Χτες βράδυ (αργά το πρωί της Δευτέρας στην Αμερική), ενώ «κλείναμε τεύχος» (έτσι λέμε στα περιοδικά τις μέρες που στέλνουμε σελίδες για εκτύπωση), πέθανε ο Stan Lee.
Σταμάτησα για λίγο να γράφω και να διορθώνω και να βλέπω μακέτες γιατί πως μπορεί κανείς να συνεχίσει ό,τι κάνει ενώ μόλις έχει ήδη πεθάνει ένας άνθρωπος που ανήκε στο προσωπικό του δωεδεκάθεο. Την τελευταία πενταετία έχουν πεθάνει πολλοί σπουδαίοι καλλιτέχνες, ο Bowie, o Cohen και η Carrie Fisher ανάμεσά τους ήταν σαν απώλεια φίλων ή συγγενών για πολλούς ανθρώπους της γενιάς μου.

Με την Black Widow των Avengers, Scarlett Johansson.

Ο Stan Lee, ο τρελούτσικος θείος από την Αμερική, δεν ήταν σπουδαίος στοχαστής, ποιητής ή συνθέτης, δεν ήταν καν ένας ηθοποιός που άγγιξε τους ανθρώπους με τις ερμηνείες του. Ήταν όμως ένας ο μεγάλος παραμυθάς για γενιές ολόκληρες που μεγάλωσαν με κόμικς, αυτές τις μικρές, ευτελείς για πολλούς, εικονογραφημένες ιστορίες με ελάχιστα λόγια και πολύ χρώμα, μικρά καρέ φτιαγμένα με πενάκια και φαντασία, χιούμορ και εφηβική, αγορίστικη ενέργεια. Στη συντηρητική Αμερική των 50ς, κρίθηκαν αμέσως ύποπτα, λογοκρίθηκαν, έγιναν cult. Εκείνα τα χρόνια έκανε την εμφάνισή του ο (συγγραφέας) Stan Lee που μαζί με τον (σκιτσογράφο) Jack Kirby άρχισαν να σκιαγραφούν ασυνήθιστους υπερήρωες για λογαριασμό των εκδόσεων Marvel. Οι υπερήρωές τους έχουν ελαττώματα, βασανίζονται από υπαρξιακά άγχη, προσωποποιούν τη διαφορετικότητα. Οι X-Men είναι ένα τυπικό τέτοιο παράδειγμα, σχεδόν όλοι οι μεταλλαγμένοι έχουν μία σκοτεινή πλευρά.

Σκηνή από την ταινία Amazing Spider-Man. Ο Lee έκανε πάντα μία cameo εμφάνιση στις ταινίες της Marvel.

Ο δημοφιλέστερος ήρωας του Lee  είναι ίσως ο Spider-Man, αλλά οι Thor, Iron Man, Black Panther, Fantastic Four, Hulk, Doctor Strange, Daredevil, Captain America, Ant-Man και δεκάδες άλλοι, είναι όλοι τους παιδιά του.
Αναρίθμητοι έφηβοι, αγόρια κυρίως, αλλά σιγά – σιγά και όλο και περισσότερα κορίτσια, οι σπασίκλες γυαλάκηδες, οι geek- όλου του κόσμου, θα μεγαλώσουν τις επόμενες δεκαετίες με αυτούς τους ήρωες, η pop κουλτούρα θα τους αγκαλιάσει, η βιομηχανία του θεάματος θα τους κάνει σίριαλ και ταινίες, η αντίστοιχη των παιχνιδιών κούκλες και παιχνίδια, ακόμη και η μόδα και η ομορφιά θα εμπνευστούν από αυτούς και θα δημιουργήσουν σειρές ρούχων και καλλυντικών που θα γίνουν ανάρπαστες.

Με τον Doctor Strange (Benedict Cumberbatch).

Χτες βράδυ ο Stan Lee έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών και ηρώων. Μας είχε διηγηθεί με λίγα λόγια απίθανες ιστορίες για τα όρια της ανθρώπινης φύσης, την καλοσύνη, τη σημασία να προστατεύεις το διαφορετικό, την αγάπη.
Αντί για αντίο, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο σκέφτηκαν μία λέξη, αυτή που έλεγε ο ίδιος ο Stan Lee όταν κάτι ήταν φανταστικά ωραίο πέρα από λόγια:
Excelsior!

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below