Στις πρόβες του Μπαλέτου της Λυρικής. Ενα short film του Marie Claire.

Στις πρόβες του Μπαλέτου της Λυρικής. Ενα short film του Marie Claire.

Πήγαμε για να γνωρίσουμε το νέο χορογράφο. Και τελικά μείναμε για να δούμε όλο το Μπολερό του Ραβέλ.
16 Δεκεμβρίου 2011 Γαλάτεια Λασκαράκη. Βίντεο: Θοδωρής Σκριβάνος. Φωτογραφία: Θανάσης Κρίκης
Την ημέρα που πήγαμε στις πρόβες του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ήταν μία από εκείνες τις Τετάρτες του φθινοπώρου που πάντα είχε κάποια απεργία. Όταν όμως έμπαινες στο κτίριο, οι ήχοι του πιάνου και εκείνο το υπόκοφο χτύπημα από τις πουέντες στο πάτωμα σε έκαναν να ξεχάσεις για λίγο την γκρίνια εκεί έξω. Γιατί εδώ μέσα, κάποιοι άνθρωποι στα αλήθεια δούλευαν κάνοντας ίσως την ωραιότερη δουλειά του κόσμου. Είναι χορευτές μπαλέτου.
Ο λόγος που πήγαμε εκεί ήταν ένα ρεπορτάζ για το μπαλέτο της Λυρικής με αφορμή το νέο διευθυντή του, Ρενάτο Τζανέλλα, το οποίο μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Ο Τζανέλλα ήταν διευθυντής του μπαλέτου της όπερας της Βιέννης και έχει κάνει σπουδαία πράγματα και αλλού. Αυτές τις μέρες παίζεται στο Ολύμπια η πρώτη δική του χορογραφία από τότε που ανέλαβε καθήκοντα, κάτι σαν ποτ πουρί της καριέρας του, καθώς περιλαμβάνει από Στράους μέχρι Μπράιαν Ίνο και κορυφώνεται με το Μπολερό του Ραβέλ, το οποίο ερμηνεύουν εκπληκτικά οι Μαρία Κουσουνή, Αλεξάντερ Νέσκωφ, Στράτος Παπανούσης, Ιγκόρ Σιάτζκο, Ντανίλο Ζέκα στην διανομή τουλάχιστον που είδα εγώ. Αξίζει να το δει κανείς και να σκεφτεί για λίγο ότι έχουμε μια πολύ καλή ομάδα κλασσικού χορού στην Ελλάδα (βασικά αυτή είναι και η μοναδική επίσημη ομάδα κλασικού χορού στη χώρα). Μπορείς να πάρεις μια γεύση (και να ακούσεις τη μουσική που έχει κάνει όλους κάποια στιγμή να ανατριχιάσουν) σε αυτό εδώ το βίντεο που γύρισε ο Θοδωρής Σκριβάνος την ημέρα που είμασταν στις πρόβες και να χαζέψεις την ομάδα του Marie Claire και τους πρώτους χορευτές στο backstage βίντεο της φωτογράφισης μόδας που κάναμε στο θέατρο Ολύμπια.