Η Σιδηρά κυρία έφτασε

Η Σιδηρά κυρία έφτασε

Γιατί όλοι θα συμπαθήσουμε τη Θάτσερ από απόψε
12 Ιανουαρίου 2012 Γαλάτεια Λασκαράκη

Οι αμφιλεγόμενοι ηγέτες του παρελθόντος ή που θα δικαιώνονται κάπως τελικά, ή που θα  βρίσκονται υπόλογοι, ακόμη και μετά θάνατον για ακόμα περισσότερα δεινά και λάθη. Αυτό δεν είναι αποκύημα  κάποιας συλλογικής φαντασίας αλλά απλούστατα αποτέλεσμα ιστορικής αλήθειας, η οποία πάντα χρειάζεται μια απόσταση από τα πράγματα για να υπάρξει. Η Θάτσερ, ένα μάλλον μισητό πρόσωπο στην σοσιαλιστική Ελλάδα των '80s που μεγάλωνα, είναι ίσως μια τέτοια περίπτωση, με ορισμένες από τις σκληρές πολιτικές πρακτικές της να αποδεικνύονται αναγκαίες σήμερα.

Ομως ακόμη και αν δεν το πιστεύεις αυτό, οι πιθανότητες είναι με το μέρος της. Την σκέφτομαι να χαμογελά με ικανοποίηση βλέποντας να την υποδύεται η Μέριλ Στριπ, η ηθοποιός των ηθοποιών της εποχής μας. Η πολιτικός δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερη μεταχείρηση στα γεράματά της  από αυτή την ταινία της ανθρώπινης Φιλίντα Λόιντ (Mama mia!), αφού η σκηνοθέτις το είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή, όταν της έλεγαν ότι το πρόσωπο που επέλεξε, διχάζει:

"Για μένα η ταινία αυτή δεν ήταν πολιτική. Είναι σχεδόν σεξπιρική, με την έννοια του μεγάλου ηγέτη που είναι ταυτόχρονα τρομερός αλλά και τόσο γεμάτος ελαττώματα.  Είναι μια ιστορία για την εξουσία, για το πόσο η εξουσία συνθλίβει, και για το τί συμβαίνει σ’ έναν άνθρωπο που σφύζει κι ολοκληρώνεται μέσω της δουλειάς του, όταν αυτή φτάνει ξαφνικά σ' ένα τέλος... ...Πολλοί μάλλον θα εκπλαγούν με το πόσο α-πολιτική είναι η ταινία αυτή. Είναι σα να ρωτάμε, "Εγκρίνετε τις πολιτικές θέσεις του βασιλιά Ληρ;" Το θέμα εδώ δεν είναι αν επικροτούμε μια πολιτική άποψη ή όχι. Αυτό που εισπράττεις είναι οι παθιασμένες πεποιθήσεις και η ασυμβίβαστη πυγμή της πρωταγωνίστριας, μα σε καμία περίπτωση δεν καλείσαι να κρίνεις τις πολιτικές της θέσεις".


Εντωμεταξύ, τα γραφεία στοιχημάτων στη Βρετανία, σύμφωνα με την Guardian, έχουν ήδη δώσει στην Στριπ το Όσκαρ Καλύτερης Ηθοποιού. Η υποψηφιότητα της θα είναι η 17η, ενώ έχει ήδη κερδίσει δύο 'Όσκαρ, για τις ταινίες Κράμερ εναντίον Κράμερ (1979) και η Επιλογή της Σόφι (1983) και επτά Χρυσές Σφαίρες. Η τελετή των βραβείων Όσκαρ θα γίνει στις 26 Φεβρουαρίου.
 
Δείτε το τρέιλερ της ταινίας επάνω, πηγαίνετε να δείτε την ταινία στο σινεμά από απόψε και διαβάστε
μερικές ατάκες της Μάργκαρετ Θάτσερ παρακάτω (αμετάφραστες για λόγους  βρετανικού φλέγματος):

Any woman who understands the problems of running a home will be nearer to understanding the problems of running a country.
 
Being powerful is like being a lady. If you have to tell people you are, you aren't.
 
Being prime minister is a lonely job... you cannot lead from the crowd.

Democratic nations must try to find ways to starve the terrorist and the hijacker of the oxygen of publicity on which they depend. 

I am extraordinarily patient, provided I get my own way in the end.