Οι οδηγοί μητρότητας είναι κακός σύμβουλος

Οι οδηγοί μητρότητας είναι κακός σύμβουλος

Δημιουργούν αισθήματα άγχους και ανεπάρκειας, σύμφωνα με έρευνα.
22 Μαρτίου 2012 Ειρήνη Μαππά
Οι τίτλοι τους έχουν εμφανιστεί σε εκατομμύρια ράφια αλλά κυρίως, έχουν εντυπωθεί στο μυαλό χιλιάδων γυναικών. Ολόκληρες γενιές έχουν μεγαλώσει με βάση τις συμβουλές τους. Όμως μια νέα έρευνα έρχεται να πλήξει την παντοδυναμία τους.Τα βιβλία με συμβουλές σωστής ανατροφής των παιδιών, έχουν τοποθετήσει τον πήχη τόσο ψηλά τα τελευταία χρόνια, ώστε τελικά οι μητέρες αισθάνονται ανεπαρκείς, διαβάζοντας τις σοφές συμβουλές τους.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Warwick που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε τέτοιου τύπου βιβλία που εκδόθηκαν τα τελευταία 50 χρόνια, αποκάλυψε ότι, παρά τις διαφορές τους, πάντοτε παρουσίαζαν συμβουλές ως ειδικοί και πρότειναν ανέφικτα πράγματα για τις νέες μητέρες.

Η Angela Davis, καθηγήτρια του τμήματος Ιστορίας του Warwick διεξήγαγε 160 συνεντεύξεις με γυναίκες όλων των ηλικιών και με ανθρώπους από το περιβάλλον τους και μελέτησε τις εμπειρίες τους από την μητρότητα. Το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο: από το 1945 μέχρι σήμερα, όποιο εγχειρίδιο γράφτηκε για να δώσει υποστήριξη στις μητέρες, είχε το αντίθετο αποτέλεσμα, αφήνοντας τους ένα αίσθημα ανεπάρκειας. Επίσης μίλησε με γυναίκες που είχαν ακολουθήσει τις συμβουλές που πρότειναν έξι συγγραφείς δημοφιλών βιβλίων σχετικά με τον ιδανικό τρόπο να μεγαλώσεις ένα παιδί. Οι μέθοδοί τους μάλιστα ακόμα ακολουθούνται σε αρκετές χώρες. Η Davis αποκάλυψε λοιπόν ότι, παρόλο που οι συμβουλές προσαρμόζονται ανάλογα με την εποχή, αυτό που δεν αλλάζει, είναι ο τρόπος που προσλαμβάνονται. Όταν, για παράδειγμα, συμβουλεύουν ότι το παιδί πρέπει να ξαπλώνει ανάσκελα, μπρούμυτα ή με το πλάι, δεν έχει τόσο σημασία η συμβουλή, όσο ο τρόπος με τον οποίο λέγεται και προσλαμβάνεται από τις αναγνώστριες. "Όποια κι αν είναι η συμβουλή, δίνεται σαν προσταγή, ή με μια έννοια εκφοβισμού προς την μητέρα με τεράστιες συνέπειες, αν αποτύχει να τις εκτελέσει όπως πρέπει ή αν το παιδί δεν αντιδράσει όπως αναμένεται", εξηγεί η Davis."Τα βιβλία αυτά παρουσιάζονται σαν "βίβλοι" ανατροφής των παιδιών. Έχουν απίστευτες ομοιότητες μεταξύ τους αλλά τονίζουν και τις δυσάρεστες επιπτώσεις, αν οι μητέρες δεν ακολουθήσουν κατά γράμμα τις συμβουλές. Και τελικά, ενώ ο σκοπός τους είναι να λειτουργούν σαν ένας καλός οδηγός, δημιουργούν περισσότερα προβλήματα στις μητέρες παρά προσφέρουν λύσεις".

Κατά την διάρκεια της έρευνας η Davis μίλησε με πολλές γυναίκες, που ανήκουν σε διαφορετικές γενιές της ίδιας οικογένειας. Παρακολουθώντας την ζωή τους από τότε που ήταν οι ίδιες παιδιά μέχρι που απέκτησαν την δική τους οικογένεια, οι μητέρες θα ομολογήσουν ότι ποτέ δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν κατά γράμμα τα όσα έλεγαν οι "ειδικοί". Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει σωστός και λανθασμένος τρόπος στην ανατροφή των παιδιών.

"Παρατηρώντας αυτά τα βιβλία, πρόσεξα ότι αρχικά ακολουθούν αυστηρούς κανόνες, όπως το βιβλίο του Frederic Truby King, του οποίου η επίδραση ήταν πολύ εμφανής την δεκαετία του 1940 κι έπειτα. Η πρωταρχική αρχή που αναπαρήγαγαν αυτά τα βιβλία ήταν ότι τα μωρά έχουν αυστηρό πρόγραμμα το οποίο πρέπει να τηρείται. Η τάση αυτή αμβλύνθηκε με το πέρασμα των χρόνων, όπως φάνηκε στα βιβλία των Bowlby, Winnicott, Spock και Leach. Και φτάνουμε στην δεκαετία του 1990, όπου επιστρέφουυμε στην αυστηρή προσέγγιση του Frederic Truby King το οποίο κυριαρχούσε δεκαετίες πριν" καταλήγει η Davis.

"Πάνω από πενήντα χρόνια έχουν περάσει και οι ειδικοί ακόμα δεν έχουν συμφωνήσει στον ιδανικό τρόπο ανατροφής των παιδιών. Και τελικά όλες αυτές οι αντικρουόμενες συμβουλές δεν αφήνουν στις μητέρες παρά αισθήματα απορίας και ανεπάρκειας."

πηγή: www.guardian.co.uk