“Μέχρι τώρα, δεν είχα φανταστεί να γεννήσω οπουδήποτε αλλού εκτός από το νοσοκομείο”, λέει η 28χρονη, Crystal Holstine, έγκυος, 25 εβδομάδων. “Αλλά πρόσφατα σκέφτηκα να εξετάσω τις επιλογές του τοκετού από το σπίτι, για να είμαι σίγουρη ότι δεν θα μολυνθώ, όσο κι αν ξέρω ότι είναι καλύτερα να γεννήσω στο νοσοκομείο.” Καθώς η εγκυμοσύνη της και η κρίση του κορωνοϊού εξελίσσεται, η Holstine αισθάνεται όλο και πιο αβέβαιη για το πώς θα μοιάζει ο τοκετός εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας που έχει επιβαρύνει το ήδη ελαττωματικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ.

“Ο ιός έχει αυξήσει το άγχος μου, λόγω του κινδύνου έκθεσης στον κορωνοϊό, καθώς δεν θέλω να θέσω εμένα και τον γιο μου σε κίνδυνο”, λέει η κάτοικος του Knoxville. “Φοβάμαι να κολλήσω τον ιό. Φοβάμαι να το μεταφέρω στο μωρό μου. Ανησυχώ για την περίοδο του τοκετού, αν τα πρωτόκολλα δεν έχουν καταργηθεί. Θα επιτρέπεται ο άντρας μου να είναι μαζί μου; Μπορεί η οικογένεια να μας επισκεφτεί; Φοβάμαι ότι θα χωριστώ από το μωρό μου μετά τη γέννηση λόγω του ιού. ”

Η Holstine δεν είναι η μόνη με τέτοιες φοβίες . Όλο και περισσότερες έγκυες γυναίκες σκέφτονται να γεννήσουν στο σπίτι ως απάντηση στις αλλαγές που σχετίζονται με τον κορωνοϊό. Στη Νέα Υόρκη, δύο κορυφαία νοσοκομειακά δίκτυα απαγόρευαν στους συντρόφους ή σε σημαντικά άτομα να βρίσκονται εκεί κατά τη διάρκεια του τοκετού, προκειμένου να μετριάσουν τη διάδοση του Covid-19. Αφότου η συγκεκριμένη οδηγία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τους μέλλοντες γονείς, ο κυβερνήτης Andrew Cuomo εξέδωσε εκτελεστική εντολή που απαιτεί από όλα τα νοσοκομεία να επιτρέπουν την είσοδο σε ένα άτομο στην αίθουσα τοκετού.

Οι αδυναμίες του υγειονομικού συστήματος σε συνδυασμό με τα γρήγορα και αυστηρά διαγγέλματα που ορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση, έκανε τις εγκύους να εξετάζουν την προοπτική να γεννήσουν στο σπίτι με ή χωρίς την επιθυμητή ομάδα υποστήριξης. Δεδομένου ότι υπάρχει πιθανότητα οι μητέρες που εξεταστούν θετικές στον κορωνοϊό να μπορούν να διαχωριστούν από τα μωρά τους κατά τη γέννηση, οδηγώντας σε δυνητικά αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό, αυτές οι ανησυχίες αυξάνονται.

«Έχω πολλές ασθενείς που αισθάνονται απίστευτο άγχος και αποσυμφορημένες επειδή είναι έγκυες και ταξιδεύουν σε αυτόν τον απίστευτα αβέβαιο χρόνο», λέει η Δρ Carly Snyder, ψυχιάτρος αναπαραγωγικής και περιγεννητικής στην Νέα Υόρκη, στο Marie Claire US. «Ο καθένας από εμάς κάθεται στο σπίτι, ελπίζει, κοινωνικά απομακρύνεται και νιώθει πολύ, πολύ ευάλωτος. Αλλά οι έγκυες μεταξύ μας έχουν αυτό το πρόσθετο στρώμα αβεβαιότητας. ”

Για την Jeanie McDowell, 29 ετών, από τη Βόρεια Καρολίνα, η ενημέρωση σχετικά με τις πολιτικές αντιμετώπισης του Covid-19 στο νοσοκομείου της την βοηθά να παραμείνει γειωμένη. «Είμαι αρκετά τυχερή που δεν μπορώ να ζήσω σε καμία από τις περιοχές που υποφέρουν περισσότερο από το Covid-19, οπότε οι περιορισμοί του νοσοκομείου μου δεν είναι τόσο αυστηροί όσο και σε άλλα μέρη της χώρας», λέει. «Από σήμερα, επιτρέπεται ένα άτομο υποστήριξης και ο σύντροφο μου στην αίθουσα τοκετού».

Πολλά νοσοκομεία δεν επιτρέπουν στους επισκέπτες οποιοδήποτε είδος θεραπείας ή εξετάσεις εντός του χώρου, εκτός αν είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Σύμφωνα με τον ιστότοπο του New York-Presbyterian, οι επισκέπτες δεν επιτρέπονται σε μονάδες μετά τον τοκετό, ενώ μόνο ένας επισκέπτης επιτρέπεται σε περίπτωση που ο ασθενής είναι παιδί. «Μισώ ότι οι οικογένειές μας δεν θα μπορέσουν να συναντήσουν το γιο μας στο νοσοκομείο», λέει η McDowell, «αλλά ανυπομονώ επίσης να έχω κάποια ιδιωτικότητα και να μπορέσω να προσαρμοστώ σε μια οικογένεια τριών ατόμων.»

Τριάντα επτά εβδομάδες έγκυος στο πρώτο της παιδί, η McDowell αισθάνεται κάπως εξαπατημένη από τις επιπτώσεις του ιού. «Το νοσοκομείο μου ακύρωσε όλες τις εξετάσεις, τα μαθήματα τοκετού και τα μαθήματα θηλασμού», λέει. «Ως μαμά για πρώτη φορά, είναι σίγουρα νευρικό. Ενώ έχω κάνει το καλύτερο δυνατό για να ερευνήσω και να λάβω τις πληροφορίες μου από φίλους, στα ραντεβού με ειδικό ή στο διαδίκτυο, εξακολουθώ να νιώθω ότι δεν είμαι τόσο προετοιμασμένη όσο θα έπρεπε. ” Ωστόσο, δεν αλλάζει το σχέδιο γέννησής της – μια απόφαση που η Nuranisa Rae, πιστοποιημένη μαία και ιδιοκτήτρια της Nur Midwifery στη Νέα Υόρκη, θεωρεί σοφή.

Μετά την αρχική οδηγία που απαγόρευε τους συντρόφους από την αίθουσα του τοκετού, η Rae χρειάστηκε να δώσει συμβουλές σε μελλοντικές μητέρες, που ελπίζουν να γεννήσουν στο σπίτι, ώστε να μπορούν να προστατευτούν. Αλλά βρίσκοντας μια πιστοποιημένη μαία για να βοηθήσει τη γέννηση στο σπίτι μόνο έναν ή δύο μήνες πριν τον τοκετό, δεν είναι εφικτό, επειδή αυτή η διαδικασία απαιτεί μήνες ψυχικής, σωματικής, συναισθηματικής και συχνά πνευματικής προετοιμασίας. Οι γεννήσεις στο σπίτι απαιτούν ένα επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ της μέλλουσας μαμάς και της μαίας της – εμπιστοσύνη που μπορεί να πάρει χρόνο για να καλλιεργηθεί. “Δεν αποθαρρύνω τις γυναίκες από το να το κάνουν, αλλά νομίζω ότι πρέπει πρώτα να εκπαιδεύσουν τον εαυτό τους ως προς το τι κάνουν.”

Η Sakina O’Uhuru, εκτελεστική διευθύντρια της Υπηρεσίας Μαιευτικής Γέννησης στο σπίτι της Νέας Υόρκης, η οποία είναι μαία για 20 χρόνια, συμφωνεί. Λαμβάνει επίσης μεταξύ 10 και 20 κλήσεων την ημέρα από μέλλουσες μητέρες που επιδιώκουν να αλλάξουν σοβαρά τα σχέδια του τοκετού τους. Τους ενθαρρύνει να σκεφτούν τα συναισθήματα πίσω από αυτήν την επιθυμία.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να εξερευνήσουμε τον φόβο που οδηγεί αυτήν την απόφαση, καθώς και τον φόβο που οδήγησε στην αρχική απόφαση για γέννηση στο νοσοκομείο», λέει στο Marie Claire US. Αν μια μέλλουσα μαμά γεννήσει στο σπίτι φοβισμένη ή πεπεισμένη ότι δεν είναι ασφαλής, λέει η O’ Uhuru, η νοοτροπία της θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη συνολική εμπειρία του τοκετού. Οι γονείς, που σκέφτονται να αλλάξουν το περιβάλλον γέννησής τους πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να είναι σε θέση να δεσμευτούν σε αυτήν την απόφαση 150 τοις εκατό».

Αν μια έγκυος μπορεί να βρει πιστοποιημένη μαία για να τους βοηθήσει σε κάποιο άμεσο τοκετό, η Rae λέει ότι υπάρχουν μερικοί τρόποι που μπορούν να προετοιμαστούν. «Αν οι γυναίκες κάνουν αυτήν την πολύ απότομη αλλαγή στα σχέδιά τους και βρήκαν μια μαία που είναι πρόθυμη να τους βοηθήσει, ολόκληρος ο εαυτός τους πρέπει πραγματικά να είναι αφιερωμένος σε αυτό», εξηγεί. «Πρέπει πραγματικά να ξεχάσεις τον έξω κόσμο, χωρίς να παρακολουθείς όλες τις ενημερώσεις του Covid-19. Αντ ‘αυτού, παρακολούθησε πολλά ντοκιμαντέρ για τη γέννηση στο σπίτι, διάβασε θετικές ιστορίες γέννησης και κατανόησε καλά πώς λειτουργεί το σώμα σου και υποτάσσεται σε αυτό. ”

Και για εκείνες τις γυναίκες που βρίσκονται στο πρώτο ή το δεύτερο τρίμηνο, η Snyder συνιστά να μην επικεντρωθούν σε ένα μέλλον που είναι αδύνατο να προβλεφθεί και, αντ ‘αυτού, να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον χρόνο για ηρεμήσουν. «Εμείς, ως κοινωνία, ως άνθρωποι, βιαζόμαστε απίστευτα. Είμαστε πολύ καλοί να κάνουμε πάντα κάτι, που είναι υπερβολικά προγραμματισμένο. Και η μόνη ευλογία αυτής της αδιανόητης πανδημίας είναι ότι αναγκαζόμαστε να μην είμαστε υπερβολικά προγραμματισμένοι επειδή πρέπει να είμαστε σπίτι », λέει. “Χρησιμοποίησε το σαν μια ευκαιρία για να κάνεις πράγματα που θέλεις να κάνεις, αλλά πάντα αισθάνεσαι ότι δεν έχεις την ευκαιρία να τα κάνεις. Διότι στην πραγματικότητα, μόλις αποκτήσεις μωρό, η ζωή αλλάζει πραγματικά. “

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below