Εμβληματικός φωτογράφος μόδας και  μετρ της καλλιτεχνικής φωτογραφίας ο 77χρονος σήμερα Αμερικανός συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα τοπ μόντελ των 80ς και των 90ς. Ένα χαμόγελο, μία μικρή κίνηση, ένα βλέμμα μεταφράζονται σε ποίηση μέσα από το φακό του Έλγκορτ που ειδικεύτηκε στην αρχή, αλλά και στη συνέχεια της καριέρας του σε πορτρέτα χορευτών και τζαζ μουσικών. Ο ίδιος λατρεύει την ύπαιθρο και το φυσικό φως και άφησε εποχή με editorial μόδας στα οποία φωτογράφισε πολύ συχνά, με μοναδικό τρόπο πολλά άγρια ζώα. Οι αληθινές αιώνιες πρωταγωνίστριές του παραμένουν πάντα η Απολόνια, η Κρίστι Τέρλινγκτον, η Λίντα Εβαντζελίστα  και η Κέιτ Μος, όλες τους θεές στον πλανήτη μόδα. Ο Έλγκορτ έκανε το ντεμπούτο του στη βρετανική Vogue το 1971 και βασίλεψε έκτοτε στα editorial που δεν δείχνουν απλώς ρούχα, αλλά λένε μία ιστορία. Η έκθεση στην Atlas Gallery που ξεναγεί τον επισκέπτη σε περισσότερα από σαράντα χρόνια καριέρας, περιλαμβάνει γνωστές και λιγότερο γνωστές φωτογραφίες του.

Heather, Susan and Irene, Vogue Italia, 1991

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι αυτή είναι η πρώτη σας ατομική έκθεση στη Μεγάλη Βρετανία και μάλιστα με φωτογραφικό υλικό που δεν βλέπουμε τόσο συχνά όσο τα μεγάλα editorial μόδας που σας έκαναν γνωστό παγκοσμίως.
Μου έδωσε μεγάλη χαρά το γεγονός ότι φωτογραφίες μου που δεν έχουν κυκλοφορήσει και τόσο, όσο κάποιες άλλες, είδαν το φως της δημοσιότητας εξαιτίας της γκαλερί Atlas που μου ζήτησε να εκθέσει και τη λιγότερη γνωστή δουλειά μου.

Τι σας αρέσει να φωτογραφίζετε όταν κάνετε ένα πορτραίτο; Μία κίνηση, ένα χαμόγελο, ένα βλέμμα;
Είναι πολύ γνωστό ότι λατρεύω το χορό, οπότε η αγαπημένη μου πόζα δεν είναι μία στάση, αλλά μία κίνηση. Μου αρέσει να φωτογραφίζω ανθρώπους που χορεύουν ή κάνουν χορευτικές κινήσεις. Αν πάλι σε ένα κορίτσι δεν της βγαίνει μία κίνηση, δεν της πάει, τότε ψάχνω για κάποια ενδιαφέρουσα έκφραση του προσώπου, πάντα σε συνδυασμό με ένα καλό σώμα.

Christy Turlington, New Orleans, British Vogue, 1990

Εχετε φωτογραφήσει συχνά άγρια ζώα σε editorial μόδας που άφησαν εποχή. Τι είναι πολύ σημαντικό όταν φωτογραφίζει κανείς ζώα;
Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μαζί μας κάποιον τον οποίο το ζώο ακούει. Όταν έχεις το φακό μπροστά στο πρόσωπό σου, τα ζώα δεν σε βλέπουν, δεν σου δίνουν σημασία. Αν μιλάμε για ζώα όπως ένα λιοντάρι, είναι επίσης πολύ σημαντικό να φροντίσεις να μην σε βλέπουν σαν μεζέ!

Κate Μoss, Nepal, British Vogue, 1993

Η μόδα, ο κλασικός χορός και η τζαζ μουσική είναι μερικά από τα πεδία που εξερευνήσατε με το φακό σας όλα αυτά τα χρόνια. Ο τρόπος που ορίζετε την ομορφιά έχει αλλάξει με το πέρασμα του χρόνου;
Οχι, οι ιδέες μου για την ομορφιά δεν άλλαξαν. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι που έχω φωτογραφίσει είναι ο δικός μου ορισμός της ομορφιάς, ειδικά οι γυναίκες.

arthurelgort.com

Πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν σήμερα μοντέλα ικανά να εκθρονίσουν τις βασίλισσες του μόντελινγκ από τα 80ς και τα 90ς. Τι το μοναδικό είχαν εκείνα τα κορίτσια;
Ήμουν τυχερός που δούλεψα με μοντέλα όπως η Απολόνια, η Κρίστυ, η Κέιτ και η Λίντα. Ήταν πανέμορφες και πολύ καλές στη δουλειά τους. Νομίζω πως τα κορίτσια σήμερα είναι εξίσου όμορφα όσο και τα κορίτσια στα 80ς και στα 90ς, αλλά εκείνα τα κορίτσια ήταν αυτό ακριβώς που χρειαζόταν η βιομηχανία της μόδας εκείνη τη στιγμή. Βέβαια ήταν άλλες εποχές εκείνες, διαφορετικές από πολλές απόψεις.

Έχετε φωτογραφίσει τόσο εκτενώς χορευτές και μουσικούς πιου αναρωτιέμαι αν θα θέλατε να ακολουθήσετε κι εσείς μία τέτοια καριέρα αν δεν είχατε γίνει φωτογράφος.
Αν δεν ήμουν φωτογράφος, μάλλον θα είχα γίνει πωλητής. Θα πουλούσα δίσκους βινυλίου ή φωτογραφικό εξοπλισμό. Είμαι πολύ χαρούμενος που είχα την τρομερή τύχη να βρεθώ στο σωστό μέρος την κατάλληλη στιγμή ώστε να γίνω φωτογράφος.

Kate Moss, Cafe Lipp, Paris, Vogue Italia, 1993

Ποιες είναι οι αγαπημένες σας φωτογραφίες;
Συγκέντρωσα όλες τις αγαπημένες μου φωτογραφίες στο βιβλίο The Big Picture – μπορείτε να το βρείτε στο Amazon και αν το αγοράσετε, να τις δείτε όλες συγκεντρωμένες. Καλύτερα να βιαστείτε! 🙂

Kate Moss, Los Angeles, CA, Vogue, 1995
Τα επαγγελματικά ταξίδια σας σάς έφεραν και στην Ελλάδα. Τι θυμάστε από τις επισκέψεις σας εδώ;
Εχω έρθει μερικές φορές στην Ελλάδα. Συνήθως μένουμε μία μέρα στην Αθήνα, πηγαίνουμε στην Ακρόπολη και μετά φεύγουμε για ένα νησί, για να φωτογραφίσουμε ένα όμορφο κορίτσι σε ένα πανέμορφο μεσογειακό τοπίο. Θα μου άρεσε πολύ να ξαναέρθω για δουλειά στην Ελλάδα, το φυσικό φως είναι υπέροχο.

(Φωτ: arthurelgort.com)

Η έκθεση του Arthur Elgort στην ATLAS Gallery (49 Dorset Street, London, W1U 7NF) διαρκεί έως τις 31 Αυγούστου 2017.

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below