6 τρόποι να κάνετε λίφτινγκ στην κουζίνα σας χωρίς μπάτζετ

6 τρόποι να κάνετε λίφτινγκ στην κουζίνα σας χωρίς μπάτζετ

Δεν χρειάζεται να αλλάξετε σπίτι. Με μικρές ρυθμίσεις θα νιώσετε σαν να βρίσκεστε σε καινούργια κουζίνα.
07 Μαρτίου 2016 Κέλλυ Κουναλάκη, φωτό: Shutterstock1. Πετάξτε οτιδήποτε άχρηστο έχετε και απελευθερώστε τους πάγκους από αντικείμενα

Έχουμε την τάση γενικώς να κρατάμε πολλά πράγματα που δεν χρησιμοποιούμε για καιρό, με την πρόφαση του «για παν ενδεχόμενο». Λάθος. Είναι μαθηματικά αποδεδειγμένο πως κάτι που πήραμε κάποια στιγμή και δεν χρησιμοποιήσαμε ποτέ, θα συνεχίσει να το τρώει η σκόνη και το σκοτάδι. Πετάξτε ότι αχρησιμοποίητο, παλιό και άχρηστο για εσάς, ή ακόμη χαρίστε το σε κάποιον που το έχει πραγματική ανάγκη.

2. Προσπαθήστε να τηρήσετε μια χρωματική αρμονία

Μια άσπρη τοστιέρα, ένας βραστήρας από ίνοξ, και μια μαύρη καφετιέρα. Οι μικροσυσκευές που δεν βρίσκονται στις ίδιες αποχρώσεις ή που δεν είναι από τα ίδια υλικά δημιουργούν ένα χαοτικό οπτικό πεδίο. Όταν χρειαστεί να τις αλλάξετε θυμηθείτε τον μικρό χρυσό κανόνα της χρωματικής αρμονίας.

3. Κάθε πράγμα στη θέση του

Η οργάνωση των ντουλαπιών και των ραφιών είναι η μισή αρχοντιά της κουζίνας (μετά την καθαριότητα). Επιλέξτε να έχετε τα ξηρά τρόφιμα σε ένα ντουλάπι κοντά στην κουζίνα, τις σάλτσες μαζί σε ένα άλλο, τα αφεψήματα και τους καφέδες επίσης, καθώς και τα πιάτα κοντά στο νιπτήρα ή το πλυντήριο πιάτων κ.ο.κ., ανάλογα πάντα με τις προσωπικές σας ανάγκες. Είναι προτιμότερο να έχουμε τα πράγματα που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε με μια συσκευή κοντά της, παρά να χρειάζεται να διασχίσουμε όλη την κουζίνα.

4. Μεγιστοποιήστε το χώρο σας

Υπάρχουν άπειροι τρόπο να εξοικονομήσουμε χώρο στην κουζίνα μας. Μερικοί από αυτούς είναι τα μικρά ράφια στον τοίχο (εξαιρετικά για μπαχαρικά και βότανα), οι κρεμαστές γλάστρες (για κουτάλες και άλλα αντικείμενα) και γενικότερα οτιδήποτε μπορεί να κρεμαστεί στον τοίχο ή το ταβάνι, ούτως ώστε να απελευθερωθεί χώρος στους πάγκους, στα ντουλάπια και τα συρτάρια.

5. Όλα μοιάζουν (και είναι) καλύτερα όταν είναι οργανωμένα

Πέρα από το μεγάλο οργανωτικό πλάνο, υπάρχουν και οι μικρότερες οργανωτικές κινήσεις που πρέπει να κάνουμε γι' αυτά τα λίγα αντικείμενα που ξεπηδούν κατά καιρούς πάνω στους πάγκους. Μπολ και καλαθάκια μας βοηθούν να οργανώσουμε τον χώρο μας καλύτερα. Το ίδιο ισχύει και για πράγματα που χρησιμοποιούμε συχνά, όπως ο καφές και η ζάχαρη, τα οποία μπορούμε να φυλάξουμε σε όμορφα βάζα δίπλα από την καφετιέρα μας.

6. Οι στοίβες είναι εδώ για να μας βοηθήσουν

Σε αντίθεση με τα περιοδικά και τις εφημερίδες, οι στοίβες από πιάτα είναι κάτι καλό (γιατί δεν προλαβαίνουν να σκονιστούν). Εάν δεν μπορείτε να έχετε τα πιάτα με τον κλασικό τρόπο στα αντίστοιχα ράφια, και έχετε ράφια που μπορείτε μόνο να τα στοιβάξετε, αυτή είναι η ευκαιρία σας να δημιουργήσετε ένα νέο στιλ και να δείξετε την προσωπικότητα σας στην κουζίνα.