Μας ψεκάζουν.” “Έλεος με την πολιτική ορθότητα ένα αστείο δε μπορούμε να κάνουμε πια.” “Στην εποχή μου οι γυναίκες έμεναν σπίτι και μεγάλωναν παιδιά, τώρα έχουν έρθει τα πάνω κάτω.” “Μην τα πιστεύεις αυτά που λένε για το περιβάλλον, έλα φάε τη μπριζόλα σου.”

Τί κοινό έχουν οι παραπάνω προτάσεις; Αφενός είναι εξαιρετικά πιθανό να βρεθούν στο δρόμο σου, είτε στα social media είτε στο οικογενειακό τραπέζι τώρα στις γιορτές. Αφετέρου, αν δεν έχεις όρεξη για κουβέντα (ή τσακωμό), μπορείς άνετα να απαντήσεις σε όλες με την ίδια φράση: “OK BOOMER”.

Το “OK BOOMER” είναι κάτι σαν απάντηση πασπαρτού κάθε φορά που κάποιος μεγαλύτερος σε ηλικία, Baby Boomer συνήθως, γκρινιάζει για κάτι που συμβαίνει στην κοινωνία μας και δεν τον βρίσκει ιδεολογικά σύμφωνο. Η φράση πρωτοέγινε διάσημη στο TikTok, τη social πλατφόρμα στην οποία συχνάζουν κυρίως όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1995 (γνωστοί και ως Generation Z ή Gen Z) και χρησιμοποιείται από συγκαταβατικά έως απαξιωτικά. Από το Σεπτέμβρη που πρωτοεμφανίστηκε, το “Ok Boomer” έχει ήδη φιγουράρει σε άπειρα τραγούδια στο Tik Tok και το YouTube, στο κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας, σε memes, σε μπλουζάκια, σε 64,216 post στο Ίνσταγκραμ — ενώ κάθε ώρα που περνάει, το hashtag #okboomer εμφανίζεται κατά μέσο όρο 70 φορές στο Twitter.

via GIPHY

 

Κάπου εδώ μπορεί ν’ αναρωτιέσαι: γιατί όλο αυτό το μίσος για τους Baby Boomers πια; Σάμπως δεν γεννήθηκαν εν μέσω Δευτέρου Παγκοσμίου και ενηλικιώθηκαν μέσα στην αβεβαιότητα του Ψυχρού Πολέμου; Σάμπως δεν διαδήλωσαν στα νιάτα τους για το Βιετνάμ, για τα δικαιώματα των γυναικών και των LGBTQ, για το Πολυτεχνείο; Σάμπως δεν προσπάθησαν να χτίσουν έναν πιο ειρηνικό και ασφαλή κόσμο; Μαζί σου. Αλλά για να σου απαντήσω θα πρέπει να μιλήσουμε λίγο για τις γενιές που ήρθαν μετά — και για τον “ειρηνικό και ασφαλή” κόσμο που κληρονόμησαν.

Ας ξεκινήσουμε από τους millennials: σύμφωνα με στατιστικές, οι millennials δουλεύουν περισσότερο από κάθε άλλη γενιά. Επίσης παίρνουν λιγότερα χρήματα συγκριτικά, γιατί η οικονομική κρίση των early ‘00s τους χτύπησε όταν ήταν ακόμα 20κάτι και δεν είχαν εδραιωθεί στην αγορά εργασίας. Κι επειδή κανείς δε δίνει αυξήσεις από τότε, οι millennials έχουν μάθει να ζουν με μια οικονομική ανασφάλεια που δεν αφήνει χώρο για παραδοσιακά “ενήλικα” πράγματα όπως πχ. η ασφάλιση, η σύνταξη ή το να αγοράσουν σπίτι όπως είχαν ήδη κάνει οι Baby Boomers στην ηλικία τους. Παρόλα αυτά, έχουν τη φήμη των τεμπέληδων που νοιάζονται μόνο για τα selfies τους και για το αβοκάντο στο ψωμί τους…

Αντίστοιχα, οι Gen Z είναι η πρώτη γενιά με σύνδεση στο ίντερνετ από τα γεννοφάσκια τους. Η πρώτη γενιά που με ένα κλικ μπορεί να μάθει τί γίνεται στην άλλη άκρη του κόσμου και να κάνει φίλους σε άλλες ηπείρους (γιατί τα κοινά τους ενδιαφέροντα είναι πιο σημαντικά από τον ταχυδρομικό τους κώδικα). Ίσως όχι τυχαία, οι Gen Z είναι απείρως πιο κοινωνικοποιημένοι και με μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την πολιτική. Είναι επίσης η πρώτη γενιά που καλείται να μεγαλώσει σε έναν πλανήτη στο χείλος της οικολογικής καταστροφής και όπως καταλαβαίνεις, δεν ξετρελαίνονται με την ιδέα — ειδικά όταν πρέπει να υπερασπιστούν τα αυτονόητα στους μεγαλύτερους που δεν καταλαβαίνουν την έκρηξη τους. Ολόκληρη η ύπαρξη της Γκρέτα Τουνμπεργκ είναι ένα πελώριο “OK BOOMER”.

Θα μου πεις, σιγά το νέο, πάντα οι νέες γενιές έχουν κάτι να προσάψουν στις προηγούμενες. Και οι Boomers ήταν κάποτε 20 χρονών και έξαλλοι με την προηγούμενη γενιά που επέτρεψε να συμβούν δύο παγκόσμιοι πόλεμοι και ένα Ολοκαύτωμα. Για την ακρίβεια ήταν Boomer αυτός που πρωτοείπε “μην εμπιστεύεσαι κανέναν πάνω από 30 ετών”.

Το πρόβλημα με τη χρήση της φράσης “OK BOOMER” ως λεκτικό eye roll όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με παλιομοδίτικες απόψεις, είναι πως τραβάει μια διαχωριστική γραμμή στην άμμο με βάση την ηλικία. Λες και όλοι οι άνθρωποι που γεννήθηκαν από το 1946-1964 είναι το ίδιο υπεύθυνοι για την κατάσταση του πλανήτη σήμερα. Δεν ξέρω για σένα αλλά εμένα πχ εκείνη η λοξή θεία μου που πιστεύει ότι όντως μας ψεκάζουν (όλοι έχουμε μια τέτοια λοξή θεία) δεν είναι εξίσου υπεύθυνη με τον Jeff Bezos ή οποιονδήποτε άλλο δισεκατομμυριούχο που έτυχε να γεννηθεί την ίδια χρονιά. Δεν έφτιαξε εκείνη τον κόσμο καθ’ εικόνα και ομοίωση της. Εν ολίγοις, στη δίκαιη σταυροφορία μας ν’ αλλάξουμε τον κόσμο, δεν είναι εκείνη ο εχθρός.

Όσο ελκυστικό κι αν είναι σαν απάντηση το “OK BOOMER”, το μόνο που κάνει είναι να μας διχάζει περισσότερο. Κρατώντας τον καθένα μας στη δική του μεριά της άμμου (και τον Jeff Bezos στην κορυφή της λίστας με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη). Και το πιο ειρωνικό απ’ όλα; Σύντομα θα είμαστε εμείς η ηλικιωμένη γενιά με τις ξεπερασμένες απόψεις. Κι αν δεν έχουμε μάθει να κάνουμε διάλογο με ανθρώπους που έχουν διαφορετικές απόψεις από εμάς ως τότε, τα ανίψια και τα εγγόνια μας κάποια στιγμή θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν παρόμοιες φράσεις εναντίον μας, όταν παραληρούμε στη βιντεοκλήση από την Ευρώπη. Το δορυφόρο του Δία πλέον, όχι την ήπειρο η οποία πιθανότατα θα έχει βουλιάξει εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below