Η πιστή σύζυγος

Η πιστή σύζυγος

Ο Όσκαρ Ουάιλντ είχε πει ότι μπορεί να αντισταθεί στα πάντα εκτός από τον πειρασμό. Ευτυχώς δεν χρειάστηκε ποτέ να βιοποριστεί ως σύμβουλος γάμου.
31 Αυγούστου 2015 Αλίνα Χατζιδάκι
Υποτίθεται ότι είναι εύκολο να μείνεις πιστός αν αυτό είναι που θέλεις: όσοι υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη θεωρία βασίζονται στη λογική ότι το μόνο που έχεις να κάνεις είναι απλά να μην απατάς τον άλλο και, ορίστε, έμεινες πιστός, case closed και οι επόμενες σελίδες θα μπορούσαν να φιλοξενούν πιο χρήσιμες πληροφορίες όπως, π.χ., οδηγίες για το πώς να πλέξεις ένα ωραίο πουλόβερ για να κάνεις δώρο στο σύντροφό σου γιατί οι βασικές λειτουργίες της λίμπιντό σου είναι μεν χάρισμά του αλλά δεν μπαίνουν κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

JUST DON'T DO IT
Αλήθεια, η ζωή μας θα ήταν τόσο εύκολη αν όλες οι αποφάσεις μας είχαν αυτήν τη ρομποτική εκλογίκευση που εξορίζει από το κεντρικό μενού κάθε επικίνδυνη επιλογή. Θα παίζαμε όλοι εκ του ασφαλούς και θα χρειαζόταν πραγματικά μεγάλη προσπάθεια για να παραβούμε τις επιταγές της λογικής. Η λέξη πειρασμός δεν θα υπήρχε και όλες θα ήμαστε στα κιλά της Κέιτ Μος, γιατί καμία δεν θα υπέκυπτε στα θέλγητρα ενός σουφλέ σοκολάτας αν η άλλη επιλογή της ήταν ένα θρεπτικό, καθόλου απειλητικό και απόλυτα λογικό ρύζι ατμού (και ξαφνικά γίνεται απόλυτα κατανοητό γιατί ένα τοπ μόντελ το ρίχνει στα ναρκωτικά). Πίσω στην πραγματικότητα τώρα, δεν θεωρώ τον εαυτό μου ιδιαίτερου διανοητικού χάντικαπ και παρ' όλα αυτά κάνω πολύ συχνά την όχι και τόσο σοφή επιλογή να χαθώ στο ηλιοβασίλεμα αγκαλιά με το σουφλέ μου κι ας ξέρω ότι θα το κουβαλάω ισόβια στο δεξί μηρό μου (στον αριστερό αποθηκεύω τα αλμυρά). Παραδέχομαι ότι ο συσχετισμός φαγητού και σεξ είναι αφόρητα μπανάλ αλλά, αν πρόκειται να μιλήσουμε για πειρασμούς, καθένας έχει τον εφιάλτη που ταιριάζει στα μέτρα του και, επιπλέον, αν ενέδιδα και σε άλλης φύσης άστοχα καλέσματα θα είχα περάσει τα τελευταία 20 χρόνια που βρίσκομαι σε σχέση με ψυχοφάρμακα. Και οπωσδήποτε θα έβρισκα έναν πιο καλόγουστο τρόπο να το ανακοινώσω στον πατέρα του παιδιού μου λίγο πριν πηδήξω στο πρώτο αεροπλάνο για Εκουαδόρ.

Η ερώτηση δεν είναι αν το να μείνεις πιστός σε μια σχέση είναι εφικτό -υπάρχουν άνθρωποι που φτιάχνουν μικρογραφίες των Βερσαλλιών από τυρί, σε αυτό τον κόσμο όλα είναι εφικτά. Το θέμα είναι πώς μπορείς να το πετύχεις πιο εύκολα ή τουλάχιστον λιγότερο δύσκολα, σε περίπτωση που δεν είσαι από εκείνους που γεννήθηκαν με ενσωματωμένο μηχανισμό απώθησης περίπλοκων καταστάσεων γιατί τα σπασικλάκια της ζωής είναι απόλυτα θωρακισμένα από αυτές τις καταστάσεις. Αν ανήκεις στην κατηγορία εκείνων που δεν έχουν αντικολλητική επίστρωση στα πάθη, ξέρεις ότι ο πειρασμός είναι εκεί έξω είτε για να σου υπενθυμίζει την ανθρώπινη φύση σου είτε για να επιβεβαιώνει την ορθότητα της αρχικής επιλογής σου είτε, απλά, για να ταράζει λίγο τα νερά όταν η καθημερινότητα μοιάζει με χλιαρή σούπα. Σιγά τα νέα, θα πει κανείς, το αν θα μείνεις πιστός ή όχι στον άνθρωπό σου δεν το λες και πρωτότυπο δίλημμα, οι «παράνομες» σχέσεις υπάρχουν από τότε που επινοήθηκαν και οι μονογαμικές σχέσεις -μέχρι τότε όλες ήταν απλά σχέσεις, πράγμα που ίσως θα έπρεπε να μας βάζει σε σκέψεις αλλά όχι επί του παρόντος. Οι παρούσες συνθήκες είναι που κάνουν τους πειρασμούς να έχουν άλλου είδους επιπλοκές στο πώς τους αντιμετωπίζεις.

ΟΙ ΠΑΛΙΕΣ ΚΑΚΕΣ ΕΠΟΧΕΣ
Όπως θα σε διαβεβαίωνε και η προγιαγιά σου αν ζούσε, σήμερα η πρόσβαση μεταξύ των δύο φύλων είναι απείρως πιο εύκολη απ' ό,τι ήταν, π.χ., στην εποχή του Γρηγόριου Ξενόπουλου, όπου για να σε φλερτάρει ένας άγνωστος έπρεπε να δημιουργήσει ένα δαιδαλώδες δίκτυο από υπηρέτριες και νταμ ντε κομπανί εμπιστοσύνης προκειμένου να σου πασάρει τελικά ένα ραβασάκι ή ένα αποξηραμένο από τη σκυταλοδρομία άνθος. Στην εποχή μας, που έχει εφευρεθεί ο όρος «σύζυγος γραφείου» (το άτομο του αντίθετου φύλλου στη δουλειά με το οποίο είστε σχεδόν ζευγάρι, απλά δεν κάνετε σεξ, εξ ου και το «σύζυγος» μάλλον), το να απατήσεις το σύντροφό σου δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά μια πολύ πιθανή εξέλιξη. Το βράδυ που θα βγεις με τις σόλο κολλητές με ανομολόγητη επιδίωξη της εξόδου την αποκατάστασή τους με ένα καλό παλικάρι που θα γυρνάει κάπου εκεί έξω είναι επίσης μια πολύ καλή ευκαιρία να μπεις σε περιπέτειες και το γεγονός ότι σήμερα μπορεί κάποιος να σε διεκδικήσει (λέμε τώρα) ακόμα κι αν είσαι δεσμευμένη χωρίς στην άκρη του ουράνιου τόξου να τον περιμένει ένας θιγμένος αντίζηλος γυαλίζοντας το περίστροφο για τη μονομαχία, κάνει τα πράγματα πολύ πιο εύκολα στα παραστρατήματα. Και μια που αναφέραμε τη λεπτομέρεια της διεκδίκησης, στο πλάνο μπαίνει και η ψυχική διάθεση της μέσης γυναίκας σήμερα. Η οποία μέση γυναίκα, μεταξύ του οκτάωρου, του σούπερ μάρκετ, της αναπόφευκτης περιποίησης του συντρόφου και της οικίας, σύμφωνα με το ελληνικό εθιμοτυπικό, αλλά και της υποχρέωσης να πληρώνει ό,τι περνάει από το χέρι της, νιώθει περισσότερο σαν τον κυρ-Μέντιο, το γαϊδούρι που μεταφέρει τουρίστες στη Σαντορίνη, και λιγότερο σαν ηρωίδα ρομαντικού μυθιστορήματος. Οπότε όταν εμφανιστεί στον ορίζονται ένας Ρωμαίος δεν είναι δύσκολο να ανακαλύψεις την Ιουλιέτα μέσα σου και στην ανάγκη να την επινοήσεις προκειμένου να αποτίσεις το δικό σου φόρο τιμής στο εδώ και πολύ καιρό χαμένο διαχωριστικό μεταξύ των ρόλων των δύο φύλων.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΗ
Στην πραγματικότητα, βέβαια, το να μην απατήσεις το σύντροφό σου δεν είναι και τόσο δύσκολο, αν μη τι άλλο επειδή κανένας δεν πρόκειται να σε διεκδικήσει με πάθος αν δεν δώσεις πρώτα ένα σιωπηρό οk που να του επιτρέπει να κάνει κάτι τέτοιο, πράγμα που όσο να 'ναι πετάει το ρομαντισμό από το παράθυρο. Ο τύπος που κάνει διάδρομο δίπλα σου στο γυμναστήριο δεν θα σου κάνει στα καλά καθούμενα ανήθικες προτάσεις απλά και μόνο επειδή υπάρχεις (ασθμαίνοντας) στο οπτικό του πεδίο, αν προηγουμένως δεν του χαμογελάσεις με νόημα ή δεν του γίνεις στενός κορσές διαλέγοντας πάντα το μηχάνημα που είναι πλάι του. Επιπλέον, όσο φλατ κι αν νιώθεις κάποιες στιγμές ότι γίνεται η ζωή σου από πλευράς επιβεβαίωσης και ρομαντισμού όταν βρίσκεσαι σε μια πολύχρονη σχέση υπάρχουν διέξοδοι για να ικανοποιήσεις τις ανάγκες της ματαιοδοξίας σου.

Το facebook και το twitter είναι πια το πεδίο όπου παίζεται το φλερτ και η διευκρίνιση «σε σχέση» ή «παντρεμένη» δεν σταματάει κανέναν από το να σου κάνει like και σχόλια στα τραγούδια ή στις εξυπνάδες που ποστάρεις προσπαθώντας εκατέρωθεν να τραβήξετε την προσοχή του άλλου. Αυτές οι μικρές ενέσεις αυτοπεποίθησης προσφέρουν ένα είδος αποσυμπίεσης και μια επιβεβαίωση που δεν χρειάζεται να πάει μέχρι τέλους για να γίνει κατανοητή. Κι αυτό καμιά φορά είναι αρκετό για να βάλει για ύπνο τα επαναστατημένα απωθημένα σου. Σίγουρα δεν αντικαθιστά το καινούργιο που ζητάει ο οργανισμός σου μερικές φορές, ακόμα κι αν ο σύντροφός σου είναι ίδιος ο Τζορτζ Κλούνεϊ, αλλά ως υποκατάστατο στον έλεγχο περάσματος της μπογιάς μας, χωρίς καν να χρειαστεί να βγάλουμε το κλάμερ από τα μαλλιά, λειτουργεί άψογα. Και μια γυναίκα που δεν νιώθει στερημένη, ακόμα και με placebo περιπέτειες, είναι μια γυναίκα που δύσκολα θα τα κάνει όλα στάχτη για να βγάλει το συσσωρευμένο άχτι της. Βασικό κλειδί στο πώς να χειριστείς τη σημερινή ευκολία επαφής με τους ανθρώπους του άλλου φύλου (και ταυτόχρονα να κρατήσεις τη σχέση σου ανέπαφη, διότι αλλιώς χαίρω πολύ, τους χειρισμούς τους ξέρουμε από την πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο) είναι να θυμάσαι το λόγο που κάνεις ό,τι κάνεις. Για παράδειγμα, να θυμάσαι ότι ένα από τα δεκαπέντε προφίλ που ως γυναίκα αναγκάζεσαι να κουβαλάς σήμερα είναι αυτό της ανεξάρτητης, ερωτεύσιμης, ανέμελης προσωπικότητας και ότι το κουβαλάς για να μη σε θεωρήσει ο σύντροφός σου σιγουράκι και πάει η σχέση σας κατά διαόλου. Το να παρασυρθείς από το ίδιο σου το παιχνίδι της ερωτεύσιμης φαμ φατάλ και να κινδυνέψεις να χωρίσεις από κεκτημένη ταχύτητα θα ήταν τρελό αυτογκόλ, αν υποθέσουμε ότι αυτό που προσπαθούσες να κάνεις στην αρχή ήταν να σώσεις τη σχέση σου. Όχι;

ΘΕΩΡΙΕΣ ΑΓΝΟΤΗΤΑΣ
Υπάρχουν διάφορες παράξενες συμβουλές που κυκλοφορούν ως προς το πώς να μείνεις πιστή στο σύντροφό σου τη σήμερον. Η πιο τρελή που διάβασα σχετικά είναι ότι συγκρατείσαι αν ξέρεις πως αν απατήσεις το σύντροφό σου υπάρχει το ενδεχόμενο να σε σκοτώσει, εξέλιξη που βέβαια μπορεί να συμβεί και για άλλους λόγους (π.χ., αν ξεχάσεις να ανάψεις το θερμοσίφωνα) εφόσον έχεις να κάνεις με τύπο που λήγει τις διαφωνίες με το κουζινομάχαιρο. Μια άλλη αντιμετώπιση είναι να παραδειγματιστείς από τους διάσημους άπιστους που όχι μόνο χώρισαν όταν τους έπιασαν στα πράσα αλλά έχασαν και περιουσίες με δικαστικές αποφάσεις, για κάποιο λόγο όμως πιστεύω ότι μια απλή Ελληνίδα που έχει αποφασίσει να απατήσει τον άνδρα της δύσκολα θα αποτραπεί παραδειγματιζόμενη, π.χ., από τα βάσανα του Τάιγκερ Γουντς. Η πιο συνηθισμένη συμβουλή πάντως λέει ότι πρέπει γενικά να μην κάνουμε πράγματα που μας δημιουργούν ενοχές αλλά ερχόμαστε ξανά στη θεωρία που λέει ότι για να εξαφανίσεις τη ζημιά πρέπει πρώτα να εξολοθρεύσεις τη γάτα, πράγμα δύσκολο, γιατί μέχρι να γίνουμε ρομπότ με ατσάλινη θέληση οι πειρασμοί θα συνεχίσουν να παίζουν το ρόλο τους στη ζωή μας. Και καλώς εχόντων των πραγμάτων, εμείς στη δική τους.