Οι διακοπές των ονείρων μας στα Χανιά

Οι διακοπές των ονείρων μας στα Χανιά

Η Δανάη Κινδελή σχεδίασε ένα τριήμερο πρόγραμμα αγροτουρισμού που μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας
06 Αυγούστου 2015 Λουκία Λυκίδη. Φωτογραφίες: Κύνθια Κινδελή
1
2
3
4
5
6
7

Από τις ευρωπαϊκές Συνόδους Κορυφής σε ένα κτήμα στα Χανιά

 

Η Δανάη Κινδελή έκανε το όνειρο πολλών από εμάς πραγματικότητα: εγκατέλειψε μια απαιτητική καριέρα και ανέλαβε έναν διαφορετικό ξενώνα λίγο έξω από τα Χανιά. Το αποτέλεσμα είναι ένας παράδεισος διακοπών σε ένα από τα ωραιότερα ελληνικά νησιά.

 

Οι καλύτερες ιδέες έρχονται εκεί που δεν το περιμένεις κι αυτό συνέβη και στη Δανάη. Είχε μόλις ολοκληρώσει κάποια πολύ απαιτητικά επαγγελματικά project όταν αποφάσισε να κάνει μια παύση και να σκεφτεί αν αυτό ήταν που πραγματικά ήθελε από τη ζωή της. To καλύτερο μέρος στον κόσμο για να το κάνει ήταν το σπίτι που μεγάλωσε. Ένα υπέροχο κτήμα -μετόχι όπως το λένε στην Κρήτη- λίγο έξω από τα Χανιά. Η επαγγελματική πορεία της Δανάης περιελάμβανε ήδη πολλά και διαφορετικά υψηλών απαιτήσεων καθήκοντα. Δύο χρόνια στην Κυπριακή Πρεσβεία στη Μαδρίτη, ένα διάστημα στο fashion department του ισπανικού Conde Nast Traveler και η υπηρεσία της το 2010 στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σαν Liaison Officer για τις αντιπροσωπείες των ελλήνων υπουργών στα ευρωπαικά meetings και τις Συνόδους Κορυφής, την είχαν ήδη φορτώσει ευθύνες, αλλά και της είχαν διδάξει τέλειο multitasking. «H δουλειά μου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν μία ενδιαφέρουσα εμπειρία με υψηλή πίεση, άγχος και αυστηρό πρωτόκολλο, πολλά ταξίδια αλλά και έντονες στιγμές» θυμάται από εκείνη την περίοδο.

 

Ήταν κυρίως όμως η ελληνική εργασιακή πραγματικότητα που την δυσκόλευσε και την απογοήτευσε. «Μετά από εφτά χρόνια δουλειάς στο εξωτερικό, ήρθα στην Ελλάδα για να αναλάβω το project management ενός διεθνούς συνεδρίου καρδιολογίας. Για πρώτη φορά ήρθα σε επαφή με υψηλές απαιτήσεις έναντι ελάχιστων παροχών και την ιδέα ότι ο εργαζόμενος οφείλει ευγνωμοσύνη στον εργοδότη του απλά και μόνο επειδή έχει δουλειά. Μέχρι τότε η εμπειρία μου μού έλεγε πως ο εργαζόμενος είναι μέρος του κεφαλαίου μιας εταιρείας. Κάπου εκεί κατάλαβα ότι δεν επιθυμούσα να συνεχίσω σε μία τέτοια διαδρομή και ένα τέτοιο κυνήγι καριέρας»

 

 

Ο τουρισμός αλλιώς
Αυτή η συνειδητοποίηση την βρήκε στο Μετόχι. Ο θείος της ο Μανόλης Κινδελής  20 χρόνια πριν πήρε την απόφαση να ανακαινίσει μέρος του πατρικού σπιτιού όπου έμενε η οικογένεια, για να το μετατρέψει σε ξενώνα προσφέροντας μία εμπειρία αγροτουρισμού πολύ διαφορετική για τα δεδομένα της εποχής. Δημιούργησε έτσι σταδιακά 3 αυτόνομους χώρους με ιδιαίτερο ύφος. Η πρόταση του για συνεργασία της φάνηκε μία δελεαστική ιδέα που έπρεπε σίγουρα να δοκιμάσει αφού σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να δώσει νέους ορίζοντες στην επιχείρηση. Κάπως έτσι ξεκίνησε η «ελεύθερη σχέση» της Δανάης με το Μετόχι Κινδελή που σήμερα μονοπωλεί τις καλοκαιρινές  μέρες της αφού είναι υπεύθυνη όχι μόνο για τους τρεις πια ξενώνες, αλλά και για τα προγράμματα αγροτουρισμού, γιόγκα, ευεξίας και γαστρονομικών σεμιναρίων που δημιούργησε η ίδια και οργανώνονται για τους επισκέπτες.

 

Εκεί, στο Μετόχι Κινδελή, σε ένα ήσυχο περιβάλλον μέσα στο πράσινο, ανάμεσα σε οικόσιτα ζώα αλλά και τα τέσσερα σκυλιά της Δανάης, οι φιλοξενούμενοι μπορούν να γευτούν πρωτόγνωρες για τους ανθρώπους της πόλης εμπειρίες όπως να κόψουν μόνοι τους φρέσκα φρούτα από το κτήμα του Μετοχιού, αλλά και να παρακολουθήσουν γαστρονομικά σεμινάρια την επιμέλεια των οποίων έχει η Μαριάννα Καβρουλάκη. Σε αυτά οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ζυμώσουν ψωμί, να μάθουν για τον τρόπο που παρασκευάζεται το ελαιόλαδο και το κρασί ή να φτιάξουν με τα χέρια τους παραδοσιακά κρητικά προϊόντα όπως χυλοπίτες, τυρί και σαπούνι.«Μπορεί να ακούγεται απίστευτο αλλά εδώ στο κτήμα έχουν έρθει παιδάκια από την Νέα Υόρκη που δεν είχαν δει ποτέ ξανά φρούτο πάνω σε δέντρο», λέει η Δανάη.

 

Παράλληλα στο Μετόχι Κινδελή οργανώνονται τριήμερα προγράμματα αποτοξίνωσης με ένα προσεκτικά σχεδιασμένο χορτοφαγικό μενού από τη διατροφολόγο Κλειώ Δημιτριάδου με προϊόντα του αγροκτήματος και άλλων τοπικών βιοπαραγωγών, καθημερινά μαθήματα γιόγκα και θεραπευτικά ή χαλαρωτικά μασάζ με τοπικά προϊόντα στον κήπο του κτήματος. Η Δανάη ζει πια στο Μετόχι οκτώ μήνες τον χρόνο, ενώ το χειμώνα διδάσκει στο Fashion Workshop της Βίκης Καγιά στην Αθήνα.

 

«Μου αρέσει αυτός ο τρόπος ζωής στο Μετόχι, είναι πολύ συμβατός με τον τρόπο που μεγάλωσα. Άλλωστε η δουλειά που κάνω εδώ νιώθω ότι με φέρνει πιο κοντά στον πατέρα μου (έχει φύγει από τη ζωή) που είχε μεγάλη αγάπη στη γαστρονομία. Αυτό με κάνει να νιώθω μεγάλη ικανοποίηση. Ο ένας από τους ξενώνες μας έχει το όνομά του».

 

Όσο για το επόμενο βήμα; «O “Κύκλος Γυναικών” που θέλoυμε να οργανώσουμε τον Οκτώβριο, έναν από τους ομορφότερους μήνες που μπορεί να βρεθεί κανείς στην Κρήτη. Στόχος του είναι μικρές ομάδες γυναικών να μπουν σε μια διαδικασία χαλάρωσης, ευεξίας και αυτογνωσίας και να συντονιστούν με τον εαυτό τους και τη φύση μέσα από ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει καθημερινή γιόγκα  διαφορετικές μεθόδους χαλάρωσης και απελευθέρωσης του άγχους, ειδικά μασάζ όπως thai, ayuverda και rejuvenating διατροφή με αποτοξίνωση βασισμένη σε τοπικά προϊόντα. Οι δραστηριότητες του κύκλου θα γίνονται στο μεγαλύτερο μέρος τους στους κήπους του Μετοχιού και θα ολοκληρώνονται με βόλτες πλάι στην ακόμα καλοκαιρινή θάλασσα και την εξοχή που θα καλωσορίζει ήδη το φθινόπωρο».