Τα ταξίδια είναι τα μόνα έξοδα που δεν θα μετανιώσεις ποτέ. Δεν χρειάζεται να απαραριθμήσω τα οφέλη που έχουν για την αυτοβελτίωσή σου. Για αυτό και αξίζει να προσπαθείς να τα κάνεις με όση μεγαλύτερη συχνότητα αντέχεις -κυρίως οικονομικά. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει η καλή οργάνωση. Το ιδανικό θα ήταν βέβαια να ξεκινάς να οργανώνεις ένα ταξίδι με βάση που έχεις όρεξη να πας και τι πράγματα θέλεις να δεις και όχι με κριτήριο το τι σηκώνει η τσέπη σου. Αν όμως δεν είσαι από τους υπερτυχερούς του λαχείου καλό είναι να προσέξεις μέσα σε όλα και τρία βασικά πράγματα που συνήθως ξεχνάς όταν φτιάχνεις το budget σου.

Το πρώτο είναι τα έξοδα μεταφοράς από και προς το αεροδρόμιο. Πολλές φορές ξεχνάμε το γεγονός ότι σε μια πόλη του εξωτερικού είναι πιο δύσκολο να μετακινηθείς. Ακόμα και στην Αθήνα βέβαια υπάρχουν τέτοια έξοδα κίνησης αν δεν έχεις αυτοκίνητο. Όταν όμως δεν είσαι στη χώρα που ζεις δεν είναι το ίδιο εύκολο να υπολογίσεις αυτό το έξοδο και καμιά φορά το να προνοήσεις μπορεί να σημαίνει ότι θα κερδίσεις ευρώ. Για παράδειγμα, κάποια λεωφορεία ή τρένα είναι πιο οικονομικά αν τα κλείσεις νωρίτερα. Γενικά αυτή η έγκαιρη έρευνα θα σε βοηθήσει να γλιτώσεις και την πιθανότητα να χάσεις ένα δρομολόγιο και να αναγκαστείς να πάρεις ταξί. Να αναφέρω εδώ και τα μικροέξοδα στο αεροδρόμιο. Μπορεί να μην είσαι coffee lover αλλά σίγουρα το σώμα σου θα χρειασετί ενυδάτωση ειδικά όταν μιλάμε για μια πολύωρη πτήση. Ξέρεις ότι στο αεροδρόμιο ισχύουν διαφορετικές τιμές σε όλα αυτά.

(Photo by Anete Lūsiņa on Unsplash)

Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τη χώρα στην οποία πας, ειδικά για το νερό. Ένα έξοδο που σπάνια υπολογίζουμε αλλά είναι σημαντικό. Εκτός αν ανήκεις σε αυτό το μικρό ποσοστό των ανθρώπων που πίνουν ελάχιστο νερό. Κάτι που σε κάθε περίπτωση δεν είναι καλό για το σώμα σου και την υγεία σου. Υπολόγισε, λοιπόν, ότι στο ταξίδι σου θα ενυδατώενσαι συχνά και αυτό θα έχει κάποιο κόστος. Μια καλή λύση είναι να βρεις το πλησιέστερο super market στο ξενοδοχείο που μένεις και να προμηθευτείς νερά για όσες μέρες διαρκέσει η απόδρασή σου.

Μια ακόμα “παγίδα” στην οποία πέφτουμε είναι αυτή με τις τιμές του φαγητού. Συχνά εξετάζουμε την γενική εικόνα μιας πόλης που επισκεφτόμαστε για να βρούμε τον μέσο όρο που θα μας κοστίσει κάθε γεύμα αλλά όχι συγκεκριμένα στην περιοχή που θα μένουμε. Καμιά φορά αυτό παίζει μεγάλο ρόλο. Καλό είναι να ξέρεις τι τιμές παίζουν για να μπορείς να υπολογίσεις τι θα ξοδέψεις και φυσικά πού θα το ξοδέψεις.