Τα 50 χρόνια του Τhe Girl from Ipanema: Γνωρίστε το κορίτσι που το ενέπνευσε

Τα 50 χρόνια του Τhe Girl from Ipanema: Γνωρίστε το κορίτσι που το ενέπνευσε

Πανέμορφη ακόμα στα 68 της.
25 Ιουλίου 2012 Μιχελάκου Ιωάννα
Η Helo Pinheiro σήμερα
1
2
Μια bossa nova που έγινε κλασσική κλείνει τα 50 της χρόνια: "Ψηλή, μαυρισμένη, νέα και υπέροχη...": Το κορίτσι της Ιπανέμα (Garota de Ipanema), της διάσημης παραλίας του Ρίο, πριν 50 χρόνια πέρασε μπροστά από τους συνθέτες του κομματιού, πηγαίνοντας προς την παραλία. Η Heloisa Eneida Menezes Paes Pinto ήταν 17 ετών και μάγεψε τον συνθέτη Antonio (Tom) Jobim και τον ποιητή Vinicius de Moraes, οι οποίοι εκείνη τη στιγμή έπιναν τα κοκτέιλ τους στο παραλιακό μπαρ, με τα μακριά μαύρα της μαλλιά και τη γυαλιστερή, μαυρισμένη της επιδερμίδα.

Το κορίτσι της Ιπανέμα τραγουδήθηκε από τον Frank Sinatra μέχρι την Amy Winehouse, και επιβίωσε παρά τις χιλιάδες μπαλάντες που γράφτηκαν έκτοτε. Είναι σήμερα το δεύτερο πιο ηχογραφημένο κομμάτι στον κόσμο. Παίχτηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 1962 στο κλαμπ Copacabana. Στη σκηνή ανέβηκαν για πρώτη και τελευταία φορά μαζί, οι αρχιτέκτονες της bossa nova: ο συνθέτης του κομματιού Tom Jobim στο πιάνο και ο Joao Gilberto στην κιθάρα. Μαζί τους, ο Vinicius de Moraes (έγραψε τους στίχους), και το φωνητικό γκρουπ Os Cariocas. Το 1964 γράφτηκαν οι αγγλικοί στίχοι του κομματιού και η Astrud Gilberto -σύζυγος τότε του Joao, το ηχογράφησε για την Αμερική, κερδίζοντας ένα Grammy.

Παρότι το συγκεκριμένο κομμάτι έκανε δημοφιλή τη νεογέννητη τότε bossa nova, δεν βοήθησε την ηρωίδα του να αλλάξει τη ζωή της. Μεγαλωμένη από αυστηρούς γονείς, αρραβωνιασμένη και μαθήτρια τότε, άκουσε για πρώτη φορά το κομμάτι στο ραδιόφωνο. Της άρεσε πολύ και το σιγοτραγουδούσε συχνά, ποτέ όμως δεν υποψιάστηκε ότι αφορούσε εκείνη. Μέχρι που σε μια συνέντευξή του το 1965 ο Moraes αποκάλυψε την ταυτότητά της. Στην Helo έγιναν αμέσως προτάσεις για ταινίες και τηλεοπτικά σώου, αλλά εκείνη (ή ο αρραβωνιαστικός και μετέπειτα σύζυγος) τις απέρριψε. "Φυσικά κολακεύτηκα", δηλώνει σήμερα. "Αλλά αναρωτιόμουν αν πράγματι άξιζα όλη αυτή τη φασαρία. Ήταν τεράστιο το βάρος να προσπαθώ έκτοτε να αποδείξω ότι όντως ήμουν όλα όσα περιγράφει το τραγούδι".

Σήμερα, στα 68 της , η Helo, συνεχίζει να παραμένει πανέμορφη. Παρουσιάζει δύο τηλεοπτικά σώου και σχεδιάζει να εκδώσει ένα βιβλίο στα αγγλικά.

Aκούστε εδώ την πρώτη εκτέλεση του Garota de Ipanema στις 2 Αυγούστου του 1962 στην Copacabana:


Δείτε εδώ την Astrud Gilberto να τραγουδά το Girl from Ipanema το 1964 για την τηλεόραση:


Ακούστε εδώ την Amy Winehouse να τραγουδά το Girl from Ipanema: