Η πρώτη γεύση από τον Υπέροχο Γκάτσμπι

Η πρώτη γεύση από τον Υπέροχο Γκάτσμπι

Κυκλοφόρησε το τρέιλερ της νέας ταινίας του Baz Luhrmann με Di Caprio και Mulligan
23 Μαΐου 2012 Γαλάτεια Λασκαράκη
Ο συνδυασμός αυτών των δύο ακουγόταν από την αρχή σαν πυροτέχνημα: Υπέροχος Γκάτσμπι και Baz Luhrmann. Δηλαδή έχεις από τη μία πλευρά ένα από τα πιο γοητευτικά μυθιστορήματα του 20ου αιώνα και από την άλλη τον σκηνοθέτη του Moulin Rouge, τον άνθρωπο που ειδικότητά του είναι να παίρνει μια ιστορία αγάπης και να μας παραδίδει ατόφια κινηματογραφική μαγεία.

Και σήμερα, μετά από μήνες αναμονής, το τρέιλερ του Great Gatsby με Leonardo Di Caprio, Carey Mulligan και Tobey Maguire στους κεντρικούς ρόλους κυκλοφόρησε επίσημα, οι οθόνες στραφτάλισαν και οι φαν πήραν μια μικρή χαρά, κάτι για να τους κρατήσει ως τον Ιανουάριο του 2013 που η ταινία θα παιχτεί στην Ελλάδα. (Στην Αμερική βγαίνει τον Δεκέμβριο σε 3D).  

Ήδη από το αυτό το μικρό δείγμα φαίνεται πως ο Luhrmann κατάφερε αυτό που επεδίωκε, να δώσει μια μοντέρνα χροιά στην ιστορία με τον χαρακτηριστικό του τρόπο. Και η μουσική που επιλέγει πάντα παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτό. Ετσι και τώρα, τα τραγούδια των Jay-Z and Kanye West βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, όπως φυσικά και το Love is blindness από τον Jack White που ακούγεται στο τρέιλερ.

Ο Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ έγραψε τον Υπέροχο Γκάτσμπι το 1925. Το βιβλίο διαδραματίζεται στο Λονγκ Αιλαντ και στη Νέα Υόρκη το 1922, σε μια ευδαιμονική εποχή για την Αμερική, η οποία για να ξεδώσει μετά τον πόλεμο, ανεβάζει τα χρηματιστήρια, βγάζει εύκολα λεφτά με την Ποτοαπαγόρευση, σηκώνει ουρανοξύστες και χορεύει τσάρλεστον. Ο Τζέι. Γκάτσμπι, ένας μυστηριώδης νεόπλουτος που ποτέ δεν εμφανίζεται στα ίδια του τα θρυλικά πάρτι, επιστρέφει στην ζωή της παλιάς αγαπημένης του για να την διεκδικήσει.

Ο Γκάτσμπι θεωρείται πλέον κλασική λογοτεχνία (σύμφωνα με τη Modern Library είναι το δεύτερο καλύτερο μυθιστόρημα σε αγγλική γλώσσα, μετά την Ιλιάδα του Τζέιμς Τζόις) και διδάσκεται ως σχολική ύλη στα γυμνάσια των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ Η ΤΑΙΝΙΑ ΕΠΑΝΕΦΕΡΕ ΤΟ FLAPPER STYLE ΣΤΗ ΜΟΔΑ