Σεξ με το αφεντικό

Σεξ με το αφεντικό

H Μονίκ Ελ Φέιζι παντρεύτηκε το αφεντικό της. Εδώ γράφει για το πραγματικό ναρκοπέδιο της σχέσης πάνω από το φωτοτυπικό.
18 Δεκεμβρίου 2011 Λασκαράκη Γαλάτεια
Δεν το λες και περίεργο όταν μια ασκούμενη δικηγόρος καλοπιάνει τους ανωτέρους της ή αντιδρά πολύ πρόθυμα σε κάθε απαίτησή τους. Ήταν πολύ περίεργο όμως όταν η 29χρονη Λίζα Σκάρσο κάλεσε τον προϊστάμενό της σε γεύμα. Το κίνητρο ήταν σαφές: δεν προσπαθούσε απλώς να τον καλοπιάσει για μια προαγωγή, ήθελε σαφώς να του την πέσει. «Τα μάτια του, το ένα μπλε και το άλλο καφέ, ήταν ο, τι χρειάστηκε για να κολλήσω», θυμάται. Το καθόλου επαγγελματικό μεσημεριανό ακολούθησε ένα δεύτερο, γεμάτο φλερτ και υπονοούμενα. Επιστρέφοντας στο γραφείο με τα πόδια η Λίζα τον τράβηξε σε μια γωνία και τον κοίταξε στα μάτια. Ήταν η ευκαιρία της να του μιλήσει ξεκάθαρα για τα αισθήματά της. Εκείνος δεν αντέδρασε όπως ήλπιζε. Αρνήθηκε αποφασιστικά να μπλέξει μαζί της. Αν και μόνο πέντε χρόνια μεγαλύτερός της και single, ήξερε πως η σχέση με μια υφισταμένη του ήταν ακόμα ταμπού για τα παλιά στελέχη του γραφείου, όπως ήξερε πως μάλλον θα του αφαιρούσε κάτι από το κύρος του στους υπόλοιπους. Τελικά, σε ένα δείπνο την ίδια εβδομάδα - «χρειάστηκε να αναπτύξω ολόκληρη επιχειρηματολογία για να τον πείσω», θυμάται γελώντας η Σκάρσο - ενέδωσε. Άρχισαν να βγαίνουν με απόλυτη μυστικότητα. Για πλάκα έμπαινε κρυφά στο γραφείο του, καθόταν στα πόδια του και ξεκούμπωνε την μπλούζα της βάζοντας το πρόσωπό του στο στήθος της. Οι συνάδελφοί τους δεν είχαν ιδέα.

ΓΥΡΙΣΑΤΕΕΕΕ;
Όσο και αν της άρεσε ο ίδιος, η Σκάρσο παραδέχεται πως το γεγονός ότι έκαναν κάτι κρυφό ήταν το πιο ερεθιστικό. «Ποτέ δεν ένιωσα πως εκείνος είχε το πάνω χέρι στη σχέση λόγω θέσης στη δουλειά. Αντιθέτως ένιωθα πιο ισχυρή από εκείνον γιατί συνήθως εγώ ξεκινούσα τη φάση», λέει. Λίγο καιρό μετά παραιτήθηκε από την εταιρία, για άσχετους λόγους, και μόνο τότε φανέρωσε τη σχέση της με το δικηγόρο με τον οποίο τελικά έμειναν μαζί για πέντε χρόνια πριν χωρίσουν φιλικά. Άλλωστε, όπως λέει, για μια νέα γυναίκα που κλείνει 12ωρα στο γραφείο αυτού του είδους η σχέση είναι φοβερά πρακτική. «Κάνεις σεξ με όποιον σου είναι προσβάσιμος. Σιγά - σιγά νιώθεις έλξη για κάποιον που βλέπεις σε καθημερινή βάση».

Στη Δύση των υπερωριών και των ατελείωτων meetings, το σεξ στο γραφείο είναι πλέον επιδημία. Σε πρόσφατη έρευνα του careerbuilder. com, πάνω από το 40% των εργαζομένων παραδέχτηκε πως έχει βγει με συνάδελφο. Από αυτούς που βρήκαν τον έρωτα μπροστά στην καφετιέρα τον τελευταίο χρόνο, το 34% λέει πως ήταν με κάποιον σε υψηλότερη θέση στην εταιρία, συνήθως τον προϊστάμενο. Είναι κυρίως γυναίκες που βγαίνουν με τον άνδρα αφεντικό τους, σε ένα ποσοστό 48%, σε αντίθεση με το 38% των ανδρών που βγαίνουν με τη γυναίκα προϊσταμένη τους.

Ο εργασιακός χώρος έχει γίνει μια φορτισμένη σεξουαλικά αρένα με καλοντυμένους άνδρες και γυναίκες που δουλεύουν ατελείωτες ώρες δίπλα - δίπλα και πολλές φορές κάτω από πολύ έντονες συνθήκες. Κουράζονται μαζί, τρώνε μαζί και πίνουν μαζί μετά το γραφείο για να αποσυμπιεστούν τις κακές μέρες. Άρα δεν είναι και τρομερά σοκαριστικό που αυτή η αλχημεία φιλοδοξίας, άγχους και αλκοόλ παράγει τόση σεξουαλική επιθυμία. Από τα σετ του Χόλιγουντ ως τα γωνιακά γραφεία με τα έπιπλα από μαόνι, κάποιοι φλερτάρουν αυτήν τη στιγμή.

Τα ζευγάρια του διπλανού κουβουκλίου πολλές φορές ενώνουν τις δυνάμεις τους με εντυπωσιακά αποτελέσματα: Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα, Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, Τσέλσι Χάντλερ και Τεντ Χάρμπερτ (executive της Comcast και υπεύθυνος του Ε! Entertainment). Όλοι ερωτεύτηκαν στη δουλειά και, ακόμα πιο σημαντικό, ο ένας είχε σαφώς υψηλότερη θέση από τον άλλο. Εντάξει, αν θέλουμε να είμαστε απολύτως ειλικρινείς, εδώ πρέπει να σημειώσω ότι κι εγώ γνώρισα το σύζυγό μου - το πρώην αφεντικό μου - όταν κάλυπτα την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης για ένα βρετανικό κανάλι. Με φλέρταρε, δίστασα, καταλήξαμε να παντρευτούμε και να κάνουμε δύο παιδιά.

ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΜΕ ΠΕΡΑΣΑΤΕ;
Παρά τα λαμπερά παραδείγματα των ζευγαριών που τα κατάφεραν, το σεξ με το αφεντικό παραμένει ταμπού για πολλούς εργοδότες. Σχεδόν ισότιμο με το να πεις ψέματα στο βιογραφικό σου ή να βάλεις ημίγυμνες φωτογραφίες σου στο facebook, θεωρείται από απλώς άκομψο έως λόγος για απόλυση. Οι σχέσεις του γραφείου έχουν τόσα εν δυνάμει προβλήματα που το 12% των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ έχει θεσπίσει αυστηρούς κανόνες που τις απαγορεύουν, κυρίως για να αποφεύγονται μηνύσεις σεξουαλικής παρενόχλησης. Αλλά υπάρχουν και πιο απλοί λόγοι: το κουτσομπολιό στο lunch break που κρατάει περισσότερο κοστίζει εργατώρες στις εταιρίες, οι εργαζόμενοι δουλεύουν λιγότερο γιατί είναι πολύ απασχολημένοι να ανταλλάσσουν καυτά νέα, το ομαδικό πνεύμα πλήττεται και το ηθικό πέφτει.

Ο τρόμος όλων είναι ένα σκάνδαλο αντίστοιχο με αυτό του Ντέιβιντ Λέτερμαν που παραδέχτηκε στον αέρα ότι τα είχε με πολλές υφιστάμενές του. Στο σπίτι έπρεπε να απολογηθεί και στη γυναίκα του, την οποία γνώρισε όταν εκείνη δούλευε ως βοηθός στην εκπομπή του. Στην αρχή του σκανδάλου η Νελ Σκοβέλ, που δούλευε μαζί του στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και σήμερα γράφει για το vanityfair. com, δήλωσε πως αν και δεν ήταν ποτέ στόχος του φλερτ του Λέτερμαν, η συμπεριφορά του και οι διακρίσεις δημιουργούσαν ένα απολύτως εχθρικό περιβάλλον για τις γυναίκες.

Όλα αυτά στην αμερικανική τηλεόραση όπου οι γυναίκες είναι πιο σπάνιες και από τα αστεία για τους Δίδυμους Πύργους. Η Σκοβέλ τονίζει ότι στα 27 χρόνια του Late Night ο Λέτερμαν προσέλαβε μόνο 7 γυναίκες συγγραφείς. Το μόνο που χρειάζεται για να καταλάβεις το μίσος μεταξύ των συναδέλφων για την εκάστοτε ευνοούμενη του Λέτερμαν είναι να ρίξεις μια ματιά στα εντυπωσιακά μπόνους της τελευταίας ερωμένης του, της κατά 30 χρόνια νεότερής του Στέφανι Μπίρκιτ. Μια βοηθός που κερδίζει 200.000 δολάρια το χρόνο, εμφανίζεται στον αέρα πολλές φορές (ακόμα και η ίδια φαινόταν να ντρέπεται που την έδειχνε η κάμερα) και κάνει διακοπές με τον Ντέιβιντ και την παρέα του. Όλοι γνώριζαν τη σιωπηρή συμφωνία της καλύτερης αντιμετώπισης και εξέλιξης των γυναικών που κοιμούνταν με υψηλά στελέχη του Late Show. «Αν αυτό με έκανε να νιώθω ριγμένη;» λέει η Σκοβέλ. «Φυσικά». Αυτό ήταν που την έκανε να αποχωρήσει και να αρχίσει να γράφει για τη σειρά Murphy Brown.

ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΜΕΡΑΣ
Οι αποκαλύψεις της Σκοβέλ για τα χρόνια της στο Late Show φανερώνουν και άλλη μια αλήθεια για τις σχέσεις στο γραφείο: σχεδόν ποτέ δεν είναι μυστικές. Όταν η τότε 20χρονη συντάκτρια Ντανιέλ Τζέινσον έκανε interview σε μια αγγλική εφημερίδα και γνώρισε τον (παντρεμένο με δύο παιδιά) διευθυντή σύνταξης, η έλξη ήταν αμοιβαία. «Ήταν σαν να μην μπορούσαμε να το αποφύγουμε», λέει 20 χρόνια αργότερα. Τα αγχωτικά deadlines και η πίεση μέχρι αργά το βράδυ ενίσχυσαν την οικειότητά τους και τελικά έγιναν ζευγάρι. «Ήμουν στην αρχή της καριέρας μου και όλα μου φαίνονταν συναρπαστικά», λέει η Τζέινσον. Και οι δύο προσπάθησαν όσο μπορούσαν να είναι διακριτικοί, όμως οι κουτσομπόληδες το είχαν ήδη μυριστεί και στοιχημάτιζαν μυστικά με πόση ώρα διαφορά θα φύγουν από το γραφείο. Τότε η Τζέινσον δεν πίστευε πως η σχέση θα είχε κάποιο αρνητικό αντίκτυπο στην καριέρα της αλλά, ακόμα και δύο δεκαετίες αργότερα, πάντα η συζήτηση με παλιούς συναδέλφους καταλήγει εκεί. «Τώρα συνειδητοποιώ ότι κάποιοι στο γραφείο δεν με έπαιρναν και πολύ στα σοβαρά λόγω της σχέσης», παραδέχεται.

Η Τζέινσον ήταν στα 20 και κάτι, μόνο 5 χρόνια μικρότερη από τον εραστή της. Αυτό έχει σημασία γιατί, μεταξύ μας, είναι συνήθως οι νεότερες που σαγηνεύονται από τους δυναμικούς προϊσταμένους, όπως είναι κι αυτές που δεν μπορούν να δουν στις πραγματικές τους διαστάσεις τις συνέπειες στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή μόλις η σχέση χαλάσει.

Η Τζέσικα Γουέικμαν, μια 25χρονη μπλόγκερ από το Μανχάταν, λέει πως όταν έκανε την πρακτική της σε ένα μεγάλο περιοδικό άρχισε να γίνεται φίλη με έναν από τους αρχισυντάκτες. Για ένα χρόνο περίπου την αντιμετώπισε σαν μέντορας, την πρόσεχε, της μάθαινε όλα τα μυστικά του επαγγέλματος, περνούσε πολλές ώρες διορθώνοντας τα γραπτά της. «Όταν ξεκινάς, δεν ξέρεις και πολλούς πετυχημένους επαγγελματίες στον τομέα σου, οπότε όταν ένας μεγαλύτερος σου δίνει σημασία σε κάνει να νιώθεις πολύ σπουδαία». Κατά βάθος ήξερε ότι του άρεσε και απολάμβανε το προνόμιο. «Ήταν ωραίο που μπορούσα να χρησιμοποιήσω το όνομά του στους γνωστούς μου και να τους δείξω ότι κάνω παρέα με μεγάλους συντάκτες μεγάλων περιοδικών». Αφού τελείωσε η πρακτική της, εκείνος την κάλεσε σπίτι του για να δουν ταινία. Έκαναν σεξ πριν από τους τίτλους τέλους. Πολύ σύντομα ήταν ερωτευμένη και κοιμόταν συχνά σπίτι του. Όταν προσλήφθηκε full time σε ένα άλλο τμήμα του περιοδικού η Γουέικμαν ήταν σε έκσταση. Όμως ο πρώην μέντορας και νυν εραστής της φάνηκε να ενοχλήθηκε με τις εξελίξεις. Η φιλική συμπεριφορά του μεταβλήθηκε σε ψυχρότητα κατά τη διάρκεια της εργάσιμης μέρας. Όταν εκείνη του εξομολογήθηκε ότι είναι ερωτευμένη μαζί του, τη χώρισε αμέσως. Η Γουέικμαν ήταν απαρηγόρητη. «Νόμιζα πως μπορούσα να το χειριστώ σαν ενήλικη, αλλά κατάλαβα πως με έβλεπε μόνο σαν το κοριτσόπουλο που μόλις πριν από ένα χρόνο αποφοίτησε από το NYU. Αν κάτι δεν είχα καταλάβει καλά ήταν πως νόμιζα ότι είμαστε ίσοι. Αλλά εκείνος με έβλεπε μόνο σαν κάποια στην οποία μπορούσε να το παίξει δάσκαλος». Η Γουέικμαν βρήκε δουλειά σε άλλο περιοδικό λίγο καιρό μετά.

LAND OF THE FREE
Τελικά ήταν ο αρχισυντάκτης που εκμεταλλεύτηκε την απειρία της; Μπορεί, αλλά τυπικά δεν μετράει σαν σεξουαλική παρενόχληση. Οι υπάρχοντες κανόνες απαγορεύουν στους εργοδότες να χρησιμοποιήσουν το σεξ για αντάλλαγμα ή να δημιουργήσουν ένα «απειλητικό» περιβάλλον. Με άλλα λόγια απαγορεύεται να υποσχεθείς στο βοηθό σου αύξηση αν κάνει σεξ μαζί σου ή να απλώσεις σε όλους τους τοίχους του κουβούκλιού σου ημίγυμνες φωτογραφίες του Ρόμπερτ Πάτινσον. Αλλά ο νόμος είναι ασαφής για τα πιο συνηθισμένα σενάρια της καθημερινότητας, όπως την άπειρη υφιστάμενη στην πρώτη της δουλειά που απολαμβάνει την προσοχή του πετυχημένου προϊσταμένου με τους πονηρούς σκοπούς.

Η 23χρονη Άβα Σμιθ έπιασε δουλειά σε μια μη κυβερνητική οργάνωση της Νέας Υόρκης αμέσως μετά την ορκωμοσία της. Στην αρχή ήταν πολύ χαρούμενη για την προσοχή που της έδειχνε το αφεντικό της. Αν κι εκείνος ήταν 20 χρόνια μεγαλύτερος, τα βρήκαν αμέσως. Η Σμιθ δεν προβληματίστηκε από τις συχνές προσκλήσεις του για μια μπίρα μετά το γραφείο ούτε της πέρασε κάτι κακό από το μυαλό όταν την έβγαζε για δείπνο καμιά φορά. Ήταν σε μια τέτοια έξοδο που της εξομολογήθηκε ότι ήταν ξετρελαμένος μαζί της. «Μάλλον κολακεύτηκα», θυμάται, «αλλά ήμουν και πραγματικά φοβισμένη γιατί δεν ήξερα τι να απαντήσω». Αν και είχε διάφορες αναστολές, τελικά ξεκίνησε μια σχέση μαζί του. Της φάνηκε πολύ ωραίο που κάποιος τόσο σημαντικός στη δουλειά, έξυπνος και κοσμοπολίτης έδειχνε ενδιαφέρον για εκείνη.

Αλλά τα πράγματα πήραν άσχημη τροπή πολύ γρήγορα. Εκείνος άρχισε να απλώνει τα χέρια του πάνω της δημοσίως. Συχνά την τραβούσε σε μια άδεια αίθουσα συσκέψεων για να κάνουν σεξ. Σε λίγο άρχισε να την πηγαίνει σε κοντινά ξενοδοχεία τα μεσημέρια. Καταλάβαινε ότι η σχέση τους είχε γίνει πια άρρωστη: εκείνη την αποσπούσε από τη δουλειά της, για εκείνον το σεξ είχε γίνει εμμονή. Όμως η Άβα φοβόταν ότι δίνοντας τέλος θα έχανε τη θέση της. «Ένιωθα εγκλωβισμένη γιατί ήταν το αφεντικό μου. Εγώ ήμουν μια μαριονέτα κι αυτός κινούσε να νήματα. Ένιωθα σαν να μην είχα καν δικαίωμα γνώμης», λέει. Στρεσαρισμένη από την κατάσταση, ένιωσε την ανάγκη να επισκεφθεί ψυχολόγο. Εκείνος τη βοήθησε να καταλάβει ότι ήταν θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης. Αν και δεν έκανε ποτέ επίσημη καταγγελία, παραιτήθηκε από την οργάνωση και σήμερα εργάζεται σε άλλη μη κερδοσκοπική εταιρία.

Παρά τον άσχημο τρόπο που χώρισαν, το πρώην αφεντικό της ακόμα της στέλνει μηνύματα στο κινητό και e - mails. Η Σμιθ παραδέχεται ότι είχε κι εκείνη κάποιες ευθύνες. Απολάμβανε την προσοχή του, της άρεσε η αδρεναλίνη των μυστικών συναντήσεων. «Δεν θα υποκριθώ το θύμα, αν και ένα μέρος του εαυτού μου ακόμα πιστεύει ότι έτσι ήμουν», εξηγεί. «Δεν με κατέστρεψε επαγγελματικά. Αλλά μάλλον ήμουν από τις τυχερές».