Τα μπισκότα της Φραντζέσκας Σπέγγου

Τα μπισκότα της Φραντζέσκας Σπέγγου

Αναζητώντας υγιεινές λιχουδιές για τα αγαπημένα της σκυλιά, η Φραντσέσκα Σπέγγου βρήκε μια δουλειά να αγαπά.
18 Δεκεμβρίου 2011 Βιβή Μωραίτου
Τα τελευταία τρία χρόνια που έχει επιστρέψει στην Ελλάδα από το Λονδίνο η Φραντζέσκα συγκατοικεί με την Καραμέλα, ένα χαδιάρικο βρετανικό bobtail. Εδώ κι έναν χρόνο στην παρέα τους προστέθηκε ο εξίσου φουντωτός Κράκερ. Η αδυναμία της Καραμέλας και του Κράκερ για γλυκά και λιχουδιές ακατάλληλες για το μεταβολισμό τους ήταν το συστατικό που άλλαξε τον επαγγελματικό προσανατολισμό της πτυχιούχου Κοινωνιολογίας αφεντικίνας τους.

Πώς προέκυψε η ιδέα του Barking Mad - Pet Bakery;
Από την ανάγκη μου να προσφέρω στα σκυλιά μου ο, τι πιο υγιεινό. Μια μέρα αποφάσισα να φτιάχνω η ίδια τις λιχουδιές τους κι έγινε η αρχή. Τα μπισκότα φτιάχνονται με 100% υγιεινά συστατικά, δεν έχουν συντηρητικά, αλάτι ή ζάχαρη. Είναι χειροποίητα, μυρίζουν υπέροχα και παρασκευάζονται με την ίδια αγάπη και φροντίδα όπως τα μπισκότα για ανθρώπους.

Πόση σχέση έχει η Barking Mad - Pet Bakery με τις σπουδές σου; Καμία. Σπούδασα Κοινωνιολογία στο Λονδίνο όπου έζησα για οχτώ χρόνια. Το πάθος μου ήταν η μουσική κι έτσι δούλεψα για πέντε χρόνια στη δισκογραφία. Αλλά η επιστροφή μου στην Ελλάδα συνέπεσε με την κρίση οπότε πέρασα ένα χρόνο γράφοντας το πρώτο μου μυθιστόρημα. Η Barking Mad ήρθε αμέσως μετά.

Ήταν εύκολο να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση; Άρχισα δοκιμαστικά προσφέροντας μπισκότα στο χριστουγεννιάτικο bazaar του stray. gr. Υπήρξε ενδιαφέρον κι έτσι άρχισα να προσεγγίζω pet - shops και να τους αφήνω μπισκότα σαν δώρο. Όταν πήρα επίσημα την πρώτη παραγγελία αποφάσισα να στήσω την εταιρία. Το εξαιρετικά δύσκολο κομμάτι ήταν η γραφειοκρατία. Σκέφτηκα πολλές φορές «δεν αντέχω άλλο. Δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο. Ήδη νιώθω εξαντλημένη». Στην εποχή μας πρέπει να στηρίζουμε τις νέες ιδέες και τους νέους ανθρώπους. Να τους αφήνουμε να ανθίσουν και όχι να τους κόβουμε τα φτερά πριν τα ανοίξουν.

Ποια είναι τα σχέδιά σου για την Barking Mad; Μπορεί να μεγαλώσει πολύ αλλά χρειάζεται υπομονή και επιμονή καθώς οι καιροί που διανύουμε είναι εξαιρετικά δύσκολοι. Έχω ήδη σκεφτεί νέες γεύσεις μπισκότων, εκτός από τις πέντε που προσφέρονται. Η Barking Mad δημιουργήθηκε από αγάπη και διάθεση προσφοράς και ακριβώς γι' αυτό συνδέεται ήδη με συλλόγους όπως τα stray. gr, ΣΠΑΖ, stray - life. gr, Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης. Σύντομα ολοκληρώνεται και το site μας, μέσω του οποίου θα μπορεί όποιος θέλει να μας στείλει την παραγγελία του απ' όλη την Ελλάδα.

Ποιο είναι το πιο αγαπημένο κομμάτι της δουλειάς; Όταν γνωρίζω τους πελάτες μου από κοντά! Ας πούμε ο Φώντας παίρνει τα μπισκότα και τα κρύβει μέσα στο σπίτι για να τα βρει αργότερα, ο Λούπο έχει αδυναμία στα μπισκότα με μπανάνα, η Ζήνα θέλει δροσερή αναπνοή και τρώει μόνο τα μπισκότα μέντας. Ο Φιντέλ ξεπέρασε την εξάρτησή του από το κακάο που είναι και βλαβερό για τα σκυλιά με μπισκότα από χαρούπι. Αυτές οι λεπτομέρειες μου φτιάχνουν τη μέρα.

Και το πιο δύσκολο; Ότι δουλεύω μετ' εμποδίων γιατί η Καραμέλα και ο Κράκερ δεν κουνάνε ρούπι. Πρέπει να τους σπρώχνω για να ανοίξω το φούρνο ή να πακετάρω.

Τι σε κάνει περήφανη; Το ότι δεν τα παρατάω παρά τις δυσκολίες και ότι με τη δουλειά μου έρχομαι σε επαφή με πραγματικούς φιλόζωους και νιώθουμε μέλη μιας κοινότητας. Νιώθω επίσης πολύ περήφανη για το Αφούτο, το μυθιστόρημά μου, που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο από τη σειρά Novel Books των εκδόσεων Σιδέρη.
barking - mad. gr