Ο Γιαν Μουάξ προτιμά τις μικρότερες γυναίκες. Όπως όλοι, έχει δικαίωμα στο προσωπικό του γούστο και δεν είναι η προτίμησή του σε μη συνομήλικές του που τον έχει φέρει στο προσκήνιο της (πάρα πολύ) αρνητικής δημοσιότητας. Από την ημέρα που δημοσιεύθηκε η συνέντευξή του στο Marie Claire, ο πενηντάχρονος Μουάξ (ναι, προφέρεται το x στο τέλος) έγινε είδηση επειδή δήλωσε πως δεν θα μπορούσε ποτέ να ερωτευθεί μια 50χρονη γυναίκα, καθώς “εντάξει, μην υπερβάλλουμε, είναι πολύ, πολύ μεγάλες”. Υπερασπίστηκε την άποψή του δε, λέγοντας δημόσια ότι το σώμα μιας 25χρονης είναι καταπληκτικό, μιας 50χρονης καθόλου καταπληκτικό, παραδόξως χωρίς να αναφερθεί στη φρεσκάδα όσων όχι και τόσο νεανικών κρύβει ο ίδιος κάτω από τα ρούχα του.

Όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε αντιδράσεις, πολλές από αυτές ίσως άστοχες. Η Βαλερί Τριερβελέρ δημοσίευσε ένα σκίτσο της όπου ήταν γυμνόστηθη από το Charlie Hebdo και μια δημοσιογράφος ανέβασε μια φωτογραφία των 52χρονων οπισθίων της γράφοντας “δεν ξέρεις τι χάνεις”. Λάθος μήνυμα για κάποιους, καθώς το ζήτημα δεν είναι να πεισθεί ο Μουά να δώσει μια ευκαιρία σε κάποια της οποίας δεν θα μπορούσε να είναι πατέρας, αλλά να μάθει ότι δεν μπορεί να κάνει αρνητικές γενικεύσεις, περιθωριοποιώντας ανθρώπους επειδή έτσι και επίσης να διαιωνίζει τα διπλά στάνταρ περί σφρίγους, όπου οι γυναίκες άνω των πενήντα μεταμορφώνονται στην Άντζελα Λάνσμπουρι και κάνουν μόνο για γκουβερνάντες ενώ οι άνδρες συνομήλικοι τους είναι εμφανισιακά το δέκα το καλό και τα καλύτερα έρχονται.

Το θράσος των δηλώσεών του, υπογραμμίζει την παράλογη αντιμετώπιση, στα media αλλά και κοινωνικά, της σεξουαλικότητας των γυναικών άνω των πενήντα. Κάθε σχετική συζήτηση ή άρθρο, είτε θα έχει ιατρικό χαρακτήρα (εμμηνόπαυση, αυτή η άγνωστη), είτε εκκεντρικό (οι κούγκαρ που ξεζουμίζουν πιτσιρικάδες). Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση σχεδόν είναι ταμπού και απαγορεύεται, καθώς προφανώς το γυναικείο σώμα μετά τα πενήντα αποσυντίθεται και οι μούμιες δεν δικαιούνται να έχουν ερωτική ζωή. Ασφαλώς αυτό δεν ισχύει και οι άνθρωποι συνεχίζουν να κάνουν σεξ και να είναι ταυτόχρονα και ωραίοι όσο εκείνοι αισθάνονται έτσι και φροντίζουν τους εαυτούς τους, αλλά είναι δύσκολο άτομα σαν τον Μουάξ να αντιληφθεί ότι ο,τι και να του έχουν μάθει τα στερεότυπα, αυτό ισχύει και για τα δύο φύλα. Και δεν είναι μόνο ο Μουάξ. Τις προάλλες Έλλην ηθοποιός ρωτήθηκε γιατί προτιμά νεότερες γυναίκες μόνο, και απάντησε, επίσης δημόσια, ότι το κάνει για να παίρνει “πνοή” και τι, με τη θεία του θα πάει. Σημειωτέον, είναι κοντά στα εξήντα και στην κατηγορία “θεία του” ανήκουν τα θηλυκά άνω των 40, επειδή ο απροκάλυπτος σεξισμός αγνοεί τα απλά μαθηματικά και τη στοιχειώδη αυτογνωσία.

Το εγωπαθές παραλήρημα του Μουάξ συνεχίστηκε, καθώς δήλωσε επίσης ότι θέλει να κάνει παιδί χωρίς τις ευθύνες, ότι οι γυναίκες άνω των 50 είναι αόρατες γι αυτόν, ότι ο ίδιος είναι ένας έφηβος και ότι προτιμά τις Ασιάτισσες, ιδανικά τις ορφανές για να μην έχει να κάνει με τους (συνομήλικούς του προφανώς) γονείς τους. Τόσος συμπαγής σεξισμός θα ήταν εξοργιστικός αν δεν ήταν στην πραγματικότητα τόσο στερεοτυπικά γελοίος. Υποθέτουμε ότι η Χάλι Μπέρι, η Τζένιφερ Λόπεζ, η Σοφία Βεργκάρα, η Λιζ Χάρλεϊ αλλά και μη επώνυμα ωραία μεγάλα κορίτσια, δεν κλαίνε τα βράδια στο σπίτι τους για την αναγκαστική απόσυρση από το κρεβάτι ανθρώπων σαν τον Μουά (όχι ακριβώς ο Μπραντ Πιτ) στα οποία θα βρίσκονταν πιθανώς μόνο με ολική νάρκωση. Για τους σεξιστές, κακεντρεχείς μεσόκοπους κατά φαντασίαν εφήβους υπάρχουν πάντα ορφανές Ασιάτισσες με αρκετά daddy issues που θα εκτιμήσουν τη βαθειά τους γοητεία.