Η μόδα ντύνει την Όπερα

Η μόδα ντύνει την Όπερα

Κορυφαίοι σχεδιαστές σε ρόλο ενδυματολόγου του λυρικού θεάτρου και του μπαλέτου.
16 Δεκεμβρίου 2011 Βιβή Μωραΐτου. Φωτό: Courtesy Thames and Hudson/Paul Kolnik/ Stella Mc Cartney
The Pearl Fishers
Η Ιζαμπέλ Μπαϊρακταριάν ως πριγκίπισσα Λέιλα το 2004 στην San Diego Opera με το κοστούμι που σχεδίασε για την παράσταση η Ζάντρα Ρόουντς. 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
Εν αρχή ην το Παρίσι! Πίσω στο 1928 ο Σεργκέι Ντιαγκίλεφ έκρινε αρκούντως avant garde το να σχεδιάσει η Μαντεμουαζέλ Σανέλ κοστούμια για τα Ballet Russes. Ογδόντα οκτώ χρόνια αργότερα ο Καρλ Λάγκερφελντ θα σχεδίαζε μια κολεξιόν - ανάμνηση εκείνης της παράστασης. Ο Κάιζερ δεν είναι παρά ένας από τους μεγάλους μόδιστρους που γοητεύτηκε από το λυρικό θέατρο και το μπαλέτο.

«Κάθε σχεδιαστής έχει προσωπικούς λόγους να αναμειχθεί με την όπερα. Ορισμένοι, όπως ο Λακρουά και ο Ουνγκαρό ήταν λάτρεις της από νεαρή ηλικία. Άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της Ζάντρα Ρόουντς, μυήθηκαν σ΄αυτήν στην πορεία και δέχτηκαν την πρόκληση έχοντας πια εκτιμήσει τον «πλατύ καμβά» που προσφέρει η όπερα σε σχέση με τη μόδα. Η όπερα επιτρέπει στη δημιουργική φαντασία των σχεδιαστών να εξαιρεθούν από τους περιορισμούς του εμπορίου και τους επιτρέπει να λειτουργήσουν σε αμιγώς καλλιτεχνικό επίπεδο. Ίσως γι' αυτό ο Λακρουά, ο Λάγκερφελντ και ο Γκαλιάνο συναίνεσαν το 1998 στο να υπογράψουν από μία πράξη του Renee Fleming's Metropolitan Opera Gala προς τιμήν της σοπράνο Ρενέ Φλέμινγκ, αμισθί» σημειώνει στον πρόλογο του ολοκαίνουργιου βιβλίου της Fashion Designers at the Opera η Έλενα Ματθαιοπούλου (εκδ. Thames&Hudson, http://www.thamesandhudson.com/).

Στο χορό των κλασικών, μπήκε το φθινόπωρο και η Στέλα ΜακΚάρτνεϊ σχεδιάζοντας τα κοστούμια για το μπαλέτο Ocean's Kingdom, που ανέβασε το New York City Ballet υπό τις συμφωνικές μελωδίες του πατρός - Σερ Πολ.