερικά με κάλυπτρο. Αν το πλάσμα πετυχαίνει την κολλαγονογένεση χωρίς κινδύνους, τότε είναι πολύ ενδιαφέρον», λέει. Η εμπειρία της ήταν σχετικά ανώδυνη και η ανάρρωση γρήγορη. Το ξεφλούδισμα ήταν έντονο, όμως μετά από λίγες μέρες αποκαλύφθηκε ένα «πολύ ωραίο, φρέσκο, σφιχτό και ελαστικό δέρμα». Τα καλά νέα: έχω πειστεί, θέλω κι εγώ να κάνω πλάσμα. Τα κακά νέα: το μηχάνημα ήρθε στην Ελλάδα για το demo και γύρισε στην Αγγλία. Θα πρέπει να περιμένω μέχρι κάποιος γιατρός να το παραγγείλει. Emoticon, δεν βλέπω την ώρα.

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below