Ένας τοίχος ψωμί

Ένας τοίχος ψωμί

Ο φούρνος που μοιάζει με ζεστό καρβέλι.
09 Ιουλίου 2012 Μιχελάκου Ιωάννα. Φωτό: Peter Bennetts
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Το ψωμί είναι ένα απλό προϊόν, με απλά υλικά που παραδοσιακά εκτίθεται και πωλείται μέσα σε έναν απλό χώρο. Η τέχνη ενός φούρναρη όμως όπως του D. Chirico στη Μελβούρνη, είναι να τελειοποιήσει μια απλή διαδικασία και να βγάλει ένα ψωμί που δεν μοιάζει με τα άλλα. Η φήμη του στην Αυστραλία, αλλά και στο εξωτερικό, το επιβεβαιώνει. Αρκετοί μάλιστα από τους πελάτες του είναι κατασκευαστές ψωμιού από το εξωτερικό που σπεύδουν να δοκιμάσουν οι ίδιοι το ψωμί που έχει ακουστεί σε όλο τον κόσμο.

Με αυτό στο μυαλό, η αρχιτεκτονική ομάδα March Studio εμπνεύστηκε από το παράδειγμά του όταν κλήθηκε να σχεδιάσει το φούρνο του. Ένα απλό χώρο όπου το καυτό ψωμί θα κρυώνει σωστά στα ράφια, γυμνό από κάθε είδους συσκευασία και έτοιμο να πουληθεί.

Η ιδέα; Ο φούρνος μοιάζει με τεράστιο καλάθι για ψωμί. Τα κυματιστά ράφια σε διάφορα μεγέθη, επιτρέπουν στα διάφορα είδη ψωμιού, στις μπαγκέτες, στα καρβελάκια, στις pagnotta και στα ficelle (ο Daniel Chirico είναι Ιταλικής καταγωγής), να κρυώσουν σωστά. Τα ίδια τα ράφια μπορούν να μετακινηθούν, ανάλογα την εποχή ή τη διάθεση. Και τελικά μοιάζουν σαν τεράστιο καρβέλι ψωμί. Ο κεντρικός πάγκος μοιάζει με τεράστια σανίδα κοπής που αποκτά σιγά σιγά την πατίνα του χρόνου. Οι ζυγαριές, τα μαχαίρια και οι δίσκοι για τα ψίχουλα επιβεβαιώνουν ένα απλό concept πώλησης: κόψιμο, τύλιγμα, πούλημα.