Τα βλέμματα των επαγγελματιών του βιβλίου αλλά και των βιβλιόφιλων ειναι στραμμένη στην 17η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού όχι μόνο πραγματοποιείται διαδικτυακά αλλά άνοιξε την αυλαία της με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

“Δεκάδες στοχαστές, κριτικοί, αναλυτές έχουν επισημάνει ότι μια κοινωνία που δεν διαβάζει, μια κοινωνία που έχει εκτοπίσει το βιβλίο στο περιθώριο της κοινωνικής και προσωπικής ζωής είναι μια κοινωνία καταδικασμένη στον πνευματικό εκβαρβαρισμό και την ανελευθερία”, τόνισε η πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στιγμιότυπο από την τελετή έναρξης.

“Το υπόσχεται το πλούσιο διαδικτυακό πρόγραμμά της, βασισμένο στο όραμα και στον μόχθο των ανθρώπων που δούλεψαν γι’ αυτήν. Το υπόσχεται το πάθος με το οποίο εργάστηκαν για να υπερκεράσουν τις δυσκολίες και να μη ματαιώσουν μια εκδήλωση τόσο ανοιχτή, τόσο δημοκρατική και τόσο χρήσιμη, αλλά να την προσφέρουν στην κοινωνία σε ψηφιακή μορφή, σαν ένα δώρο πνευματικής ανάτασης και αισιοδοξίας”, επεσήμανε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στα εγκαίνια της έκθεσης την περασμένη Πέμπτη 19 Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος του ΕΙΠ Νίκος Α. Κούκης και η ηθοποιός Λένα Παπαληγούρα στην τελετή έναρξης.

Η 17η χρονιά της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα ολοκληρωθεί στις 29 Νοεμβρίου. Παρακάτω διαλέξαμε έξι εκδηλώσεις που πρέπει να παρακολουθήσεις τις επόμενες 6 ημέρες.

24/11

11:30 Ζωή και ήρωες στα όρια: Η παραδοξότητα της ανθρώπινης φύσης στο έργο του Δημήτρη Σωτάκη.

Συζήτηση για τις οριακές καταστάσεις που βιώνουν οι ήρωες των έργων του Δημήτρη Σωτάκη και τις αντιδράσεις, τους μηχανισμούς προσαρμογής που αναπτύσσουν.

Συνομιλούν οι:
Δημήτρης Σωτάκης, συγγραφέας, Θάλεια Ιερωνυμάκη, δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας, ΕΔΙΠ Πανεπιστήμιο Πατρών, Διονύσης Μαρίνος, συγγραφέας, δημοσιογράφος.

25/11

14:30 Το βιβλίο στην ψηφιακή εποχή

Συνομιλούν οι:
Νίκος Δήμου, συγγραφέας, Νίκος Κούκης, πρόεδρος ΕΙΠ, Μανώλης Πιμπλής, δημοσιογράφος, διευθυντής ΔΕΒΘ.

26/11

11:30 Τίτος Πατρίκιος: Οι σταθμοί μιας ποιητικής διαδρομής

Συζήτηση με τον Τίτο Πατρίκιο για το σύνολο του έργου του, από τον «Χωματόδρομο» (1954) μέχρι και την τελευταία του ποιητική συλλογή «Ο δρόμος και πάλι» (2020).

Συνομιλούν οι:
Τίτος Πατρίκιος, ποιητής, Γιάννης Μπασκόζος, δημοσιογράφος, συγγραφέας

27/11

20:00 Μεταφράζοντας για/το φύλο

Ποια είναι η σχέση μετάφρασης, γλώσσας και φύλου; Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουμε όταν μεταφράζουμε κείμενα από μια γλώσσα χωρίς γραμματικό γένος όπως η αγγλική σε μια γλώσσα που επιβάλλει την έμφυλη κατηγοριοποίηση του κόσμου όπως είναι η ελληνική; Με αφορμή τις «Αόρατες Γυναίκες» της Caroline Criado Perez, η ομάδα που συνεργάστηκε για την απόδοση του έργου στα ελληνικά φωτίζει την κοινωνική και ιδεολογική διάσταση της μετάφρασης και τον ρόλο της στην αντιμετώπιση έμφυλων κοινωνικών ζητημάτων.

Συνομιλούν οι:
Δρ Αγγελική Αλβανούδη, γλωσσολόγος ΑΠΘ, Δρ Κατερίνα Γουλέτη, μεταφράστρια, μεταφρασεολόγος, τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ, Χρίστος Κυθρεώτης, επιμελητής, συγγραφέας, Δρ Βασιλική Μήσιου, μεταφράστρια, μεταφρασεολόγος, τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ. Συντονίζει η Κατερίνα Αθανασάκη, μεταφράστρια, ΠΕΕΜΠΙΠ

28/11

16:00 Ο κόσμος του χτες, ο κόσμος του αύριο. Πώς η πανδημία γίνεται έμπνευση

Ο Πορτογάλος συγγραφέας Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο και ο Περουβιανός συγγραφέας Σαντιάγο Ρονκαλιόλο συνομιλούν με τις Ελληνίδες ομότεχνές τους Αμάντα Μιχαλοπούλου και Κάλλια Παπαδάκη.

Συνομιλούν οι:
Αμάντα Μιχαλοπούλου, Κάλλια Παπαδάκη, Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο, Σαντιάγο Ρονκαλιόλο, Αδριάνα Μαρτίνες, υπεύθυνη ΛΕΑ.

29/11

17:30 Δύο γυναίκες πεζογράφοι από τη Συρία: Ράσα Αμπάς και Ραμπάμπ Χαϊντάρ

Ο πόλεμος στη Συρία έχει προκαλέσει τεράστια ανθρωπιστική κρίση, καθώς έχει εξαναγκάσει έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων να ακολουθήσουν τον δρόμο της μετανάστευσης. Ανάμεσά τους βρίσκονται συγγραφείς και καλλιτέχνες, πολλοί από τους οποίους έχουν εγκατασταθεί στη Γερμανία και αποτελούν μέρος των καλλιτεχνικών κοινοτήτων της διασποράς στην κεντροανατολική Ευρώπη. Δύο γυναίκες πεζογράφοι, η Ράσα Αμπάς και η Ραμπάμπ Χαϊντάρ, μιλούν για τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν στην προσπάθειά τους να βρουν μια νέα πατρίδα και ένα νέο περιβάλλον δημιουργίας στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα πασχίζουν να διατηρήσουν επαφή με τους Άραβες αναγνώστες τους. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά. Η εκδήλωση στηρίζεται από το Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνομιλούν οι:
Ράσα Αμπάς, συγγραφέας, Ραμπάμπ Χαϊντάρ, συγγραφέας. Συντονίζει η Αλεξάνδρα Μπύχλερ, πρόεδρος της ευρωπαϊκής πλατφόρμας για τις λογοτεχνικές ανταλλαγές και τη μετάφραση, Literature Across Frontiers.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below