Το καλοκαίρι πλησιάζει, γεγονός που σημαίνει ότι μαζί πλησιάζει και η εποχή του μαγιό, που με τη σειρά του σημαίνει ότι το 90% των γυναικών που δεν είναι μοντέλα θα τρομοκρατηθούμε με την ιδέα ότι ίσως θα έπρεπε να έχουμε αρχίσει δίαιτα και γυμναστική πριν από τρία χρόνια. Όχι τυχαία, τα δημοσιεύματα που υπόσχονται απώλεια δώδεκα κιλών μέσα σε μία εβδομάδα θα αυξάνονται γεωμετρικά όσο η θερμοκρασία θα ανεβαίνει επικίνδυνα, και μαζί θα διαβάζουμε για όλο και περισσότερες δίαιτες των διασήμων. Οι τελευταίες προφανώς και δεν εγγυώνται σε όποιον τις ακολουθήσει ότι θα χάσει το 20% του βάρους του μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, αλλά έχουν το πλεονέκτημα της διάσημης οπαδού που ζυγίζει όσο το ένα πόδι της μέσης γυναίκας, άρα ίσως να είναι και το μυστικό της επιτυχημένης δίαιτας που τόσα χρόνια χρόνια καρτερικά περιμέναμε, σωστά;

Όχι και τόσο. Σύμφωνα με όλο και περισσότερους διατροφολόγους, οι δίαιτες των διασήμων τις περισσότερες φορές καταλήγουν σε ναυάγιο, για πολλούς και διάφορους λόγους. Βασικότερος, είναι ότι οι περισσότεροι κανονικοί άνθρωποι δεν έχουμε προσωπικό σεφ. Έτσι, αν θέλουμε να ακολουθήσουμε το διατροφικό πλάνο της Ζιζέλ, που στο σπίτι της απαγορεύονται τα γαλακτοκομικά, οι πατάτες, το αλεύρι, η ζάχαρη, ο καφές, το αλάτι που δεν είναι Ιμαλαϊων και προφανώς το φαγητό γενικά, δεν θα ξέρουμε τι να μαγειρέψουμε και η ζωή είναι πάρα πολύ μικρή για να τρως κάθε μέρα σαλάτα και πρωτεΐνη μέχρι να αδυνατίσεις (ή να αυτοκτονήσεις, ο,τι έρθει πρώτο).

Τις περισσότερες φορές, οι δίαιτες των σταρ είναι ακραίες ή και στερητικές, και τα εκπληκτικά κορμιά που βλέπουμε στις φωτογραφίες δεν είναι μόνο αποτέλεσμα διατροφής. Όπως και στην περίπτωση του σεφ όμως, οι περισσότεροι κανονικοί άνθρωποι δεν έχουμε προσωπικό γυμναστή κλειδωμένο στο υπόγειο, ούτε τρεις ώρες την ημέρα για γυμναστική.

Οι δίαιτες των επωνύμων που πραγματικά δουλεύουν, δεν έρχονται με μορφή αυστηρού μενού, αλλά ως βασικές διατροφικές αρχές: μικρές μερίδες, περισσότερα φρούτα και λαχανικά, άπαχη πρωτεϊνη, αποφυγή ζάχαρης αλκοόλ και πολλών λιπαρών. Συμβουλές που στην πραγματικότητα όλοι ξέρουμε, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο να ακολουθήσουμε, οπότε επενδύουμε τις ελπίδες μας με τελείως αδικαιολόγητη αισιοδοξία σε μαγικές λύσεις όπως το νερό με λεμόνι και πιπέρι καγιέν της Beyonce, με τα γνωστά, όχι επιτυχημένα αποτελέσματα αν ο στόχος δεν είναι μια εντυπωσιακή τρύπα στο στομάχι. Το μέτρο και η αυτοσυγκράτηση μπορεί να μην έχουν τόσο καλό μάρκετινγκ όσο οι μαγικές λύσεις, αλλά κατά βάθος όλοι ξέρουμε ότι για την εκδοχή του εαυτού μας που επιθυμούμε, είναι μονόδρομος.