Ένα διαμέρισμα του Όσκαρ Νιμάγιερ μεταμορφώνεται

Ένα διαμέρισμα του Όσκαρ Νιμάγιερ μεταμορφώνεται

Οι αρχιτέκτονες Hess και Pedrosa κατάφεραν να ξαναδώσουν ζωή σε ένα διαμέρισμα που είχε σχεδιάσει ένα από τα ιερά τέρατα της αρχιτεκτονικής.
06 Μαρτίου 2012 Μιχελάκου Ιωάννα. Φωτό: Fran Parente
Σάο Πάολο, Βραζιλία
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
Oι αρχιτέκτονες Felipe Hess και Renata Pedrosa, κατάφεραν να μετατρέψουν εντυπωσιακά ένα μισοκαταστραμμένο χώρο που είχε σχεδιάσει ο Όσκαρ Νιμάγιερ πριν 50 χρόνια, σε ένα σύγχρονο loft 140 τ.μ. Το διαμέρισμα βρίσκεται στην καρδιά του Σάο Πάολο, στη Βραζιλία, και το πρωτότυπο κτήριο είχε κατεδαφιστεί σχεδόν εντελώς, εκτός από τις κολώνες και τα δοκάρια, όταν το αρχιτεκτονικό δίδυμο ανέλαβε την ανακατασκευή του. Το εγχείρημα δεν ήταν καθόλου εύκολο, ειδικά όταν πειράζεις έναν χώρο που έχει σχεδιάσει ένα από τα ιερά τέρατα της αρχιτεκτονικής.

Οι Χες και Πεντρόσα ξεκίνησαν ενώνοντας όλα τα δωμάτια σε έναν ενιαίο χώρο, χωρίς μόνιμα διαχωριστικά. Στο κέντρο του, τοποθετήθηκε ένα «κουτί» που περιλαμβάνει τα υπνοδωμάτια και τα μπάνια. Ένας τοίχος του κουτιού περιλαμβάνει τις ντουλάπες, ενώ ένας άλλος φιλοξενεί ράφια και έναν χτιστό πάγκο από τσιμέντο. Σε όλο το χώρο διατηρήθηκε η αίσθηση του ακατέργαστου μπετόν, ενώ το ξύλινο πάτωμα και τα ράφια πρόσθεσαν τη ζεστασιά που του έλειπε.

Συρρόμενες ατσάλινες πόρτες χωρίζουν τον χώρο όταν χρειαστεί. Όταν ανοίγουν γίνονται ένα με την απογυμνωμένη κολώνα και μοιάζουν μέρος του design ακόμα και διπλωμένες. Απέναντι από το κυρίως υπνοδωμάτιο διατηρήθηκε ο αυθεντικός τσιμεντένιος τοίχος του ιστορικού κτηρίου, με όλες τις ατέλειές του εκτεθειμμένες.