Εσείς τι «αποτύπωμα δουλείας» έχετε;

Εσείς τι «αποτύπωμα δουλείας» έχετε;

Τώρα υπάρχει τρόπος να μάθουμε αν τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά παράγονται υπό ανθρώπινες συνθήκες.
27 Ιουνίου 2012
Μέχρι τώρα ξέραμε για το «αποτύπωμα άνθρακα», το βαθμό δηλαδή της «συνεισφοράς» μας στη μόλυνση του περιβάλλοντος. Τον τελευταίο καιρό, έχει εμφανιστεί ένας νέος όρος, το «αποτύπωμα της δουλείας».

Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε από πού προέρχονται και υπό ποιες συνθήκες παράγονται τα προϊόντα που αγοράζουμε καθημερινά και που θεωρούμε απαραίτητα για την επιβίωση μας. Πλέον όμως, μαθαίνουμε ότι για την παραγωγή πολλών ειδών με τα οποία γεμίζουμε το καλάθι του σούπερ μάρκετ ή την γκαρνταρόμπα μας εργάζονται καθημερινά, με μη ικανοποιητικό μισθό και υπό τις χειρότερες συνθήκες εξαιρετικά φτωχοί άνθρωποι. Υπάρχουν περίπου 27 εκατομμύρια τέτοιοι εργαζόμενοι και ανάμεσα σ' αυτούς είναι δυστυχώς αμέτρητα ανυπεράσπιστα παιδιά.

Χάρη σε ένα νέο website μπορούμε να διαπιστώσουμε αν το περιεχόμενο του σπιτιού μας ή αυτά που φοράμε προήλθαν από τέτοια εργασία. Το slaveryfootprint.com που δημιούργησε ο επιχειρηματίας Justin Dillon με χρηματοδότηση από το αμερικανικό State Department λειτουργεί ως εξής: μπαίνεις, δίνεις πληροφορίες για το lifestyle σου και τα προϊόντα που χρησιμοποιείς καθημερινά και ένας αλγόριθμος θα υπολογίσει σε ποιό μέρος του κόσμου έχουν παραχθεί τα αγαθά σου. Έπειτα ενημερώνεσαι για τις συνθήκες «δουλείας» σε κάθε μία από αυτές τις χώρες.

Η αρθρογράφος του Marie Claire Lauren N. Williams που χρησιμοποίησε το site και είδε τα αποτελέσματα του «slavery footprint» που αντιστοιχούσε στον δικό της τρόπο ζωής διαπίστωσε πως τα ρούχα ήταν σίγουρα ένα από τα χειρότερα προϊόντα σε βαθμό «δουλείας». Αυτό οφείλεται στο ότι τα περισσότερα κατασκευάζονται στην Κίνα, όπου το human trafficking βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Επίσης τα καλλυντικά της, όπως για παράδειγμα ένα αφρόλουτρο με λάδι καρύδας και σόγια, είχαν μεγάλο αποτύπωμα δουλείας αφού περιέχουν έλαια και ουσίες που παρασκευάζονται στη Δυτική Αφρική και τη Βραζιλία, χώρες που διακρίνονται για την εκμετάλλευση ανθρώπων. Ορισμένα προϊόντα που έχουν επίσης αποδειχθεί επικίνδυνα λόγω του υψηλού «slavery footprint» είναι τα παπούτσια, τα μανό νυχιών και τα αυτοκίνητα.

Ο στόχος της δημιουργίας του site είναι να καταλάβουν και οι ίδιες οι επιχειρήσεις ότι πρέπει να είναι διαφανείς ως προς τις πρακτικές τους. Και εμείς, ως καταναλωτές μπορούμε τώρα να εξασφαλίσουμε ότι αυτό θα συμβαίνει.