Η Αυτοκράτειρα Σίσσυ, τα γενέθλια και οι ζαχαρωμένες βιολέτες

Η Αυτοκράτειρα Σίσσυ, τα γενέθλια και οι ζαχαρωμένες βιολέτες

Η Βιέννη γιορτάζει τα γενέθλιά της με εκθέσεις και ένα διάσημο μιούζικαλ.
10 Ιουλίου 2012 Μιχελάκου Ιωάννα
H Romy Schneider ως Σίσσυ
1
2
3
4
5
6
7
Στις 24 Δεκεμβρίου 2012 η Αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας θα γιόρταζε τα 175α γενέθλιά της. Και η Βιέννη αποφάσισε να το γιορτάσει.

Από τις 9 Σεπτεμβρίου 2012 προβάλλεται η επετειακή έκδοση του μιούζικαλ Elisabeth στο Θέατρο Raimund της Βιέννης. Το πιο επιτυχημένο γερμανόφωνο μιούζικαλ όλων των εποχών, όχι μόνο θα γιορτάσει τα 175α γενέθλια της αυτοκράτειρας Ελισάβετ αλλά και μια δική του επέτειο: η πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη πριν από 20 χρόνια και το τραγούδι "Ich gehör nur mir" παίζεται έκτοτε σε όλο τον κόσμο. Το μιούζικαλ "Elisabeth" αφηγείται τη δραματική και συγκινητική ιστορία της ζωής, διακυβέρνησης και παθών της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ και το κοινό μπορεί να γνωρίσει σε βάθος τον κόσμο των Αψβούργων. Συγκινητική μουσική, εντυπωσιακή χορογραφία και ακριβά σκηνικά έχουν μαγέψει 8,5 εκατομμύρια επισκεπτών σε έντεκα χώρες, από τη Γερμανία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, το Βέλγιο, την Ελβετία, την Κορέα και την Ιαπωνία, από την πρώτη ημέρα πρεμιέρας του έργου, το 1992.

Από τις 9 Σεπτεμβρίου 2012, το Hofmobilendepot είναι αφιερωμένο στα ταξίδια της Ελισάβετ στην Κέρκυρα. Το 1861 η αυτοκράτειρα επισκέφθηκε το ελληνικό νησί για πρώτη φορά, 15 χρόνια αργότερα επέστρεψε και έκτισε το Αχίλλειο. Επίκεντρο της έκθεσης στο Hofmobiliendepot της Βιέννης είναι το ενδιαφέρον της αυτοκράτειρας για τον ελληνικό πολιτισμό και την αρχαιολογία, αλλά και η διαμόρφωση του καταφύγιού της. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει αναρίθμητα αυθεντικά έργα από τη συλλογή της, όπως έπιπλα, ενδύματα, αξεσουάρ και ατομικά αντικείμενα. Η αυτοκράτειρα πραγματοποιούσε τα ταξίδια της κατά προτίμηση με το σκάφος Miramar και το πολυτελές αυτοκρατορικό αυτοκίνητό τους. Μπορεί κανείς να θαυμάσει πέρα από ένα αντίγραφο του σκάφους τους, ταξιδιωτικά ρούχα και αντικείμενα. Με την μόνιμη έκθεση Sissi im film, το Hofmobiliendepot προσφέρει μια νέα ατραξιόν σχετικά με αυτό το θέμα. Σκηνές από τη θρυλική κινηματογραφική τριλογία "Sissi" του Αυστριακού σκηνοθέτη Ernst Marischka με τη Romy Schneider, από τη δεκαετία του '50, θα συμπληρώνονται με αυθεντικά έπιπλα που χρησιμοποιήθηκαν στα γυρίσματα της ταινίας.

Απαραίτητη είναι η επίσκεψη στο Μουσείο της Σίσσυ, στο Ανάκτορο Χόφμπουργκ της Βιέννης. Η μόνιμη έκθεση στα διαμερίσματα της Αυτοκράτειρας, φέρνει αντιμέτωπο το μύθο που περιέβαλλε την Αυτοκράτειρα Ελισάβετ με την πραγματικότητα της ζωής της και παρουσιάζει πολλά προσωπικά της αντικείμενα. Κατά το επετειακό έτος 2012 το λουτρό της Αυτοκράτειρας έχει ανακαινιστεί στην πρότερη λάμψη του, ενώ ανακαινίστηκε και το παγκοσμίου φήμης πορτραίτο της από τον Franz Xaver Winterhalter. Από τον Σεπτέμβριο του 2012, κεντρικό θέμα θα αποτελούν και οι βιογραφίες των 4 παιδιών της.
Άλλο ένα σημείο «προσκυνήματος» για τους λάτρεις της Αυτοκράτειρας Σίσσυς είναι το Ανάκτορο Schönbrunn, η θερινή κατοικία των Αψβούργων. Η διαδρομή μέσα από το ανάκτορο οδηγεί από το γάμο μέχρι τον τραγικό θάνατό της το 1898. Εκτίθενται οι άμαξες που χρησιμοποιούσε η Αυτοκράτειρα, πορτραίτα, ενδύματα, στολές και αξεσουάρ ιππασίας. Επίσης, αξίζει μια επίσκεψη στο Μνημείο της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ, σε μια ήσυχη γωνιά στον Δημοτικό Κήπο, το «Κάστρο των Ονείρων» της Σίσσυς, την ονειρεμένη Hermesvilla στο Lainzer Tiergarten και στον τελευταίο τόπο κατοικίας της, τον Τάφο της Αυτοκράτειρας. Ένας γλυκός επίλογος της επίσκεψης είναι το αρτοποιείο K.u.K. Hofzuckerbäcker Demel, που παρασκευάζει ακόμη τις αγαπημένες ζαχαρωμένες βιολέτες που αγαπούσε η Σίσσυ.