Μια πραγματικά υγιεινή ζωή βασίζεται στην ισορροπία. Δε θα μπορέσεις για παράδειγμα, να ανταπεξέλθεις στο έπακρο στις καθημερινές σου προπονήσεις αν δεν τρως καλά και δε φροντίζεις την ψυχική σου υγεία. Κατ᾽επέκταση το ίδιο ισχύει και για το περιβάλλον – σε τελική ανάλυση, δε μπορείς να φροντίσεις τη σωματική σου υγεία χωρίς να λαμβάνεις υπόψη την υγεία του πλανήτη.

Με την πάροδο του χρόνου, οι επιστήμονες προβλέπουν ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να απειλήσει την πρόσβασή μας στο καθαρό νερό και η αυξημένη ρύπανση θα μπορούσε μεταξύ άλλων κινδύνων, να μειώσει την ποιότητα του αέρα παγκοσμίως. Πώς θα κάνεις τη διαφορά; Υιοθετώντας τις συγκεκριμένες συνήθειες στην καθημερινότητά σου. Αυτές οι έξι μικροαλλαγές είναι ένα σπουδαίο σημείο εκκίνησης και η αρχή των πάντων!

1. Δώσε προτεραιότητα στις συνταγές με βάση τα λαχανικά και τα φρούτα
Η κατανάλωση των λαχανικών δεν είναι μόνο καλή για την υγεία μας. Η επιλογή φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και προϊόντων ολικής αλέσεως αντί του κρέατος μπορεί επίσης να βοηθήσει στο να μειώσεις το προσωπικό σου αποτύπωμα άνθρακα. Επειδή η παραγωγή ζωικών προϊόντων παράγει περισσότερα αέρια θερμοκηπίου από οποιαδήποτε άλλη τροφή, η κατανάλωση χορτοφαγικών γευμάτων μερικές φορές την εβδομάδα μπορεί να έχει πραγματικά θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

2. Ενυδατώσου με «βιώσιμο» τρόπο
Ο απλούστερος τρόπος για να πίνεις περισσότερο νερό είναι να έχεις πάντα μαζί σου το δικό σου, επαναχρησιμοποιούμενο δοχείο. Καλύτερα να μειώσεις τα πλαστικά μπουκάλια από την καθημερινότητα σου, διότι σύμφωνα με έρευνες, σχεδόν το 70% αυτών δεν ανακυκλώνεται.

3. Έχεις ακούσει ποτέ τη λέξη “plogging”?
Αν λατρεύεις το jogging, ίσως είναι καιρός να δοκιμάσεις τη νέα τάση που λέγεται plogging. Αυτός ο σουηδικός όρος χρησιμοποιείται όταν τρέχεις και παράλληλα μαζεύεις σκουπίδια. Την επόμενη φορά που θα βγεις για τρέξιμο λοιπόν, πάρε μια υφασμάτινη τσάντα και γάντια μαζί σου, ώστε να μαζέψεις χαρτιά, μπουκάλια ή άλλα σκουπίδια που θα «ανιχνεύσεις» κατά τη διαδρομή.

4. Προτίμησε ντόπια, και κυρίως εποχιακά φρούτα και λαχανικά
Όσο και όποτε μπορείς, επίλεγε εποχιακά προϊόντα τοπικής καλλιέργειας. Επιλέγοντας φρούτα και λαχανικά της περιοχής σου όταν είναι η εποχή τους σημαίνει ότι δε χρειάστηκε να ταξιδέψουν μακριά, διατηρώντας τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου σε χαμηλό επίπεδο. Επιπλέον, τα εποχιακά προϊόντα συνήθως κοστίζουν λιγότερο από ό,τι τα εισαγόμενα από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά…

5. Πάρε ποδήλατο
Την επόμενη φορά που θα πρέπει να βγεις για να πάρεις κάτι, μήπως να οδηγήσεις ως εκεί με το ποδήλατο και όχι με το αυτοκίνητο; Μιλάμε για μία win win κατάσταση: Η βόλτα με το ποδήλατο είναι οικολογικά ωφέλιμη και ιδανική για άσκηση στην πόλη (ή οπουδήποτε αλλού μένεις).

6. Ασχολήσου με την κηπουρική
Η επαφή με το χώμα και γενικά με τη φύση έχει αποδεδειγμένα οφέλη για την ψυχική υγεία, χαλαρώνει σώμα και πνεύμα. Επιπλέον, η δημιουργία ενός κήπου προσφέρει ένα σωρό «δώρα» στο περιβάλλον, από τη δημιουργία επιπρόσθετου «χώρου» για τα «αντιπαθητικά», αλλά χρήσιμα κατά τ᾽ άλλα έντομα μέχρι τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below