Μετά από 200 χρόνια κατασκευής και 800 χρόνια ύπαρξης, το λαμπερό μνημείο του Παρισιού, ο καθεδρικός ναός Notre-Dame παραδόθηκε στις φλόγες. Το βράδυ της 15ης Απριλίου, ο γαλλικός λαός παρακολούθησε με αγωνία και θλίψη την Παναγία των Παρισίων να καταστρέφεται από την πυρκαγιά.

Το Παρίσι, η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος προσευχήθηκαν για να σωθεί αυτό το τόσο σημαντικό κτίριο, σύμβολο μίας ολόκληρης εποχής και της γαλλικής γοτθικής αρχιτεκτονικής παράδοσης. Το βέλος του Violet-le-Duc που ξεχώριζε για 800 ολόκληρα χρόνια στον ορίζοντα του Παρισιού κατέρρευσε, η περίφημη οροφή του καθεδρικού δεν υπάρχει πια, αλλά η Παναγία των Παρισίων θα ξαναγεννηθεί από τις στάχτες της όπως κάνει κάθε φορά.

Η γαλλική κληρονομιά έχασε ένα μεγάλο της κομμάτι και σήμερα όλοι είμαστε μουδιασμένοι και ανήσυχοι για την απώλεια αυτή. Ας θυμηθούμε όμως την γαλήνη και τη μεγαλοπρέπεια της Notre Dam μέσα από μία σειρά vintage φωτογραφιών, που θα απαλύνουν τα συναισθήματα που γέννησαν οι χθεσινές εικόνες τις πυρκαγιάς.

Περίπτερο με βιβλία μπροστά από τη Notre Dame στο Παρίσι, περίπου το 1930

Μια γυναίκα ζωγραφίζει τον καθεδρικό ναό της Notre-Dame στις όχθες του ποταμού Σηκουάνα, κοντά στο Ile de la Cité στο Παρίσι, την πρώτη Κυριακή της άνοιξης του 1947

Ένα μοντέλο παρουσιάζει τις τάσεις της Παριζιάνικης μόδας του 1951, πίσω από το Σηκουάνα, με φόντο την Παναγία των Παρισίων