Ο χρυσός Έλληνας chef

Ο χρυσός Έλληνας chef

O Βασίλης Παπαθεοδώρου είναι ο «Νέος Καλύτερος Σεφ» στους φετινούς Χρυσούς Σκούφους.
03 Απριλίου 2012 Ειρήνη Μαππά
Ανήκει στο δυναμικό του πολυβραβευμένου Nobu Matsuhisa, φέτος όμως έλαβε το δικό του προσωπικό βραβείο. Ο Χρυσός Σκούφος «Νέος Καλύτερος Σεφ» απονεμείθηκε για πρώτη φορά, φέτος στο πλαίσιο του θεσμού και νιτητής ήταν ο Βασίλης Παπαθεοδώρου, ο 31χρονος σεφ de parti, που ξεκίνησε από την Αμερική για να επιστρέψει στην Ελλάδα και να δημιουργήσει τα πιο ιδιαίτερα πιάτα. Αποκαλύπτει τα μικρά βήματα της έως τώρα πορείας του στο www.marieclaire.gr .

«Γεννήθηκα στο Πόρτλαντ του Όρεγκον των ΗΠΑ και επέστρεψα στην Ελλάδα όταν ήμουν 10 ετών. Ένα βράδυ που δεν είχαμε φαγητό μαγείρεψα πρώτη φορά μόνος μου τορτελίνια με κρέμα γάλακτος και κρασί. Δοκίμασαν όλοι και τους άρεσε. Σπούδασα ζαχαροπλαστική και μαγειρική στη Θεσσαλονίκη, συνέχισα τις σπουδές μου στο Όρεγκον στη σχολή Cordon Bleu και προσλήφθηκα σε μια αμερικανική αλυσίδα εστιατορίων η οποία ειδικεύεται στα θαλασσινά. Έγινα σεφ στα 27 μου. Το καλύτερο πιάτο το έκανα στο τέλος της εκπαίδευσής μου, όταν μου έδωσαν ένα κουτί με διάφορα υλικά και μου ζήτησαν να κάνω όποιο πιάτο θέλω. Έφτιαξα καρχαρία τυλιγμένο με φέτες πατάτας και σάλτσα από ρούμπαρμπ και miso. Μπήκε στο μενού και κέρδισα το σεβασμό τους. Το επάγγελμά μου απαιτεί πολλές ώρες δουλειάς για δέκα λεπτά απόλαυσης. Η ευχαριστημένη έκφραση αυτού που τρώει είναι η επιβράβευσή σου. Το καλό φαγητό ξυπνάει τις αισθήσεις, δημιουργεί συναισθήματα. Γι' αυτό μου αρέσει πολύ το σούσι, το νιώθω σαν καθαρισμό του μυαλού και του σώματος. Η ιαπωνική κουζίνα άλλωστε έχει να κάνει με την ψυχολογία και την αύρα. Δεν είναι απλά φαγητό, είναι θεωρία ζωής. Βρίσκω λογικό το ότι μπήκε η μαγειρική στην τηλεόραση, ο κόσμος ενδιαφέρεται όλο και περισσότερο για τη διατροφή του. Σε ριάλιτι μαγειρικής όμως, δεν ξέρω, θα το σκεφτόμουν πολύ πριν πάω».