Ίλια Ντάρλινγκ

Ίλια Ντάρλινγκ

Η μουσική αλλά και το στιλ της έκαναν τους Βρετανούς να την λατρέψουν. Η γυναίκα που πήρε το nickname της από το ρόλο της Μελίνας στο Ποτέ την Κυριακή απολαμβάνει τη διεθνή της καριέρα.
16 Δεκεμβρίου 2011 Ελίζα Μπενβενίστε. Φωτογράφος Costas Avgoulis

Οι Βρετανοί τη λάτρεψαν σε τέτοιο βαθμό -από τα τραγούδια μέχρι το απίθανο στιλ της- που έσπευσαν να τη χαρακτηρίσουν ως την «ευρωπαϊκή απάντηση στη Lady Gaga». Οι περισσότεροι Έλληνες τη γνώρισαν φέτος, όταν τα κανάλια ασχολήθηκαν εκτενώς μέχρι και με την ύπαρξη ή μη εσωρούχου της σε πρόσφατη εμφάνισή της στην πατρίδα. Γεννημένη ως Ίλια Πατάπη, η όμορφη Ελληνίδα Ίλια Ντάρλιν, με ένα nickname που παραπέμπει στο ρόλο της Μελίνας Μερκούρη στην ταινία Ποτέ την Κυριακή, μία guest συμμετοχή πέρσι στο Artherapy του Νίκου Περάκη, ένα ανατρεπτικό τραγούδι και βιντεοκλίπ και νέες συνεργασίες που ετοιμάζονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αποδεικνύει ότι δεν έχει σημασία από πού ξεκινάς (μια μικρή χώρα) αλλά πού θέλεις να καταλήξεις.
Πώς το πήρες απόφαση να φύγεις στο Λονδίνο, ενώ η συνήθης πορεία για έναν τραγουδιστή είναι να κάνει εδώ κάποια πράγματα και μετά -αν μπορεί- να δοκιμάσει στο εξωτερικό;
Από πάρα πολύ μικρή ήμουν μεγαλομανής! Δηλαδή σκεφτόμουν τον ουρανό με τ' άστρα.
Πολύ ειλικρινές αυτό.
Μα είναι αλήθεια! Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα έχω μια απλή, ρεαλιστική πορεία. Πάντα στο μυαλό μου σκεφτόμουν πολύ μεγάλα πράγματα. Αυτή η έντονη επιθυμία με έκανε να το τολμήσω χωρίς να σκεφτώ τα πρακτικά.
Η μουσική πώς σου προέκυψε;
Η προγιαγιά μου, η γιαγιά μου και η μαμά μου έπαιζαν όλες πιάνο και είχαν και καλή φωνή. Πάντα υπήρχε μουσική στο σπίτι κι εγώ είχα ιδιαίτερη μανία με τη Μαρία Κάλλας. Είχα ψύχωση. Έκανα μαθήματα πιάνου αλλά γύρω στα 13 αποφάσισα να κάνω μαθήματα φωνητικής και δεν σταμάτησα ποτέ. Και στο σχολείο πάντα ήμουν στη χορωδία, σε θεατρικές ομάδες, έκανα χορό.
Αυτό το εκκεντρικό στιλ που έχεις σήμερα το είχες και ως παιδί;
Πάρα πολύ! Μου έλεγε η μητέρα μου ότι πάντα διάλεγα τα πιο φανταχτερά πράγματα και τα συνδύαζα ακόμα κι αν δεν ταίριαζαν, απλά γιατί μου άρεσαν και ήθελα να τα φοράω. Είχα πολύ έντονο προσωπικό γούστο.
Ήσουν επαναστατημένη έφηβη;
Είχα πολύ έντονη εφηβεία. Ήμουν τρομερά επαναστατημένη. Περάσαμε δύσκολα με τον πατέρα μου και είχαμε πολλές συγκρούσεις. Ενώ είναι κι εκείνος πολύ ελεύθερος και καθόλου συντηρητικός, πιστεύω ότι φοβόταν. Επίσης, ενώ εγώ θέλω να σοκάρω με την εμφάνισή μου και να φαίνομαι, ο πατέρας μου πιστεύει ότι το να περνάς απαρατήρητος είναι πιο δυνατό. Βέβαια, τώρα έχει συνηθίσει ο άνθρωπος!
Σε βοήθησε το ίντερνετ;
Με βοήθησε η πολύ σκληρή δουλειά. Είχα ένα underground συγκρότημα εδώ, αποφάσισα να κάνω σόλο καριέρα, πήγα στο Λονδίνο, δούλεψα με παραγωγούς, έκανα πάρα πολλά live. Εκεί άρχισε να αποδίδει η δουλειά μου, με ανέφεραν πολλά fashion και music blogs και άρχισαν τα δημοσιεύματα στον Τύπο. Δούλεψα με παραγωγούς στο Λος Άντζελες, όπου γυρίστηκε και το βιντεοκλίπ του Car Crash.
Το όνομά σου είναι αναφορά στην ταινία του Ζιλ Ντασέν. Πώς το υιοθέτησες;
Χρησιμοποιούσα πάντα αυτό το όνομα ως nickname στο ίντερνετ, χωρίς να με αποκαλεί έτσι κανένας. Όταν πήγα στο Λονδίνο και είπαμε ότι πρέπει να έχω ένα όνομα που να με αντιπροσωπεύει, σκέφτηκε ο Τζεφ (ο συνεργάτης της) αυτό το όνομα χωρίς να ξέρει ότι το χρησιμοποιούσα ήδη ως nickname. Πάντως, η συγκεκριμένη ταινία αποτελεί πάντα αναφορά για μένα.
Με ποιον τρόπο;
Για παράδειγμα, έχω ένα κομμάτι που λέγεται P.O.P και σημαίνει «Power of Pussy» (Η δύναμη του αιδοίου). Ο στίχος μιλάει για τις εταίρες και τη δύναμη της γυναίκας, όχι με φεμινιστικό αλλά με πραγματικό τρόπο. Και η Ίλια στην ταινία Ποτέ την Κυριακή ήταν μία πόρνη αλλά ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται, κατ' εμέ, θυμίζει τις εταίρες στην αρχαία Ελλάδα. Γενικά με τραβάει αυτή η ιστορία πολύ.
Η εξωτερική εμφάνισή σου είναι αντιπροσωπευτική της τρέλας που έχεις μέσα σου;
Δεν νομίζω ότι θα φορούσα κάτι αν δεν μπορούσα να το υποστηρίξω. Πιστεύω ότι θα φαινόταν πολύ ψεύτικο και το θεωρώ γελοίο. Άμα δεν το νιώθεις, μην το φοράς! Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τα εκκεντρικά ρούχα αλλά για όλη τη μόδα. Μου χτυπάει πολύ άσχημα να βλέπω γυναίκες που δεν νιώθουν καθόλου αυτό που φοράνε αλλά το κάνουν επειδή είναι στη μόδα.
Στιλίστα έχεις ή αποφασίζεις μόνη σου;
Δεν έχω στιλίστα. Έχω, όμως, ανθρώπους που μαζί φτιάχνουμε τα ρούχα και σκεφτόμαστε την ιδέα μιας παρουσίασης ενός βίντεο ή ενός κομματιού. Αλλά έχω πολύ έντονο λόγο. Αυτό στην αρχή τους ξένιζε κάπως έξω, γιατί ειδικά στην ποπ μουσική τα πράγματα είναι αρκετά κατασκευασμένα. Βέβαια πάντα χρησιμοποιούσα στη δουλειά μου αυτή την αίσθηση που έχω για το στιλ. Έλεγα ότι θέλω να παρουσιάζω κάτι ολοκληρωμένο. Ούτε η καλύτερη τραγουδίστρια του κόσμου είμαι ούτε η καλύτερη χορεύτρια ούτε η πιο ταλαντούχα στιχουργός. Πιστεύω ότι έχω ταλέντο στο να συνδυάζω εκείνα στα οποία είμαι καλή. Δηλαδή να παρουσιάζω την εικόνα που έχω στο κεφάλι μου.
Εκτός από το styling, η τρέλα σου πώς αλλιώς εκδηλώνεται;
Είμαι πολύ έντονος άνθρωπος. Όσο δυνατά θα γελάσω άλλο τόσο δυνατά θα κλάψω και άλλο τόσο θα θέλω να μη μείνω ακίνητη. Έχω μια μανία να πέφτω σε όλα με τα μούτρα.
Δεν έχεις μέτρο;
Κάποιες φορές δεν έχω μέτρο, σίγουρα. Κάποιοι είναι πολύ ευτυχισμένοι με το να έχουν ένα ωραίο σπίτι, ένα σύντροφο και μια δουλειά που τελειώνει στις 2. Αν μου συνέβαινε εμένα αυτό νομίζω ότι θα αργοπέθαινα.
Εσύ τι έχεις ανάγκη;
Να τα δω όλα και να τα κάνω όλα! Έχω μανία για τη ζωή. Και ίσως αυτό να μην είναι καλό γιατί βλέπω τώρα, π.χ., ότι πετυχαίνουμε κάτι και ποτέ δεν μου είναι αρκετό. Δεν παίρνω καν το χρόνο να το χαρώ και κοιτάζω αμέσως το επόμενο.
Στο τραγούδι Car Crash το στίχο «σκοτώνω τους εραστές μου όταν λένε ψέματα» πώς τον σκέφτηκες;
Διακωμωδώ τους θερμοκέφαλους, δηλαδή εμένα! Σχεδόν ποτέ δεν αντιδρώ με ψυχραιμία. Και με αυτόν το στίχο κάνω λίγο χιούμορ πάνω σε αυτήν τη συμπεριφορά μου. Αν μου πεις ψέματα, θα σε σκοτώσω! Είναι αυτοσαρκασμός.
Σου έχει έρθει ποτέ αυτή η διάθεση;
Πολλάκις. Μετά μου περνάει αμέσως. Αλλά όταν θυμώνω πιάνομαι και στα χέρια! Όχι με φίλη μου ή με άλλη γυναίκα, αλλά με το σύντροφό μου, ναι, πολύ άνετα!
Τι άλλο μπορεί να σε κάνει έξαλλη σε μια σχέση;
Το να με θεωρούν δεδομένη. Μπορεί να καταστρέψει και την πιο ιδανική σχέση. Το να ξεχάσει ο άλλος γιατί σε διάλεξε, γιατί σε ήθελε…
Είσαι σε κάτι πουριτανή;
Ναι, σε κάποια πράγματα. Για παράδειγμα, δεν μου αρέσει να μη σέβονται οι άνθρωποι τις σχέσεις των άλλων, να μπαίνουν ανάμεσα σε δύο ανθρώπους.
Άρα είσαι ενάντια στην απιστία;
Α, όχι. Την έχω κάνει αλλά καταλαβαίνω ότι μου αξίζει να με χωρίσεις εφόσον σε απάτησα.
Τις σέξι φωτογραφίσεις τις κάνεις λόγω της δουλειάς ή τις απολαμβάνεις κιόλας;
Σίγουρα τις απολαμβάνω. Μου αρέσει οι γυναίκες να δείχνουν τη σεξουαλικότητά τους. Πιστεύω ότι είναι ένα τρομερά μεγάλο κομμάτι της προσωπικότητάς μας. Και θεωρώ ότι είναι και ένα αναγνωριστικό στοιχείο μας.
Περίμενες ότι θα χαρακτηριστείς από τα ξένα μέσα ως «η ευρωπαϊκή απάντηση στη Lady Gaga»;
Ξέρεις πότε το περίμενα; Ενώ είχαμε ήδη γυρίσει το βίντεο του Car Crash όπου κάποια γυρίσματα έγιναν μέσα σε κρεοπωλείο, έκανε η Lady Gaga εκείνη την εμφάνιση ντυμένη με κρέατα ζώων. Αν και η μουσική μας και η φωνή μας δεν έμοιαζαν ποτέ, η εικόνα ήταν πολύ ισχυρή και επικράτησε. Λόγω αυτής της «κακής» σύμπτωσης περίμενα να το ακούσω. Όχι για άλλο λόγο.
Στο εξωτερικό έχεις αισθανθεί ποτέ «προϊόν» λόγω του μάρκετινγκ;
Ναι, άπειρες φορές. Μπορεί να μην ακουστεί ωραίο αλλά είμαι «προϊόν». Όταν γράφω τραγούδια δεν σκέφτομαι ότι είμαι προϊόν αλλά όταν έρχομαι σε επαφή με τις δισκογραφικές και γενικά με τη μουσική βιομηχανία, όπως είναι αυτήν τη στιγμή διαμορφωμένη, ο τίτλος μου είναι «προϊόν». Είναι μια πραγματικότητα.