Η τοξικότητα στο εργασιακό περιβάλλον όχι μόνο βρίσκεται σε αύξηση, αλλά επηρεάζει βαθύτατα την ψυχική υγεία και την απόδοση των εργαζομένων. Πώς; Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Lund στη Σουηδία, τα τελευταία 20 χρόνια τα τοξικά, εργασιακά περιβάλλοντα έχουν συμβάλλει στην αύξηση της κατάθλιψης, της ψυχολογικής βίας και άλλων προβλημάτων υγείας. Συμπέρασμα (το οποίο γνωρίζαμε); Ένα τοξικό περιβάλλον εργασίας είναι δυσάρεστο και ανθυγιεινό.

Πριν παραιτηθείς και βρεις άλλη δουλειά (είναι η μόνη λύση σε ορισμένες περιπτώσεις), διάβασε τους παρακάτω τρόπους για να αντιμετωπίσεις το τοξικό περιβάλλον στη δουλειά σου.

Μην επικροτείς την άσχημη συμπεριφορά

Όσο δελεαστικό κι αν είναι ορισμένες φορές, όταν ένας συνάδελφος αρχίζει και σχολιάζει κάποιον άλλον αρνητικά ή παραπονιέται για τις διευκολύνσεις που γίνονται σε κάποιον άλλο, προσπάθησε να μείνεις απέξω.

Απάντησε με ουδέτερο τρόπο και άλλαξε θέμα συζήτησης. Μόλις αντιληφθεί ότι δεν είστε αυτής της «σχολής» πιθανότατα θα ψάξει αλλού για στήριγμα.

Άσε το άγχος της δουλειάς εκτός σπιτιού

Ναι, είναι πολύ δύσκολο. Τουλάχιστον προσπάθησε να μην το κάνεις καθημερινά και πολύ συχνά. Είναι άλλο να πεις πως σήμερα κουράστηκες αρκετά και ίσως είχες μια ένταση και άλλο να παραπονιέσαι διαρκώς για το πόσο άσχημα περνάς ή για το πόσες ευθύνες έχεις.

Απαραίτητο στοιχείο για ένα ήρεμο μυαλό είναι η ισορροπία, οπότε προσπάθησε να μην παρασύρεσαι διαρκώς από την κούραση και το άγχος της εργασίας σου. Για να τα καταφέρεις, ξεκίνα μία δραστηριότητα ή πήγαινε για έναν περίπατο. Βρες τις ασχολίες εκείνες που θα σε κάνουν να ξεχνιέσαι.

Αναζήτησε τους θετικούς συναδέλφους

Ακόμα κι αν μοιάζει σαν όλοι να είναι τοξικοί στο γραφείο σας, οι πιθανότητες είναι να υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που νιώθουν το ίδιο με εσένα. Αν παρατηρήσεις πως ένας συνάδελφός σου έχει τις ίδιες δυσκολίες με εσάς, προσπάθησε να τον προσεγγίσεις χωρίς, όμως, να πέσεις στην παγίδα του κουτσομπολιού. Όταν καταλάβεις ότι βρίσκεστε στην ίδια σελίδα, θα μπορέσεις να του μιλήσεις πιο ανοιχτά.

Εξασκήσου στη συζήτηση

Για να είσαι σίγουρη πως δεν θα ξεχάσεις τίποτα από όσα θέλεις να πεις και θα τα εκφράσεις με τον σωστό τρόπο και τόνο, προετοίμασε τις συζητήσεις σου. Ζήτα βοήθεια από έναν στενό φίλο, που ξέρει τι συμβαίνει στον εργασιακό σου χώρο και πες όλα όσα θα ήθελες να πεις στο αφεντικό ή τον/τη συνάδελφό σου.

Χτίσε την εμπιστοσύνη

Αν καταλαβαίνεις πως ο ανώτερός σου είναι ο άνθρωπος που θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο, τότε προσπάθησε να μην «αντιστέκεσαι» πολύ. Βρες τις λεπτομέρειες που ζητά, ακόμα και αν τις έχετε ξανασυζητήσει. Να είσαι ξεκάθαρη και να κάνεις συχνά follow ups, ακόμα και ένα απλό email ίσως είναι αρκετό. Δείξε δυναμισμό και χτίσε εμπιστοσύνη. Κάνε ό,τι μπορείς για να προσαρμοστείς στα δικά του στάνταρντ – όχι να αφήσεις στην άκρη τον εαυτό σου και να γίνεις φερέφωνο, αλλά στο πλαίσιο που δεν ξεπερνά τα δικά σου όρια και τους δικούς σου αξιακούς κανόνες.

 

 

 

 

 

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below