Το Μαύρο Μαργαριτάρι

Το Μαύρο Μαργαριτάρι

Η ανακαίνηση μιας παλιάς κατοικίας στο Ρότερνταμ, μετατράπηκε σε αρχιτεκτονικό υπερθέαμα.
28 Δεκεμβρίου 2011 από την Ιωάννα Μιχελάκου. Φωτό: Frank Hanswijk
Το μαύρο μαργαριτάρι του Ρότερνταμ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Η ανακαίνιση ενός εγκαταλειμμένου εδώ και 30 χρόνια σπιτιού σε μια υποβαθμισμένη γειτονιά στο Ρότερνταμ, μετατράπηκε σε υπερθέαμα, καθώς οι αρχιτέκτονες πειραματίστηκαν με το χώρο και το χρόνο. Το εγχείρημα ανέλαβε το Studio Rolf.fr σε συνεργασία με τους αρχιτέκτονες Zecc Architecten.

Η πρόσοψη που μετρά ήδη ένα αιώνα ζωής, βάφτηκε μαύρη. Τα παλιά παράθυρα καλύφθηκαν με γυαλιστερό μαύρο λάδι, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση της ύπαρξης σκιάς. Εμβόλιμα, τοποθετήθηκαν νέα παράθυρα, τα οποία ανακοινώνουν την έναρξη ενός διαφορετικού τρόπου ζωής, ενώνοντας ταυτόχρονα το παλιό με το καινούργιο. Πίσω από τα τζάμια των παραθύρων, φαίνονται λεπτομέρειες από έναν ενιαίο χώρο, δημιουργώντας μια χωροταξική συνοχή.

Όπως και στην πρόσοψη, έτσι και στο εσωτερικό διατηρήθηκαν στοιχεία από το παρελθόν. Οι παλιοί τοίχοι, η παλιά κουπαστή και τα σημάδια από την αφαίρεση των φθαρμένων ξύλων στο πάτωμα, αποκαλύπτουν την αρχική μορφή του σπιτιού. Όμως η νέα κατοικία απέκτησε εντελώς νέα διαρρύθμιση. Μια σειρά από χαμηλά ξύλινα διαχωριστικά συνθέτουν ένα τεράστιο γλυπτό που διατρέχει όλα τα δωμάτια, αφήνοντας ταυτόχρονα άπλετο χώρο μέσα στο ιστορικό κτήριο.

Στο ισόγειο δημιουργήθηκε ένας μεγάλος χώρος εργασίας που συνδέεται με τον κήπο με τα μπαμπού. Στους ορόφους βρίσκονται σε ημι - ενιαίους χώρους τα υπνοδωμάτια, η κουζίνα, τα γραφεία, το μπάνιο και η ντουλάπα. Τα παλιά κεραμίδια αφαιρέθηκαν σε κάποια σημεία της οροφής, αφήνοντας χώρο για ένα θερμοκήπιο και ένα τζακούζι με συγκλονιστική θέα.

Η ίδια εναλλαγή νέου και παλιού διατηρήθηκε και στα έπιπλα. Παλιά κομμάτια απέκτησαν νέα ζωή, αλλά οι φθορές τους αντί να καλυφθούν τονίστηκαν με έντονο πορτοκαλί χρώμα.