Έχουμε δικαίωμα να κάνουμε σόου τον τοκετό όπως η Καρντάσιαν;

Έχουμε δικαίωμα να κάνουμε σόου τον τοκετό όπως η Καρντάσιαν;

H celebrity, το tweeter, μια παγκόσμια πρεμιέρα και το δικαίωμα στην γέννα.
20 Σεπτεμβρίου 2012 Λουκία Λυκίδη

Ήταν σε ένα από τα επεισόδια του δημοφιλούς αμερικάνικου reality Keeping up with the Kardashians που παρακολουθεί την ζωή των γνωστών celebrity αδερφών. Η Kourtney Kardashian να σκύβει και να βοηθά στην γέννα του μωρού της τραβώντας το έξω από την μήτρα της. Αμέσως το twitter πήρε φωτιά. Κάποιοι μιλούσαν για απαίσιο, σοκαριστικό και αηδιαστικό θέαμα. Κάποιοι άλλοι δήλωναν την ικανοποίηση τους που επιτέλους έβλεπαν μια φυσιολογική γέννα σε μια χώρα της οποίας το ποσοστό των καισαρικών τομών φτάνει το 34%. Χαρακτηριστικά είναι το σχόλιο μιας βρετανίδας μαίας στον Guardian. "Στην καριέρα μου, πολύ συχνά άκουγα από τις γυναίκες που βοηθούσα στην γέννα ότι ήθελαν να πιάσουν πρώτες και να τραβήξουν οι ίδιες το μωρό τους. Αυτό μπορεί να γίνει πια όσο μας επιτρέπει το σύστημα των μαιευτηρίων. Όπως εξηγεί επίσης στην Guardian η Sue MacDonald μαία από το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτικής " το να ξεγεννήσεις η ίδια το μωρό σου είναι πολύ φυσιολογικό και μπορεί να είναι θαυμάσιο. Το άγγιγμα είναι τόσο βασικό στην σχέση μητέρας παιδιού, βοηθά το δέσιμο μεταξύ τους και ευνοεί τον θηλασμό. Το σοκαριστικό είναι το μωρό να αποχωρίζεται αμέσως την μητέρα του μετά την γέννα".

Η συζήτηση που πυροδότησε η γέννα της Kardashian συμπίπτει με την σημερινή παγκόσμια προβολή του ντοκιμαντέρ Freedom For Birth που γυρίστηκε με πρωτοβουλία της One World Birth, της οργάνωσης που προωθεί το δικαίωμα των γυναικών να επιλέγουν πώς θα γεννήσουν τα μωρά τους. Η οργάνωση θεωρεί πως η επιβολή της γέννας στο μαιευτήριο είναι μια μορφή ανελευθερίας που καταπατά βασικά δικαιώματα των γυναικών. Κεντρικό πρόσωπο του ντοκιμαντέρ είναι η Agnes Gereb μια ουγγαρέζα μαία που βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό μετά την καταδίκη της για γέννες που έκανε σε σπίτια. Στο ντοκιμαντέρ μιλούν καθηγητές πανεπιστημίου, μέλη της οργάνωσης One World Birth αλλά και γυναίκες που γέννησαν στο σπίτι. Δείτε το τρέιλερ.


Όσο και αν η ασφάλεια των γυναικών στην γέννα είναι πάντα προτεραιότητα και η γέννα στο σπίτι πρέπει να είναι επιτρεπτή υπό προυποθέσεις, το ντοκιμαντέρ ανοίγει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για την χώρα μας στην οποία γυναίκες γύρω μας γεννάνε με ραντεβού και με το ποσοστό των καισαρικών να αγγίζει το ύποπτο ποσοστό του 45%. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται και το Ελληνικό Δίκτυο Σεβασμού στην Γέννα που ενώνει τις δυνάμεις του με την One World birth για να προωθήσει την προβολή του ντοκιμαντέρ Freedom for Birth. Και για να χρησιμοποιήσουμε τα λόγια της Agnes Gereb "H ελευθερία σε μια χώρα μετριέται με την ελευθερία στη γέννα".