Τα ταλέντα έχουν φύλο;

Τα ταλέντα έχουν φύλο;

Αν είσαι γυναίκα, υποτίθεται ότι δεν ξέρεις να παρκάρεις. Το αν θέλεις είναι άλλη ιστορία.
28 Μαρτίου 2012 Αλίνα Χατζιδάκι. Εικονογράφηση: Laurina Paperina
Συνήθως οι λίστες με το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει μια γυναίκα είναι φτιαγμένες από ατόφια, μασίφ ανοησία. Η ένταξη του μισού πληθυσμού της οικουμένης σε μία κατηγορία δεν θα μπορούσε να ανταποκρίνεται ούτως ή άλλως ούτε στην πιο επιεική εκδοχή της κοινής λογικής. Και όσο αυτή εκφράζεται με χαζά σεξιστικά αστειάκια κανείς δεν νοιάζεται στ' αλήθεια, καθώς η ζωή είναι πραγματικά υπερβολικά μικρή για να σε πειράζει όταν ένας 35άρης, ο οποίος μέχρι πριν από δύο χρόνια έβαζε τη μαμά του να του σιδερώνει τα τζιν, επιμένει να σου λέει ότι είσαι γενετικά καταδικασμένη να οδηγείς χειρότερα από αυτόν.

RUMOR HAS IT
Το κακό με τις πεποιθήσεις που συνοδεύουν το γυναικείο φύλο ξεκινάει όταν τις πιστεύουν ακριβώς αυτές που κανονικά θα έπρεπε να τις αποφεύγουν όπως ο χεβιμεταλάς τον Χατζηγιάννη, ήτοι οι ίδιες οι γυναίκες. Σαφώς δεν αποδεχόμαστε με χαρά κάθε κλισέ που η λαϊκή σοφία ξεφορτώνει στην πλάτη μας -τις παγίδες σαν αυτή που λέει ότι ο άνδρας είναι πολυγαμικός και η γυναίκα αυτή που κρατάει το σπίτι ξέρουμε να τις απορρίπτουμε πιο γρήγορα και από χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα. Υπάρχουν όμως και τα βολικά κλισέ, αυτά που προσδίδουν γοητεία, χαρίσματα ή απλά δικαιολογία για ένα κάρο ελλείψεις, που τα αγκαλιάζουμε με ανακούφιση λες και είναι ο αδελφός μας που γύρισε από το μέτωπο. Μόνο που τα στερεότυπα δεν είναι μπουφές για να παίρνουμε ό,τι μας καπνίσει και οι συμφωνίες με το διάβολο περιλαμβάνουν και τη διαδικασία του ταμείου. Που στην καλύτερη περίπτωση αφορά τη στιγμή που ο έκαστος loser θα μας κάνει επίδειξη οδηγικής ικανότητας στο (φανταστικό, στις μέρες μας) αυτοκίνητό του αλλά στη χειρότερη έχει να κάνει με ένα ολόκληρο λάιφσταϊλ που μας καθιστά πρακτικά ανίκανες να χειριστούμε τα της πραγματικής, ενήλικης ζωής επειδή κάποια στιγμή πήγαμε πάσο με την κοινώς διαδεδομένη αντίληψη του τι κάνει μια γυναίκα και τι όχι. Και μας άρεσε.

Οι σχετικές παραχωρήσεις δεν είναι σώνει και καλά ζωής και θανάτου. Μπορείς απλά να πας με τα νερά της αντίληψης που λέει ότι οι γυναίκες παθαίνουν επιλεκτικό μογγολισμό σχετικά με ό,τι έχει να κάνει με την τεχνολογία και άθελά σου, ορίστε, έχεις απέναντι ένα λόχο από αρσενικά σπασικλάκια μέτριας νοημοσύνης έτοιμα να σου τρίψουν στη μούρη τη γενετική υπεροχή τους επειδή ξέρουν να σετάρουν τους υπότιτλους που κατέβασες με τη σειρά για την οποία προορίζονταν και όχι με τις φωτογραφίες από το γάμο της ξαδέλφης σου. Η ευρέως διαδεδομένη θεωρία λέει ότι το μέσο θηλυκό αδυνατεί να κάνει επιτυχές download σε οτιδήποτε πιο πολύπλοκο από wallpaper με γατάκια που κοιμούνται αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω ούτε μία γυναίκα που να το πάλεψε πάνω από είκοσι λεπτά πριν αποταθεί στον αρσενικό κομπιουτερά γνωστό της, έχοντας πιο ενδιαφέροντα πράγματα να κάνει με το χρόνο της όπως, π.χ., να κοιτάζει το ταβάνι. Έλλειψη υπομονής; Σίγουρα. Ανεπάρκεια νοημοσύνης για να κατανοήσεις το μεγά-λο μυστήριο του rapidshare; Ειλικρινά, δεν νομίζω.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ
Στον πλανήτη που βασιλεύουν λοιπόν τα στερεότυπα των φύλων, ως γυναίκες είναι σχεδόν αναμενόμενο να αντιμετωπίζουμε οτιδήποτε τεχνικό-τεχνολογικό με την πολύ εξεζητημένη στρατηγική της άτακτης υποχώρησης. Παλιά το αστείο έλεγε ότι δεν θα καταφέρναμε να προγραμματίσουμε το βίντεο να γράψει ακόμα κι αν η ζωή μας κρεμόταν από αυτό, σήμερα που η τεχνολογία έχει κάνει άλματα από την εποχή του JVC η άγνοιά μας έχει περάσει στην ψηφιακή πλέον διάσταση. Σύμφωνα με πολλές έρευνες που έχουν κάνει εξειδικευμένοι επιστήμονες, ο ανδρικός εγκέφαλος έχει την προδιάθεση για καλύτερες επιδόσεις σε ορισμένους τομείς -όπως, π.χ., τα μαθηματικά. Εδώ θα έπρεπε να σημειωθεί ότι πρόκειται για ψυχολόγους και νευροβιολόγους και όχι για σταυροφόρους που απλά ήθελαν να δώσουν αδιάσειστα επιχειρήματα στην πολύ προσωπική τους θεωρία λόγω της πολύ προσωπικής τους εμπειρίας και ταλαιπωρίας με το άλλο φύλο που κάθε Κυριακή τους ρωτάει τι είναι το οφσάιντ για να ξεχάσει την απάντηση πριν ξημερώσει η Δευτέρα. Από την προδιάθεση για καλύτερες επιδόσεις στα προηγμένα μαθηματικά μέχρι την αποκλειστική ευθύνη ανάλυσης των όρων ενός στεγαστικού δανείου υπάρχει βέβαια μια απόσταση ίση με αυτήν που χωρίζει το Περσέπολις από τον Γούντι τον Τρυποκάρυδο αλλά όταν μας βολεύει πολλές κάνουμε ότι δεν τη βλέπουμε. Επιπλέον δεν είναι λίγοι εκείνοι που τις εν λόγω έρευνες τις αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερο σκεπτικισμό και απ' ό,τι αν επιχειρούσε να τους ψυχογραφήσει ένας αυτοδίδακτος βελονιστής. Είτε έχουν βάση οι μελέτες περί της φύσης των φύλων, σε σχέση πάντα με το άλλο τους μισό, είτε όχι, σίγουρα πάντως ο σκοπός της ύπαρξής τους δεν είναι για να μας δίνουν δικαιολογημένη απουσία απ' όλα αυτά που βαριόμαστε να κάνουμε και είναι τουλάχιστον αφελές να ψάχνουμε την εφαρμογή των ευρημάτων τους στην καθημερινή ζωή προσπαθώντας, λόγου χάρη, να εξηγήσουμε με όρους βιολογίας γιατί όταν ακούμε τη λέξη «τσοκ» αυτό που σκεφτόμαστε αυτόματα δεν είναι «αυτοκίνητο» αλλά «γκιουζέλ».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ
Για κάθε ειδικό που περιγράφει με αποδείξεις τη διαφορετική προσέγγιση των φύλων στα μαθηματικά υπάρχει κι ένας άλλος ο οποίος επιμένει ότι ύστερα από τόση πλύση εγκεφάλου που έχει υποστεί μια γυναίκα να περιμένει να μην τα καταφέρνει στις θετικές επιστήμες, το πιο πιθανό είναι πως όταν έρθει η ώρα θα αποτύχει, δεδομένου ότι το ηθικό της, σχετικά, έχει γίνει πουρές. Ωραίες οι μαγνητικές και τα εγκεφαλογραφήματα αλλά στην πραγματική ζωή δεν λένε τίποτα. Όταν επί T Rex ήμουν στο Λύκειο, το ιδιαίτερο σύστημα του σχολείου μου επέτρεπε να ακολουθήσεις από νωρίς τμήματα σύμφωνα με την κλίση σου και κάπως έτσι, 16 ετών, βρέθηκα σε μια ειδική τάξη προετοιμασίας για το Πολυτεχνείο, τάξη που δεν είχε απολύτως κανένα άλλο κορίτσι, αποκλειστικά και μόνο αγόρια με ακμή και ώμους στενότερους από τους δικούς μου. Τρεις ώρες αργότερα έφυγα τρέχοντας και γράφτηκα σε φιλολογικό τμήμα, όπου τα αρχαία ήταν το βασικό μάθημα και σε ό,τι με αφορούσε θα μπορούσαν να ήταν και κινέζικα. Έφτασε Μάρτιος κι εγώ ακόμα απαντούσα ότι στην Αντιγόνη υπήρχε κάποιος Αίαντας (Αίαντας, Αίμωνας, Λωζάνη, Κοζάνη), πράγμα που έκανε τη φιλόλογο να πιστεύει ότι ήμουν τουλάχιστον ηλίθια. Ε, σύμφωνα με τις πρόσφατες μελέτες που λέγαμε, θα μπορούσε κάλλιστα να πιστεύει ότι σήμερα θα έπρεπε να έχω γυναίκα, δύο παιδιά και προστάτη.

Στην ίδια πάνω-κάτω λογική οφείλεται και η αντίληψη ότι άπαξ και γεννηθείς γυναίκα, το μόνο που χρειάζεται να ξέρεις για την πολιτική είναι ότι, μάρτυράς σου ο Θεός, πραγματικά δεν σε νοιάζει. Οk, σίγουρα το 2012 άνδρες, γυναίκες, παιδιά και κατοικίδια έχουν αντιληφθεί ότι η ανεργία και η εφορία είναι ο εχθρός αλλά λεπτομέρειες οφείλουν να γνωρίζουν μόνο οι πρώτοι. Και φυσικά μιλάμε και πάλι για στερεότυπα διότι καμία επιστημονική έρευνα δεν αποδεικνύει ότι οι άνδρες γεννιούνται με ενσωματωμένη τη γνώση του τι σημαίνει PSI, ενώ οι γυναίκες με την προδιάθεση να το θεωρούν τη νέα γενιά του Playstation. Αγαπημένη φίλη, με αποδεδειγμένο IQ, μία φορά την εβδομάδα βάζει τον άνδρα της να της κάνει μια περίληψη με τα βασικά (χωρίς εικονογράφηση, προς τιμήν της) πολιτικο-οικονομικά επίκαιρα και είναι από τις πιο ενημερωμένες ενός κύκλου γυναικών που, σε άλλα νέα, δεν είναι κι ότι περνούν το χρόνο τους βόσκoντας γίδια σε κάποια απομακρυσμένη βουνοκορφή.

ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΕΧΕΙΣ ΤΑΛΕΝΤΟ
Η μεταξύ μας παραδοχή είναι τουλάχιστον ειλικρινής, αφού όλες όσες αφήνουμε τη βαριά θεματολογία στους κατόχους τεστοστερόνης παραδεχόμαστε ότι δεν είναι θέμα χρωμοσώματος αλλά αγνής, παρθένας βαρεμάρας. Υπάρχουν βέβαια και πολλές που το πάνε μερικά χιλιόμετρα παρακάτω, πιστεύουν το παραμύθι σε βάθος και έχουν την εντύπωση ότι είναι χτύπημα ενάντια στη θηλυκότητά τους να ξέρουν τι σημαίνει απλή αναλογική ή να μη συνδέσουν το DVD player στην πρίζα του τηλεφώνου. Οι ίδιες αναπληρώνουν θεωρητικά τα κενά στο ρεπερτόριό τους βασιζόμενες στην επίσης τελείως άκυρη αντίληψη ότι όλες οι γυναίκες έχουν μέσα τους μια καλλιτεχνική φύση. Πίσω από κάθε μπλογκ που μοιάζει γραμμένο από αυτόματο μεταφραστή, πίσω από κάθε πίνακα που μοιάζει φτιαγμένος με μαρκαδόρο, πίσω από κάθε ποιητική ανάρτηση στο facebook που δικαιώνει την επιλογή της Σίλβια Πλαθ στην αυτοκτονία, πίσω από κάθε χειροποίητο κόσμημα που μοιάζει με κάτι που έφερε η γάτα κρύβεται κατά συντριπτική πλειονότητα μια γυναίκα που έχει παρεξηγήσει την έννοια της κοσμικής ισορροπίας θεωρώντας ότι εφόσον οι αριθμοί δεν είναι ο τομέας της, η τέχνη είναι το νομοτελειακό μερτικό της στο ταλέντο. Δεδομένου ότι η τέχνη δεν διέπεται από τις αρχές του Αγίου Παντελεήμονα, που δεν φημίζεται για την επιλεκτικότητά του, τα αποτελέσματα δεν δικαιώνουν κανένα. Πράγμα που μας οδηγεί στο δίδαγμα ότι σε σχέση με τα στερεότυπα, μερικές φορές έχει πλάκα να διαλέγουμε όσα μας βολεύουν αλλά καλό είναι να μη βγάζουμε συμπεράσματα βασιζόμενοι μόνο σε αυτά γιατί γίνονται και παρεξηγήσεις. Από αυτές που στατιστικά δεν χρειάζεται να έχεις τη μαθηματική σκέψη σούπερ μάτσο αρσενικού για να ξέρεις ότι μπορείς να αποφύγεις.