Ένα αστείο αγόρι

Ένα αστείο αγόρι

Ο Αποστόλης Τότσικας μεγαλώνει ωραία.
14 Δεκεμβρίου 2011 Ελίζα Μπενβενίστε


Τα περιοδικά και η τηλεόραση έχουν μια τάση να δημιουργούν στερεότυπα. Ο τάδε είναι «ζεν πρεμιέ» και ο δείνα «εμπορικός». Ο Αποστόλης είναι από τις περιπτώσεις εκείνες των ηθοποιών που τον ακολουθούν ταμπέλες από την αρχή της καριέρας του. Είναι ο «ωραίος». Ωστόσο, αν τον δεις έξω από την αναμφισβήτητα εντυπωσιακή εξωτερική του εμφάνιση, ανακαλύπτεις έναν άνθρωπο σκεπτόμενο και με άποψη γι' αυτά που συμβαίνουν σε μια Ελλάδα που γίνεται όλο και πιο δύσκολη χώρα για να ζεις. Φέτος θα παίξει στην -επίκαιρη- κωμική σειρά Πίσω στο σπίτι,δίπλα στον Θοδωρή Αθερίδη και στη Μαρία Καβογιάννη, υποδυόμενος ένα νέο οικογενειάρχη που επιστρέφει στο σπίτι των γονιών του λόγω οικονομικής στενότητας.

Κάνεις φέτος κωμωδία ως αντίδραση στη γενικευμένη μιζέρια;
Δεν νομίζω ότι η γενικευμένη μιζέρια δεν χρειάζεται δράματα. Αυτή η κωμωδία, πάντως, κάνει αρκετές νύξεις για την κατάσταση, έχει σάτιρα και καυστικότητα. Αλλά εγώ επέλεξα κωμωδία καθαρά γιατί ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό. Θα δείξει...
Έχεις κάποιο επαγγελματικό απωθημένο;
Θέλω να παίξω με όσο περισσότερους ηθοποιούς γίνεται. Να έχω ένα πάρε-δώσε, να παίρνω εμπειρίες από τους άλλους και να τις κάνω δικές μου. Να γίνεται αυτή η αέναη συζήτηση για τα πράγματα, η οποία σε οδηγεί κάπου.
Μπορεί να οδηγήσει και στο να γράψεις ή να σκηνοθετήσεις;
Έχω σκεφτεί πάρα πολλές φορές να σκηνοθετήσω και έχω κάτι στο μυαλό μου για σενάριο αλλά δεν υπάρχει κάτι στο άμεσο μέλλον. Νομίζω πάντως ότι ο ηθοποιός έχει ανάγκη να βρεθεί από την άλλη πλευρά της κάμερας.
Κάποιος συνάδελφός σου μου είχε πει ότι αν δεν κάνεις τηλεόραση δεν γεμίζεις θέατρα και κινηματογραφικές αίθουσες. Το πιστεύεις;
Δεν ισχύει πάντα, κάποιοι θεατρικοί ηθοποιοί έχουν φοβερό κοινό. Από την άλλη δεν δέχομαι αυτό που λένε, ότι η τηλεόραση είναι πόρνη πολυτελείας. Αν είναι πόρνη, είναι γιατί εσύ την αντιμετωπίζεις έτσι. Δηλαδή, καλά είναι και τα λεφτά στην τηλεόραση αλλά καλό είναι να κάνεις κάτι που να γυρίζεις σπίτι σου και να είσαι ευχαριστημένος.
Ήσουν πιο «κακομαθημένος» παλιότερα;
Όχι «κακομαθημένος» αλλά έκρινα εύκολα. Έλεγα «δεν μου αρέσει αυτό, δεν μου αρέσει εκείνο»… εντάξει, ηρέμησε λίγο! Όσο μεγαλώνεις, αφαιρείς κιόλας.
Η γνώμη ποιων ανθρώπων μετράει όταν πρέπει να αποφασίσεις κάτι σημαντικό;
Των κοντινών μου προσώπων, αν και για να σου πω την αλήθεια μέχρι στιγμής αυτό που με έχει σώσει είναι το ένστικτό μου. Μπορεί να έχω κάνει μια λάθος επιλογή και μετά να πω «όχι, ρε γαμώτο! Αφού μέσα μου πίστευα ότι δεν έπρεπε να το κάνω». Προφανώς το έχω πάρει από τον πατέρα μου (τον ηθοποιό Γιάννη Τότσικα).
Οι άνδρες με τον πατέρα τους συνήθως βρίσκονται σε μια μόνιμη σχέση ανταγωνισμού. Μ' εσάς τι γίνεται;
Ο πατέρας μου μου τα έλεγε πάντα πολύ σταράτα. Γενικώς νομίζω ότι οι σχέσεις μεταξύ των ανδρών είναι και πιο απλές. Ό,τι είναι να αναλυθεί, έχει γίνει ήδη.
Πότε χάρηκες πολύ για κάτι που σου είπε;
Στις πρώτες δουλειές μου. Με βοήθησε πολύ τελικά το ότι ήταν πολύ σκληροί μαζί μου οι συνάδελφοι του πατέρα μου. Είναι σαν να μου έλεγαν «κοίτα να δεις, μη νομίζεις ότι έχεις όλο τον κόσμο στα πόδια σου επειδή είσαι γιος ηθοποιού».
Έχεις πολιτική άποψη;
Ναι αλλά δεν είμαι κομματικοποιημένος. Νομίζω ότι είναι χάσιμο χρόνου η πολιτική. Δεν κοιτάζει τον κόσμο αλλά τον εαυτό της.
Εσύ ψηφίζεις;
Όχι πάντα. Δεν ξέρω τι να ψηφίσω. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιο κόμμα που όταν έρθει στην εξουσία θα κάνει αυτά που έλεγε προεκλογικά. Και δεν με έχει ψήσει και κανείς με τον πολιτικό του λόγο. Δεν υπάρχει πια πολιτικός λόγος. Είναι πολύ λαϊκίστικος ο λόγος των πολιτικών. Ακόμα και οι πολιτικοί μιλούν greeklish!
Έχεις αλλάξει κάτι στην καθημερινότητά σου λόγω δυσπραγίας; Εγώ είμαι από τους τυχερούς γιατί γενικώς ζούσα με τα λίγα. Θα μου άρεσε να πάρω και δυο-τρεις ωραίες φίρμες σε ρούχα αλλά είμαι άνθρωπος που ζω πολύ λιτά για να με αγγίξει άμεσα.
Στην αρχή της κρίσης λέγαμε ότι τουλάχιστον θα γίνει ένα ξεκαθάρισμα και θα δουλεύουν εκείνοι που αξίζουν. Α, δεν νομίζω ότι έγινε κάτι τέτοιο. Ίσα-ίσα που τώρα παίρνουν τους χειρότερους, αυτούς που τους ξελασπώνουν.
Ο Λάνθιμος στην Ελλάδα αντιμετωπίστηκε ως εκκεντρικός, ενώ στο εξωτερικό δικαιώθηκε. Γιατί;
Έτσι είναι ο Έλληνας. Πρέπει να ηρεμήσουμε. Να δούμε αντικειμενικά ότι ο τάδε αξίζει και να τον στείλουμε έξω να μας διαφημίσει. Δεν γίνεται αλλιώς. Εγώ χάρηκα πάρα πολύ για τον Λάνθιμο. Γιατί η Ελλάδα δεν βοηθάει κανένα ούτε πρόκειται να βοηθήσει.
Είσαι από εκείνους που δεν έκρυψαν ποτέ τη σχέση τους από τα μίντια. Τελικά, αυτή είναι καλύτερη μέθοδος για να σε αφήνουν ήσυχο;
Την προσωπική μου ζωή την προστατεύω αλλά δεν μπορώ να το παίξω «ααα, δεν είμαι με αυτήν» ή να κάνω όπως κάποιοι που είναι ζευγάρι και το αρνούνται. Αυτά είναι γελοία πράγματα! Από κει και πέρα φαίνεται ότι υπάρχουν άλλα συμφέροντα στη μέση. Δηλαδή, δεν το καταλαβαίνω το να μην πεις ότι είσαι ερωτευμένος με έναν άνθρωπο! Αλλά μέχρι εκεί, γιατί δεν νομίζω ότι αφορά τον κόσμο κάτι άλλο.
Υπάρχει ένα κουτσομπολίστικο ενδιαφέρον.
Ναι αλλά θα κάτσεις τώρα να ασχοληθείς; Ας βγαίνει ο καθένας να λέει ό,τι θέλει. Αν σου δίνω δουλειά, χαίρομαι που υπάρχω για να ζεις εσύ. Βέβαια, έτσι την πατάω. Λοιπόν, θα αρχίσω να ζητάω ποσοστά!

Ο Αποστόλης Τότσικας πρωταγωνιστεί στη σειρά του Mega Πίσω στο σπίτι