Το νέο αστέρι του indie cinema είναι μια Ελληνίδα από την Κορώνη

Το νέο αστέρι του indie cinema είναι μια Ελληνίδα από την Κορώνη

Μετά τις Κάννες, η κωμωδία της 25χρονης σκηνοθέτιδας σε λίγες μέρες στο Διεθνές φεστιβάλ του Palm Springs.
11 Ιουνίου 2012 Βιβή Μωραΐτου
Η Alethea Avramis το καλοκαίρι του 2011 στη Μάνη με τους ηθοποιούς Phillip Britherton (αριστερά) και Μανώλη Σουρμαΐνη (δεξιά) και τον Μενέλαο Μυτιληναίο που έτρεξε την παραγωγή της μισάωρης κωμωδίας της Ο Ξένος.
1
2
3
4
5
6
7
8
Η 25χρονη Alethea (Αλήθεια) δεν είναι Μανιάτισσα -κατάγεται από την Κορώνη όπου έχει περάσει όλα τα παιδικά της καλοκαίρια- αλλά είναι το ίδιο ανεξάρτητη και πεισματάρα. Η πρώτης γενιάς Ελληνοαμερικανίδα ήρθε στην Ελλάδα χωρίς τις γνωριμίες ή τα κεφάλαια αλλά αποφασισμένη να γυρίσει στη Μάνη την τελευταία μικρού μήκους indie ταινία της Ο Ξένος (Facebook, Twitter).
Σε δύο μόλις μήνες η σκηνοθέτιδα κατάφερε όχι μόνο να βρει τους συνεργάτες και τους συντελεστές αλλά και, εν μέσω κρίσης, να συγκεντρώσει -κυρίως από το Internet- τα 20.000 δολάρια που χρειαζόταν η παραγωγή της μισάωρης κωμωδίας της. Ο Ξένος γυρίστηκε το καλοκαίρι του 2011 Μαρμάρι, στη Λάγια και στη Βάθια της Μάνης στην ελληνική γλώσσα.


Η προβολή του Ξένου στο Short Film Corner, προκάλεσε αίσθηση τον Μάιο στις Κάννες και η ταινία επιλέχθηκε για να προβληθεί και στο Palm Springs International Short Festival στις 23 Ιουνίου. Αλλά η δημιουργός της πριν αρχίσει να γυρίζει τον κόσμο με τον Ξένο της πρόλαβε να μας μιλήσει.


Σπούδασες Ιστορία στο UCLA. Πώς κατέληξες να γυρίζεις ταινίες; Από κοριτσάκι με ενδιέφεραν οι κάμερες και μου άρεσε να κοιτάζω τα πράγματα μέσα από φακούς. Για να ολοκληρώσω την πτυχιακή μου με θέμα τη Σφαγή των Καλαβρύτων του 1943 έκανα συνεντεύξεις με ντόπιους. Τότε γνώρισα την Ευθυμία Βάγια, την τελευταία εν ζωή χήρα του χωριού, και έκανα γι' αυτήν το πρώτο μου ντοκιμαντέρ (The Last Widow). Απόλαυσα τόσο την εμπειρία που δεν ξανακοίταξα πίσω. Ήμουν στα 18 άτομα -από τα εκατοντάδες που κάνουν κάθε χρόνο αίτηση- που μπήκαν στο τετραετές πρόγραμμα σκηνοθεσίας του UCLA.


Χρειάστηκε να κάνεις ποτέ άσχετες με το αντικείμενό σου δουλειές για να ζήσεις; Ναι, πολλές! Ας πούμε στα 19 μου ζούσα στη Νέα Υόρκη και δούλεψα ως γκουβερνάντα για μια οικογένεια με δίδυμα. Αλλά πιστεύω ότι όλες οι εμπειρίες που αποκτάμε είναι με κάποιον τρόπο σχετικές.


Ποιο κομμάτι της δουλειάς σου απολαμβάνεις περισσότερο; Τη δουλειά με τους ηθοποιούς. Τρέφω απεριόριστο σεβασμό γι' αυτούς και τη δημιουργική διαδικασία που ακολουθούν. Το πιο συναρπαστικό κομμάτι σε μια ταινία είναι όταν μπαίνουν στο σετ οι ηθοποιοί και όλα παίρνουν ζωή.


Ποια στιγμή της καριέρας σου σε έκανε περήφανη; Το ότι κατόρθωσα να γυρίσω τον Ξένο στην Ελλάδα. Αυτό μου έδωσε ακόμα μεγαλύτερη ενέργεια να συνεχίσω να σκηνοθετώ και τη σιγουριά ότι τίποτα δεν μπορεί να με σταματήσει.


Έχεις μαζέψει η ίδια τα χρήματα και για άλλες ταινίες σου (σ.σ. Revealing the Rorschach, 2008, και Έξω από το αγρόκτημα που προβλήθηκε το 2011 σε φεστιβάλ των ΗΠΑ και στης Δράμας); Ναι. Κατά περίπτωση στόχευα σε άτομα που ενδιαφέρονταν για το θέμα του κάθε φιλμ. Ανακάλυψα πως αν ενεργοποιήσεις τους ανθρώπους γύρω από μια ιδέα σημαντική για εκείνους θα σε βοηθήσουν.


Δεν δείχνει να σε τρομάζει η κρίση. Είσαι αθεράπευτα αισιόδοξη ή ξεροκέφαλη σαν όλους τους Έλληνες; Η αισιοδοξία είναι θέμα επιλογής και προσπαθώ να νιώθω έτσι κι ας μην είναι πάντα εύκολο. Με μεγάλωσαν με την πεποίθηση πως μπορώ να πετύχω όποιο στόχο θέσω στη ζωή και νομίζω ότι αυτό είναι πολύ ελληνική αντίληψη των πραγμάτων.


Υπάρχει κάποιο νέο πρότζεκτ αυτό τον καιρό; Ένα ντοκιμαντέρ στο μοντάζ, που ελπίζω να προβληθεί σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ στις αρχές του επόμενου χρόνου και δύο μεγάλου μήκους ταινίες με Έλληνες παραγωγούς στα σκαριά. Έχω περισσότερη δουλειά στην Ευρώπη παρά στις ΗΠΑ.


Πώς φαντάζεσαι τη ζωή σου σε δέκα χρόνια από σήμερα; Θα ήθελα να έχω μια εταιρία παραγωγής με έδρα στο Λος Άντζελες και στην Αθήνα και να κάνω ταινίες με ελληνικά θέματα και χαρακτήρες. Υπάρχουν πολλές ιστορίες που αξίζει να διηγηθεί κάποιος και θα γίνονταν σπουδαίες ταινίες. Επίσης θα ήθελα να κάνω οικογένεια και παιδιά. Είναι πολύ σημαντικό για μένα να υπάρχουν ισορροπίες στη ζωή μου την προσωπική και την επαγγελματική. (twitter.com/aletheaCA, aletheaavramisfilm.com)