Είναι η νέα πραγματικότητα και πρέπει να τη συνηθίσουμε για το καλό όλων μας. Θέλοντας και μη, οι μάσκες αναδεικνύονται ως το πιο απαραίτητο αξεσουάρ της καθημερινότητάς μας, μέχρι τη λήξη της πανδημίας που έχει φέρει τα πάνω κάτω παγκοσμίως, σε όλα τα επίπεδα.

Έτσι, ρόδα, τσάντα και κανονική κοπάνα θα θεωρείται η μη χρήση της μάσκας, αφού για τους «ανυπάκουους» η παράλειψή της αυτόματα θα θεωρείται απουσία στο σχολείο. Άλλωστε, δικαιολογία δε θα υπάρχει. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών και κατόπιν έκτακτης επιχορήγησης, οι μαθητές ηλικίας άνω των 4ων ετών, όπως και οι εκπαιδευτικοί,  θα προμηθευθούν από το εκάστοτε σχολείο υφασμάτινες μάσκες, πολλαπλών χρήσεων.

Για τη διευκόλυνση των γονέων, παρακάτω απαντώνται όλα εκείνα τα ερωτήματα που εύλογα δημιουργούνται σε μία τόσο ειδική, πρωτοφανή συγκυρία όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε στην παρούσα φάση:

1. Πώς πρέπει να είναι η μάσκα;
Σύμφωνα με τα λεγόμενα της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλους της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Βάνας Παπαευαγγέλου, η μάσκα που θα διατεθεί στα παιδιά θα είναι δύο μεγεθών: πιο μικρή μάσκα για τα μικρά, ώστε να έχει καλύτερη εφαρμογή στο πρόσωπο και πιο μεγάλη για τους μεγαλύτερους μαθητές. Θα αποτελείται από τουλάχιστον δύο στρώσεων ύφασμα καλής ποιότητας, με πυκνή ύφανση, αλλά λεπτή ίνα έτσι ώστε να είναι πιο καλά ανεκτή, αλλά και πιο αποτελεσματική.

2. Πότε και σε ποιους χώρους πρέπει να χρησιμοποιείται;
Πρέπει να χρησιμοποιείται μέσα στις αίθουσες, στους διαδρόμους του σχολείου, σε κάθε κλειστό χώρο και στα μέσα μεταφοράς μαθητών. Το ίδιο ισχύει και για τους ανοικτούς χώρους μόνο όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Αντίστοιχα, δε συστήνεται κατά τη διάρκεια του φαγητού, του παιχνιδιού σε ανοικτό χώρο, όπως κατά τη διάρκεια της γυμναστικής/άθλησης.

Photo by Maja Hitij/Getty Images

3. Πώς πρέπει να τη φορούν τα παιδιά με γυαλιά οράσεως;
Για να μη θολώνουν τα γυαλιά των παιδιών όταν φορούν μάσκα, πρέπει να πιέζουν το έλασμα που υπάρχει στο ύψος της μύτης ώστε να γίνεται καλύτερη εφαρμογή.

4. Πού πρέπει να αποθηκεύεται;
Είναι τρομερά σημαντική η ασφαλής φύλαξη της μάσκας, καθώς όταν δεν υπάρχει μεγάλος συνωστισμός στα διαλείμματα, τα παιδιά θα μπορούν να τη βγάζουν και να την επανατοποθετούν στο πρόσωπό τους εν ώρα διδασκαλίας. Μία καλή λύση είναι χάρτινοι φάκελοι μιας χρήσης που μπορεί ο καθένας εύκολα να φτιάξει, όπως στο βίντεο που ακολουθεί:

5. Πόσο συχνά πρέπει να πλένεται η μάσκα;
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης και Νοσημάτων (CDC), η μάσκα πρέπει να πλένεται μία φορά την ημέρα. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι φορώντας την τα παιδιά πρέπει να μην αγγίζουν το πρόσωπό τους και να πλένουν τα χέρια τους πριν και μετά από την εφαρμογή της.

6. Πώς την πλένουμε και τη στεγνώνουμε;
Το πλύσιμο στο πλυντήριο είναι προαιρετικό και το υλικό της μάσκας είναι αυτό που καθορίζει την θερμοκρασία πλύσης. Κατά τον ΠΟΥ, η σωστή θερμοκρασία κατά την πλύση είναι οι 60 βαθμοί Κελσίου, ενώ συστήνεται η χρήση απορρυπαντικού και χλωρίνης. Για το πλύσιμο στο χέρι, χρειάζεται καλό τρίψιμο με σαπούνι και ζεστό νερό, ενώ για το στέγνωμά τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί σεσουάρ μαλλιών ή στεγνωτήριο εφόσον υπάρχει.

7. Τι ισχύει για τα ειδικά σχολεία;
Δεδομένου του ότι τα τμήματα στα σχολεία ειδικής αγωγής είναι κατά κανόνα εξαιρετικά μικρά, η χρήση μάσκας από τους μαθητές προβλέπεται μόνο εφόσον είναι εφικτή. Το ίδιο δεν ισχύει ωστόσο για τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι υποχρεούνται να φορούν μάσκα ή/και προμετωπίδα κατά περίπτωση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι λογοθεραπευτές που χρειάζονται μόνο προμετωπίδα για λόγους χειλεοανάγνωσης.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below