Η Marian Salzman είναι μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες της εποχής μας καθώς έχει την ικανότητα να προβλέπει με απολυτή επιτυχία τα trends που πρόκειται να μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον.

Με ηχηρή καριέρα στις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου (είναι senior vice president επικοινωνίας στην Philip Morris International, ενώ έχει διατελέσει CEO του PR στην Havas Βορείου Αμερικής, τον γνωστό κολοσσό των media), η 60 χρονών Salzman έχει προβλέψει τα τελευταία 35 χρόνια κάθε παγκόσμια κοινωνική τάση πριν αυτή εξαπλωθεί μαζικά, όπως την εμφάνιση των metrosexuals,  την αύξηση των single γυναικών και την μεγάλη άνοδο των influencers.

Κάθε χρόνο η Salzman δημοσιεύει μία λίστα με τέτοιες τάσεις που ονομάζεται Annual Trends Report και οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου την εμπιστεύονται σαν Βίβλο. Στη λίστα του 2019, παράλληλα με τις παγκόσμιες συγκρούσεις, το τέλος της ευγένειας και την οικολογική καταστροφή έχει προβλέψει και το πολύ ελπιδοφόρο «age proud» κίνημα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το «age proud» κίνημα και την Salzman ήρθε πια η ώρα να σταματήσουμε να κρύβουμε την ηλικία μας. Αυτό το τραγικό σύμπλεγμα που βαραίνει κάθε γυναίκα και διαιωνίζεται από γενιά σε γενιά, από μάνα σε κόρη, αυτό το «μετά τα 30 κρύβε χρόνια», ανήκει πια στο παρελθόν.

Οι γυναίκες έχουν μάθει να κρύβουν την ηλικία τους και να νιώθουν ενοχικά και άσχημα για κάθε χρόνο που περνά αλλά και για τα σημάδια που αφήνει στο κορμί και την συμπεριφορά τους. Αντιθέτως, οι άνδρες όσο μεγαλώνουν κερδίζουν επιπλέον γοητεία κάνοντας τη θέση των γυναικών ακόμα πιο δύσκολη, καθώς νιώθουν πως δεν έχουν καμία ελπίδα στη σύγκριση με μία νεώτερη. Δεν πρόκειται για ματαιοδοξία αλλά για μία προκατάληψη που μπλοκάρει καθημερινά την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση εκατομμυρίων γυναικών.

Η Salzman όμως έχει ευχάριστα νέα για εμάς. ‘Όπως λέει και η ίδια πριν λίγα χρόνια δεν θα μας δήλωνε ούτε αυτή την ηλικία της, τώρα όμως θα μας πει με περηφάνια ότι είναι 60 χρονών, και όχι μια γυναίκα «κάποιας ηλικίας». Ήρθε η ώρα να αλλάξει ολόκληρη η στάση μας και η αντίληψη μας για την ηλικία. Κάθε φορά που μια γυναίκα λέει ψέματα μειώνει την ίδια της την αξία και ταυτόχρονα την αξία κάθε γυναίκας που έχει κι αυτή μεγαλώσει.

Φράσεις όπως «Φαίνεσαι νεότερη» ή «Δεν μοιάζεις 50 χρονών» θα καταργηθούν από το λεξιλόγιο μας, καθώς εν τέλει δεν είναι όντως κομπλιμέντα αλλά τρέφουν το ίδιο σύμπλεγμα που θέλουμε να καταπολεμήσουμε. Οι γυναίκες έχουν αλλάξει και μαζί πρέπει να αλλάξει και η εικόνα τους στην κοινωνία και ο τρόπος που οι ίδιες αντιμετωπίζουν τον εαυτό τους.

«Πλέον ζούμε και εργαζόμαστε πολύ περισσότερο από παλιά, είμαστε υγιείς και έχουμε μεγαλύτερα εισοδήματα», λέει η Salzman.«Σήμερα σε ένα γραφείο θα συναντήσεις άτομα κάθε ηλικίας και μεγαλύτερες γυναίκες που παραμένουν δυναμικές και ενεργές και έχουν να δώσουν πολλά στην καριέρα τους και στους νεότερους».

Η ηλικία πια είναι ρευστή. Μία γυναίκα 50 χρονών μπορεί να είναι γιαγιά ή και νέα μητέρα. Πόσων χρονών είσαι μεγάλη; Παλιά ήταν στα 40, αργότερα στα 50, τώρα ίσως μετά τα 80; Το 2019 δεν υπάρχει σαφής απάντηση, γιατί πολύ απλά πια η ηλικία δεν μας εμποδίζει να κάνουμε αυτά που αγαπάμε, να δουλέψουμε, να ερωτευθούμε. Ζούμε στην εποχή που μπορούμε να πετύχουμε, να είμαστε υγιείς, γυμνασμένες, στιλάτες και οικονομικά ανεξάρτητες, οπότε τι κι αν είμαστε 60 χρονών;

Για παράδειγμα, η Salzman αναφέρει το εντυπωσιακό παράδειγμα των Insta-grannies. Γυναίκες 90 χρονών που εργάζονται πραγματικά ως μοντέλα, όπως η Iris Apfel που στα 97 βρίσκεται στο ίδιο πρακτορείο με την Bella Hadid και την Karlie Kloss, γεγονός που αποδεικνύει ότι όντως τα όρια και η θέση μας απέναντι στην ηλικία αρχίζουν να μεταβάλλονται.

Η ίδια η Salzman δεν διστάζει να μιλήσει για τα Botox της αν και ξεκαθαρίζει πως δεν θέλει ξαφνικά να μοιάζει 40 ή 30 χρονών. Βέβαια, κάποιοι θα ρωτήσουν με κακεντρέχεια πως συνδυάζεται το age proud με το Botox; Όλα έχουν να κάνουν με την θετική στάση, εξηγεί η Salzman. Πρέπει να ξεχωρίζουμε το pro-ageing από το anti-ageing, δεν θέλουμε να δείχνουμε νεότερες, θέλουμε απλώς να δείχνουμε όμορφες σε κάθε δεκαετία. Το ζήτημα είναι η γυναίκα να έχει την επιλογή να επέμβει όπως θέλει στην εμφάνιση της για να νιώθει καλύτερα με τον εαυτό της, όχι για να μοιάζει 20 χρόνια νεότερη.

Μη ξεχνάμε όμως ότι το κίνημα «age proud» δεν περιορίζεται στην εμφάνιση. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η μεγαλύτερη γυναίκα έχει περισσότερες εμπειρίες και ισχυρότερη επιμονή και αυτό είναι κάτι άξιο σεβασμού. Μπορεί να φορά πια γυαλιά πρεσβυωπίας αλλά μπορεί σίγουρα να χειριστεί με ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα μια κρίση στη δουλειά ή ένα πρόβλημα στο σπίτι.

Και φυσικά, εάν είσαι περιφανή για την ηλικία σου και αφήσεις πια πίσω σου το άγχος και την αγωνία, θα κερδίσεις σύμφωνα με έρευνες 7,5 χρόνια ζωής περισσότερα, καθώς έχεις πολύ λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξεις συμπτώματα κατάθλιψης ή άνοιας.

Η νέα εικόνα που μας παρουσιάζει η Salzman είναι απίστευτα απελευθερωτική και ανανεωτική. Μακάρι το 2019 να είναι η χρονιά που όλες θα πετάξουμε από πάνω μας τις ανασφάλειες και θα μιλάμε ακομπλεξάριστα για την ηλικία μας.

#BeAgeProud #BeBoldClaimOld