Το 1999, η Τζούλια Ρόμπερτς εμφανίστηκε στην πρεμιέρα της ταινίας Μια Βραδιά στο Notting Hill με ένα κόκκινο φόρεμα. Το φόρεμα ήταν μίντι, λαμέ και αμάνικο… τόσο αμάνικο, που όταν η σταρ σήκωσε το χέρι της να χαιρετήσει τον κόσμο, φάνηκε ξεκάθαρα πως είχε ξεχάσει να κάνει αποτρίχωση στη μασχάλη. Το 1999, αυτή η εμφάνιση είχε θεωρηθεί τραγικό faux pas. Είκοσι χρόνια μετά, το 2019, η ίδια ακριβώς εικόνα κυκλοφορεί στο ίντερνετ ως “η έμπνευση που ξεκίνησε ένα φεμινιστικό statement”.

Δεν ξέρω αν το έχεις αντιληφθεί, αλλά όλο και περισσότερες celebrities πλέον αποτάσσονται την αποτρίχωση. Από τη Rihanna και τη Bella Thorne (και οι δύο έχουν κατά καιρούς ποστάρει στα social media φωτό με αξύριστα πόδια) ως την Jemima Kirke των Girls που έχει εμφανιστεί σε κόκκινο χαλί με αξύριστη μασχάλη και τη Miley Cyrus που έχει βάψει τις τρίχες της με neon χρώματα σε φωτογράφιση περιοδικού (γιατί είναι η Miley), το ιδανικό του τέλεια άτριχου δέρματος έχει αρχίσει να χάνει έδαφος. Και δεν είναι μόνο οι celebrities: σύμφωνα με έρευνες στο Ηνωμένο Βασίλειο, μία στις τέσσερις γυναίκες κάτω των 25 ετών, έχει πάψει να ξυρίζει τις μασχάλες της.

Σε βλέπω, έχεις σουφρώσει το πρόσωπο σου με αηδία. Δεν είσαι η μόνη. Τις προάλλες, ένα από τα Αμερικάνικα γυναικεία περιοδικά που ακολουθώ, πόσταρε τη φωτό της Τζούλια Ρόμπερτς από το 1999 για να συζητήσει το “φεμινιστικό statement” στο Ίνσταγκραμ. Κοιτώντας από περιέργεια τα σχόλια, διαπίστωσα πως το 80% των γυναικών βρίσκουν την τάση από αντιαισθητική έως αντάξια πολλαπλών emoji “εμετός”. Τί άλλο θα σκεφτούν πια αυτές οι μιλένιαλ φεμινίστριες για να κάνουν εντύπωση; Αφού όλοι ξέρουν πως ένα καλο-αποτριχωμένο σώμα δεν είναι απλά θέμα αισθητικής αλλά και θέμα υγιεινής, αν θέλεις να μυρίζεις όμορφα. Κι έπειτα κανένας άντρας δε θέλει να χαιδεύει ένα γυναικείο σώμα που μοιάζει με τον Chewbacca από το Star Wars…

Δε μπορώ να μιλήσω για όλους τους άντρες (αν και, πχ, ο Liam Hemsworth δε δείχνει να βρίσκει λιγότερο ελκυστική τη Miley Cyrus και είμαι σίγουρη πως και ο εκάστοτε σύντροφος της Ριάνα μάλλον είναι οκ με τις γάμπες της). Αλλά μπορώ να σου πω πως στα υπόλοιπα επιχειρήματα, δεν έχεις δίκιο. Βιολογικά μιλώντας, το να έχουμε τρίχες στο σώμα μας είναι πιο υγιεινό από το να μην έχουμε: βρίσκονται εκεί για να μας προστατεύουν από μολύνσεις και μικρόβια. Η μόδα της γυναικείας αποτρίχωσης, γιατί μόδα είναι η γυναικεία αποτρίχωση και όχι η έλλειψη της, ξεκίνησε περίπου έναν αιώνα πριν. Συγκεκριμένα εδραιώθηκε γύρω στο 1915, όταν μια μεγάλη εταιρεία που πουλούσε ξυραφάκια σε άντρες είχε την ιδέα να διπλασιάσει τα κέρδη της προμοτάροντας τα προϊόντα της και σε γυναίκες. Μέσα σε μερικά μόλις χρόνια, σε όλους τους καταλόγους μόδας της εποχής φιγούραραν γυναίκες με εντελώς άτριχες μασχάλες και κατά τη δεκαετία του 1920, η “νέα μόδα” επεκτάθηκε και στα γυναικεία πόδια που πλέον επιβαλλόταν να είναι ξυρισμένα ή αποτριχωμένα με κάποιο τρόπο. Το φεμινιστικό κίνημα της δεκαετίας του 1960 ήρθε ως αντίδραση σε αυτή τη “μόδα”, υπενθυμίζοντας πως οι γυναίκες έχουν από τη φύση τους τρίχες στο σώμα τους και πως δεν είναι υποχρεωμένες να τις αφαιρούν για να θεωρούνται αληθινές γυναίκες.

Η Σοφία Λόρεν, ίσως η πιο αληθινή γυναίκα του κόσμου, φωτογραφιζόταν με αξύριστη μασχάλη σε όλη της την καριέρα. Ήταν αντιαισθητική; Προσωπικά πιστεύω πως όχι. Αλλά το τί πιστεύω εγώ δεν έχει σημασία. Όπως τα πάντα γύρω από το φεμινισμό, σημασία έχει τί πιστεύεις εσύ για το δικό σου σώμα. Και το να έχεις την ελευθερία να ζεις, να φέρεσαι και να κινείσαι με βάση αυτά που πιστεύεις, όχι με βάση το τί πιστεύει κάποιος άλλος για σένα. Λατρεύεις την αίσθηση του δέρματος-σαν-μετάξι, που γλιστράει στα σεντόνια και μοιάζει πάντα έτοιμο για φίλημα; Θεωρείς το ξύρισμα αντίθετα μια επίπονη και καταπιεστική επινόησης της πατριαρχίας; Ό,τι κι αν πιστεύεις, εγώ μαζί σου είμαι (και κατά τη διάρκεια της ζωής μου, μη σου πω κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας που διανύουμε, έχω ασπαστεί και τις δύο απόψεις). Δεν είναι “γενναιότητα” το να βγεις έξω με αξύριστη μασχάλη όπως δεν είναι “κανονικότητα” να έχεις πάντα δέρμα σαν πισινό μωρού. Όσο για τη Τζούλια Ρόμπερτς, όταν τη ρώτησαν πρόσφατα αν έκανε όντως κάποιο φεμινιστικό statement με εκείνη της την εμφάνιση το 1999, απάντησε πως το μόνο statement που είχε πρόθεση να κάνει, ήταν να είναι ο εαυτός της.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below