Δεν θα έχουμε μόνο τις ΗΠΑ ως πρότυπο μετά την εκλογή της νέας αντιπροέδρου Kamala Harris όσον αφορά την “γυάλινη οροφή”. Στη Γερμανία, ένας νέος νόμος που θα οριστικοποιηθεί σύντομα θα υποχρεώνει τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις να κάνουν “χώρο” επιτέλους και για τις γυναίκες.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας συμφώνησε σε ένα νέο νόμο που θα υποχρεώνει τι μεγάλες εταιρίες να έχουν γυναίκες στα διοικητικά συμβούλιά τους. Σε κάθε επιχείρηση που έχει τριμελή συμβούλια θα πρέπει το ένα μέλος τους να είναι γυναίκα.

“Βάζουμε ένα τέλος στα χωρίς γυναίκες συμβούλια των μεγάλων εταιριών”, δήλωσε η Franziska Giffey (κεντρική φωτογραφία), υπουργός για τις γυναίκες και την οικογένεια ενώ χαρακτήρισε το νέο νόμο “ιστορική εξέλιξη”. Αν σκεφτούμε ότι η Γερμανία έχει την καλύτερη οικονομία σε όλη την Ευρώπη, θα συμφωνήσουμε μαζί της. Μιλάμε για πρόοδο. Για αυτή που μιλούσαμε λίγες εβδομάδες νωρίτερα και στο Marie Claire Power Talk.

Την κίνηση αυτή καλωσόρισαν οι γυναίκες που ηγούνται σε επιχειρήσεις της χώρας. Ανάμεσά τους η Jutta Allmendinger, πρόεδρος  του WZB Berlin Social Science Center, που χαρακτήρισε το νέο κανόνα “ιστορικό”.

Φυσικά, υπήρξαν και οι αντιδράσεις για το νόμο. Η Βιομηχανική Ομοσπονδία της  Γερμανίας, που εκπροσωπεί 40 διαφορετικά εμπορικά group, υποστήριξε πως ενώ στηρίζει την ιδέα να ενισχύσουμε τις γυναίκες σε ηγετικές θέσεις αλλά με το να υπάρχει αυτό το προαπαιτούμενο θα είναι “μεγάλη παρέμβαση στην επιχειρηματική ελευθερία”.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν όσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται για να καταφέρουν να ακολουθήσουν το νόμο και δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσουν κυρώσεις αν είναι “πρακτικά αδύνατο” να βάλουν κάποια γυναίκα στα συμβούλιά τους.

Σε γενικές γραμμές η Γερμανία κινείται πολύ αργά σε σχέση με άλλα αναπτυγμένα κράτη όσον αφορά τη θέση των γυναικών σε ηγετικούς ρόλους. Σύμφωνα με έρευνα, οι γυναίκες που έχουν υψηλόβαθμες θέσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις είναι 12,8%. Στις ΗΠΑ το ποσοστό φτάνει το 28,6%, στη Σουηδία 24,9%, στο Ηνωμένο Βασίλειο 24,5% και στη Γαλλία το  22,2%. Ωστόσο, σε καμία από τις προαναφερθείσες χώρες δεν αντιπροσωπεύουν οι γυναίκες το 1/3 των εκτελεστικών συμβουλίων όπως θα γίνεται στη Γερμανία με το νέο νόμο. Παρά τις όποιες ενστάσεις του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το δούμε παρά ως μια πρόοδο.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below