Ας είμαστε ειλικρινείς: Οι σχέσεις μπορεί να γίνουν πολύ δύσκολες. Όλοι μας έχουμε στο μυαλό μας την ιδανική και φτιάχνουμε στις σκέψεις μας το πώς θα θέλαμε τα πράγματα να είναι.

Σε μια σχέση, όμως, τα μέλη της φέρνουν μαζί τους ολόκληρο τον εαυτό τους. Μαζί με τα βάρη και τις εμπειρίες που κουβαλούν, τις βαθύτερες επιθυμίες τους, τα όνειρα και τις ελπίδες τους.

Τα ζευγάρια φτιάχνουν την καθημερινότητά τους από τις εμπειρίες που μοιράζονται, αλλά και μέσα από τα όσα έχουν ζήσει. “Ζωγραφίζουν” τη ζωή τους με αναμνήσεις, βιώματα, σκέψεις και αντιλήψεις που έχουν ήδη αποκτήσει για τη ζωή και τη συναναστροφή με τους άλλους. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, το κοινωνικό υπόβαθρο του καθενός, τοn τρόπο επικοινωνίας του και τις λειτουργικές ή δυσλειτουργικές καθημερινές συμπεριφορές του.

Η λίστα με το τι “φτιάχνει” την κάθε σχέση μπορεί να συνεχίζεται για πολύ. Εντελώς ξαφνικά, όμως, αυτή η σχέση μπορεί να γίνει τοξική, βασιζόμενη -ακριβώς- στα όσα το κάθε άτομο έχει ήδη βιώσει.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below

Μήπως στη δική σου σχέση, φέρνεις εσύ την τοξικότητα;

Αν αναρωτιέσαι και εσύ, η απάντηση είναι πιθανότατα, ναι. Φέρνεις και θα φέρεις τοξικότητα στη σχέση σου. Όλοι το κάνουν αυτό. Αν είσαι αυθεντική στη σχέση σου και δεν κρύβεσαι, τότε θα το κάνεις.

Η τοξικότητα είναι ένα κατάλοιπο δυσλειτουργικών ζητημάτων που είχαν διάρκεια στη ζωή κάποιου ατόμου. Όσο πιο γρήγορα κατανοήσεις τη ρίζα των προβλημάτων, τόσο πιο γρήγορα θα αντιμετωπίσεις τον εαυτό σου και τις σχέσεις σου με τους άλλους.

Το καλό είναι ότι μπορούμε να ελέγξουμε αυτή την τοξικότητα και τις αφορμές που την “ξυπνούν”. Όμως, αν ένας άνθρωπος δεν έχει δουλέψει με τον εαυτό του και δεν έχει αποδεχθεί το ποιος είναι, δυστυχώς, τα θέματα στη σχέση που θα προκύπτουν και θα λύνονται δύσκολα.

Πώς θα καταφέρεις να μην καταστρέψεις τη σχέση σου

Η καλύτερη ώρα για να το κάνεις είναι… τώρα. Μείνε ειλικρινής με τον εαυτό σου και τους άλλους. Εντόπισε τι συνέβη, ποιες συμπεριφορές και ποιες εμπειρίες σε κάνουν να αντιδράς με τρόπο που μειώνει ή στεναχωρεί τους άλλους. Το να μην αναγνωρίσεις τη ρίζα για την τοξική σου συμπεριφορά ίσως σε οδηγήσει σε αποτυχημένες σχέσεις.

Διάβασε βιβλία, μίλα με κάποιον ψυχολόγο ή συζήτησε με τον σύντροφό σου και αποφασίστε μαζί τις αλλαγές που πρέπει να κάνετε ώστε η σχέση σας να βελτιωθεί. Να θυμάσαι πάντα, όμως, πως εσύ και μόνο εσύ είσαι αυτή που θα μειώσει την τοξικότητα που φέρνεις στη σχέση σου.